Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Mi az elmebeteg meghatározása?...

Mi az elmebeteg meghatározása? Ki számít annak? Ugyanaz, mint a pszichopata?

Figyelt kérdés

Kérdezem ezt azért, mert tudom, hogy sok pszichológiai szakkifejezés a hétköznapi beszéd része lett, így ez is, és mivel én is megkaptam ezt a szakmaitlan ítélet, diagnózist édesapámtól, amelyet ő ráadásul még meg is indokolt, hogy miért gondolja rólam ezt, sőt, egy pszichológus, akinek segítségét kértük ezügyben, el is magyarázta nekem, hogy mit értett édesapám ezalatt, és akkor meg is értettem, sőt, végül - a pszichológiával semmilyen kapcsolatban sem lévő, sőt, a pszichológiát lenéző - édesapám vissza is vonta eme rám vonatkozó ítéletét, mindez ráadásul már sok éve történt, mégsem tűnt el nyomtalanul bennem, naná, és most eszembe jutott ez a kérdés, pláne magamat vizsgálva, hátha netán édesapámnak először igaza volt...

Persze tudom, hogy a múlt elmúlt, nem érdemes ezen rágódni, fülembe cseng egy barátnőm jelszava arról, hogy hogyan lehet lazán nevetve mondani azt, hogy "ugyan már, engedd el!", és nem mondom, hogy azóta ezen rugózom, hogy ezt már tényleg sok éve mondta, de azt sem mondanám, hogy nyomtalanul túlléptem ezen az eltávolító és/vagy az alapvető távolságát vagy kívánt távolságát jelző ítéletén, amely még mindig fáj, hiába vonta vissza, hiszen a szavak olyanok, mint a fogkrém: ha egyszer kijön, azt már nem lehet meg sem történtté tenni...

És tudom, hogy nem is ez a cél, hogy úgy tegyünk, mintha mi sem történt volna, hanem inkább az, hogy ne fájjon bénítóan minden múltbéli lelki seb, és ezért érzem úgy, hogy fontos tudnom az elmebetegség pontos definícióját, mert azóta - klasszikus önmegvalósító jóslatként - sokszor jut eszembe, hogy tán tényleg az vagyok...? Ennek az őrült kérdésnek szeretnék végleg pontot tenni a végére eme kérdésemmel.

Ha meg nem, hadd eresszem már el ezt a történetet végleg a múltba, segítve a tényleges továbblépésem!

Elmebeteg = pszichopata...?

2022. febr. 18. 14:25
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
91%
9 es nem tudom honnan szedted, tudomásom szerint az autisták és az aspergeresek között vannak a legokosabbak.
2022. febr. 18. 17:42
 12/15 anonim ***** válasza:
100%
Nem lehet így általánosítani, hogy a legokosabbak innen vagy onnan vannak. Eleve már az kérdés, mit értünk "okosság" alatt.
2022. febr. 18. 17:46
 13/15 anonim ***** válasza:
Hát ha a magyar közvéleményt nézed én a jobban hisztizek mint egy lánytól az érzéseim sincsennek jelzőig mindenen túlvagyok.
2022. febr. 18. 22:27
 14/15 anonim ***** válasza:
100%
Tök jó amúgy hogy ha valaki nem ért egyet egy válasszal rögtön le szavaz ahelyett hogy, megmagyarázná miért nem ért egyet.
2022. febr. 19. 12:10
 15/15 anonim ***** válasza:
Megírtuk, hogy ezt így nem lehet általánosítani.
2022. febr. 19. 15:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!