Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » A szorongás kellemetlen testi...

A szorongás kellemetlen testi tüneteit mivel lehet enyhíteni? Valakinek valami bevált módszer?

Figyelt kérdés
Ami nálam jellemző, az a szájszárazság (belülről), amivel már alapból ilyen kellemetlen érzet lesz a számban, próbálok mindig inni rá egy kis vizet, de annyira nem segít, plusz enyhe hányinger. Néha hasmenésem is van. Étvágytalanabb vagyok, ezen segít a béres csepp, de van, amikor még így sem bírok enni. A fejem is viszonylag gyakran fáj, ami lehet az idegességtől is, de tudom, hogy én pl. az időjárási frontokra is érzékeny vagyok.

2022. márc. 8. 14:32
 1/8 anonim ***** válasza:
76%
A szorongást magát kell kezelni. Ha pszichológus kikezeli, akkor a felsorolt tüneteid maguktól fognak elmúlni. Autogén tréninggel, relaxációval lehet kigyógyulni belőle.
2022. márc. 8. 14:45
 2/8 anonim ***** válasza:
Én most már egészen jól vagyok, de nekem ilyenkor a sport segített. Vagy bármi, ami eltereli a gondolataim.
2022. márc. 8. 15:04
 3/8 anonim ***** válasza:
Alprazolam az segít.
2022. márc. 8. 15:11
 4/8 A kérdező kommentje:

Elkezdtem már pszichológushoz járni, de nem tudom elég-e. Szerinte sem olyan súlyos a helyzetem, meg ezzel én is tisztában vagyok, neki gondolom ahhoz képest, amiket már látott meg amikről tud, hogy milyen esetek vannak, tényleg nem tűnhet extrémnek. Én is tudom, hogy sok ember örülne, ha "csak" annyira szorongana, mint én, de nekem ez így is borzalmas, főleg amikor erősebb.

Csak mondok pár példát, ami lehet, hogy nevetséges, de ezek valós problémák (voltak):

- Fogorvoshoz kellett mennem még év végén. Az orvosoktól mindig tartottam, akkor is, ha nem csinálnak semmit (tömésre mentem amúgy). Kezdődött ott, hogy úgy volt, egyedül megyek el, de nem mertem, így aznap lemondtam, mert annyira bestresszeltem magam maga a kezelés miatt is meg az út miatt is (a város másik végében van, tömegközlekedve kellett volna mennem, ami megintcsak szorongást okoz), hogy nem mertem egyedül elmenni, később apám kísért el. Akkor is izgultam persze. Apám is mondta, meg amúgy is szokták javasolni, hogy érdemes enni előtte, mert utána az érzéstelenítő miatt nem lehet egy darabig. Na hát persze én az idegességtől egy falatot nem tudtam lenyomni a torkomon, alig ettem, meg sírtam is, tiszta ideg voltam egész nap. Főleg ha fogorvosról van szó, azért is problémázok az egészen, mert a számban turkál, nem akarok odahányni. Volt már, hogy öklendeztem és elég ciki volt az is. Mire hazaértünk, már hulla voltam, éreztem, hogy semmi energiám. Szerencsére baj nem lett belőle, de aznap tényleg nem ettem szinte semmit, csak vacsorára.

- Ősszel mentem nyelvvizsgázni, ami miatt megint halálra stresszeltem magam, amúgy teljesen oktalanul, hiszen nem először mentem már vizsgázni, megvolt a tudásom is és nagy tétje sem volt. Anyámnak kellett elkísérnie (legalábbis az írásbelire, szóbeli más napon volt, oda egyedül kellett mennem), de volt, hogy elindultunk és egy percre visszafordultunk, mert azt hittem, hányni fogok, már öklendeztem ott is. Akkor meg ugye ezen is elkezdtem aggodalmaskodni, hogy nehogy hányjak ott a vizsga alatt, az is ugye elég kellemetlen lenne...

A szóbelire is úgy mentem, hogy szinte futottam az utcán (gondolom ez is a szorongás miatt van, hogy "rohanok" úgy, hogy észre sem veszem), amikor odaértem tisztára vert a szívem, megint száraz volt a szám és megvolt ez a kellemetlen érzet, ezért is mindig van nálam víz.

Van, amikor meg tudom magyarázni, mi váltja ki a szorongásomat, de segíteni nem igazán tudok rajta, mert hiába gondolom át, hogy felesleges, továbbra is ideges vagyok. De van, hogy nincs egy konkrét esemény vagy konkrét dolog, egyszerűen csak szorongok, nem vagyok laza, magam alatt vagyok, minden bajom van.

2022. márc. 8. 15:16
 5/8 anonim ***** válasza:
54%
Ezek teljesen általános mindenkit stresszelő helyzetek. Túlgondolod a problémák jelentőségét.
2022. márc. 8. 15:26
 6/8 anonim ***** válasza:

Ha sokat iszol úgy, hogy már egy ideje nem ettél, akkor az ki is száríthat. Ilyenkor vagy egyél egy falat kaját, vagy akár csak egy csipet sót, vagy víz helyett igyál sportitalt és akkor nem lesz ilyen probléma.

Amúgy a hasmenés is kiszárít, illetve ha stresszelsz, akkor valószínűleg izzadsz is, amivel vizet és sókat is veszítesz, ami szintén hozzájárul a kiszáradáshoz.

2022. márc. 8. 16:13
 7/8 A kérdező kommentje:

Izzadni annyira nem szoktam, néha érzem, hogy izzad a tenyerem meg a talpam, de azt sem mindig.

Amiket leírtam, azoknál az eseteknél konkrétan tudtam ugye, hogy mi miatt szorongok, de van, hogy nincs semmi konkrét esemény, de nyugtalan vagyok. A dolgokon előre görcsölés is tipikusan jellemző rám.

De picit akkor is szorongok, amikor pl. fodrászhoz kell mennem, azért ez nem teljesen átlagos stresszhelyzet, főleg, hogy voltam már ott, ismerem a fodrászt, meg csak a szokásost csinálja, semmi újat.

Meg ugye a tömegközlekedés sem kellemes számomra, pedig régen semmi bajom nem volt vele.

2022. márc. 8. 16:26
 8/8 anonim ***** válasza:

Azt írod, régen nem voltak ilyen tüneteid. Történt valami, ami miatt kialakulhatott ez? Nekem már-már pánikszerű tüneteknek tűnnek, nem is sima szorongásnak. Átmentileg kérhetsz szorongáscsökkentő gyógyszert, de tény, hogy rá lehet szokni.

Próbálkozz egyelőre természetes szerekkel- gyógyteák, valeriana.

2022. márc. 17. 11:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!