ADHD-ra utal az, ha állandóan ilyen erősen mennek zenék a fejemben meg ilyen érzékeny vagyok hangokra?
De tényleg, egyfolytában. És ehhez nem is kell zenét hallgatnom. Olyan a hallásom, hogy amikor kicsöng a telefonom, arról a hangról is egy zene jut eszembe, mert pontosan ugyanaz a gisz hang, amivel pl. ez a szám kezdődik:
https://www.youtube.com/watch?v=FWsQQgbKkjc
És meghallom, és rögtön eszembe jut ez a zene, és már megy is a fejemben és önálló életet él, nem figyelek oda, másra fókuszálok, akkor is megy magától és ha elterelem a figyelmemet, akkor is újra visszajön. Tudom, hogy más örülne az ilyen hallásnak, de valójában elég idegesítő tud lenni. Máskor is eszembe jutnak tök véletlenül random számok úgy, hogy mondjuk fél éve, egy éve vagy még régebb óta nem is hallottam, de benne van a fejemben, eszembe jut valami hangról vagy bármi más laza asszociációról, amire éppen gondolok. Minden zenét azonnal megjegyez agyam. (Amúgy nem vagyok zenész.) Sokszor ébredéskor úgy kelek, hogy eszembe jut egy zene, fogalmam sincs, hogy honnan.
Az a baj ezzel, hogy sokszor nagyon nehéz miatta koncentrálni. Ha pl. éneklést hallgatok sokáig, akkor utána ha beszélgetek valakivel, akkor a hangját, az intonációját is valahogy "zenésnek" hallom, megy egy zene a fejemben, és hallom, hogy hogy illeszkedne rá a beszélt hangja egy ritmusra vagy dallamra. De a legzavaróbb olvasás közben.
"Milyen dolgokat vettél észre még magadon, ami Adhd-ra jellemző?"
Pl. már egy ideje úgy veszem észre, hogy csökkent a koncentrációképességem, egy bonyolultabb szakszöveget lassabban olvasok, és főleg, a rövidtávú memóriám érintett. Tehát pl. részletekre sokszor alig emlékszem vissza sokszor. De ennek sok más oka is lehet, táplálkozás, életmód, lelki.
"Én pl. képekben gondolkozok alapjáraton a zenés dolog mellett, tanultam pl. németül, és a csónak szó, az a Boot. A tengeralattjáró meg U-Boot. Ez utóbbit nem tudtam, csak hallottam a jelentése nélkül és az agyam egy U alakú csónak képét dobta fel, amit viszont egyéb tapasztalataim miatt nem tudtam értelmezni."
Viszont arról megjegyezheted, hogy az U-Boot az Unterseeboot rövidítése, és az magyarul tükörfordításban kiadja a tengeralattjárót. Egyébként, ha már német, én azt a módszert találtam ki, hogy a szótárfüzetemben felosztottam az oldalakat két vízszintes vonallal, és az így kapott három rubrikába külön gyűjtöttem a különböző nemű szavakat. Vagyis meghekkeltem a szótanulást, mert nem egyesével tanultam a nemeket, hanem a helyre emlékezett vissza az agyam, ahova írtam. A mai napig emlékszem, hogy az egyes szavakat a lap melyik részére írtam fel. Sokszor hamarabb jut eszembe, mint maga a szó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!