Igaz, hogyha az embernek felírnak egy gyógyszert, akkor nem a gyógyszertől lesz jobban hanem bemesél magának valamit, amitől másabb lesz, elmúlnak a pánikrohamjai, nem lesz depressziója tehát a beteg dönti el, hogy milyen hatása van a gyógyszernek?
Bizonyos esetekben előfordulhat. Ezt hívják placebohatásnak.
Egyszer egy barátomnak nagyon fájt a feje, és kért tőlem egy fájdalomcsillapítót. Nem találtam fájdalomcsillapítót, ezért vittem neki egy szem D vitamint. Amire azt mondtam hogy fejfájás csillapító.
Elmúlt a fejfájása, pár órával később megmondtam neki hogy valójában csak egy vitamin volt, teljesen meg volt lepődve. Mondta hogy mikor bevette 10 perc múlva már nem is fájt a feje.
Gondolj bele egy kicsit, ha most egy két éves gyerek lázas adsz neki lázcsillapítót és lemegy a láza az hogy lehetne placebo? Vagy mikor egy öregembernek aki már a világát se tudja altatót adnak és elalszik az hogy lehetne placebo?
Vagy korházban adnak gyógyszert egy alvó betegnek és hat az hogy lehetne placebo?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!