Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » A Rorschach teszten mi számit...

A Rorschach teszten mi számit jó válasznak?

Figyelt kérdés
Ki kellett töltenem egy tesztet de az eredményt még nem kaptam meg. Először csak néztem, hogy mi a fenének beszéljek egy pacáról:)
2010. szept. 7. 12:08
1 2
 11/18 A kérdező kommentje:
Én a teszt után néztem csak meg a neten az ábrákat a wikipédián. Már nem tudnám manipulálni a dolgokat igy utólag:)Csak érdekelne, hogy mi az ami mondjuk aggodalomra adhat okot.
2010. szept. 8. 08:26
 12/18 anonim ***** válasza:
71%
Ez egy nagyon bonyolult projektív teszt. Szerintem nem kell aggódnod az esetleges rossz válaszok miatt! Ha van valami gubanc a lelkedben, azt úgyis érzed, sejted vagy tudod. Ezt a teszt segít felismerni a pszichológusnak (hogy hol lehet a baj gyökere, milyen jellegű stb.), hogy aztán együtt megtalálhassátok a kiutat.
2010. szept. 8. 09:47
 13/18 anonim ***** válasza:
100%
Ez egy borzasztóan FÁRASZTÓ teszt....Velem is megcsináltatta egy pszichológus,miután öngyilkossági kísérlet után a pszichiátriára kerültem,kb. másfél órán át tartott mire végeztünk vele...A mai napig nem tudom felfogni,hogy hogy lehet ezt értékelni,de nagyon kíváncsi lennék rá!A pszichológusnál voltak értékelő lapok (berajzolva rajtuk dolgok és mellékelve leírások),azt egyszer olyan szívesen megnézném!Tényleg kíváncsi vagyok,hogy hogy értékelik!
2010. szept. 8. 23:39
 14/18 A kérdező kommentje:

Szia!

Neked nem is mondták meg az eredményt miután megcsináltad a tesztet?

2010. szept. 9. 09:14
 15/18 anonim ***** válasza:

Másfél órás rorschach azért nagyon nagyon hosszú! Ilyen sok választ adtál, vagy ennyire nehezen beszéltél?

Normálisan a felvétel kb 20-35 perc, az utóteszt megbeszélése is max ennyi.

2010. szept. 9. 15:42
 16/18 A kérdező kommentje:
Csak egy ismerősömmel csináltattak ilyen tesztet korábban, aki mondta, hogy először csak nézte a pacákat és nem látott semmit. Nálam ez gyorsan zajlott, minden képre tudtam mondani valamit, volt amelyikre több dolgot is, főleg a részletekben láttam meg valamit.
2010. szept. 9. 16:19
 17/18 anonim ***** válasza:

@23:39

Azok nem értékelő lapok voltak, hanem a pacák kicsinyített másai. Ha nem világos, a paca melyik részére vonatkozik a válasz, akkor szokták használni.

A kiértékelés elve hasonló a többi tesztéhez vagy kérdőívéhez. Mutatókat számolnak, azokat összesítik, és az összképből kisakozzák, kb. hogyan működik a személyiségünk bizonyos helyzetekben. Ezért sem jó manipulálni a tesztet:

1. érdekünk, hogy kiderüljön, valami bajunk van, és avval a bajjal kezdjenek valamit :P Ha nem, akkor majd az lesz, de akkor már késő :P

2. bizonyos válasz típusok elég gyakorinak minősülnek "egészséges" embereken, vagyis egyes pszichés folyamatok viszonylag megszokottak. Viszont, hogy melyek ezek, és mikor, azt csak a pszichológus tudja. Ha valaki azt mondja, "ezt és ezt ne feleld", akkor könnyen lehet, hogy olyan választ hagyunk ki, ami amúgy átlagos reakciónak minősül, és mondunk helyette valamit, amiről úgyis látszik, hogy "kilóg a lóláb", vagy olyat mondunk, ami mondjuk az állapotunkra egyáltalán nem jellemző :D A tesztet nem álmoskönyv alapján értelmezik, tehát egy válaszcsak a többivel együtt értelmezhető helyesen (szóval, ha farkast látsz, az önmagában még rendben is lehet, mert pl. az is lehet, hogy nemrég láttál egy dokumentumfilmet a farkasokról, és most ez ugrott be). Vagyis nincs olyan, hogy "rossz" válasz. Egy válasz-mintázat van, és az se nem jó, se nem rossz. Így működünk itt és most. És mivel az összképet nézik (nagyjából ;) ), manipulálni az egészet egyrészt kutya nehéz, másrészt hülyeség. Magunknak ártunk vele :P

2010. szept. 9. 17:52
 18/18 anonim ***** válasza:
100%

A 23:39-es vagyok:

A kérdezőnek: Nem,nem tudtam meg az eredményét,hanem másnap még kitöltettek velem egy 500 valahány kérdéses másik tesztet is,és a kettő alapján állapították meg,hogy erősen szorongó vagyok,dependens személyiségzavarral és a "jól működő mentális fékek ellenére agresszív megnyilvánulásokra hajlamos egyéniség"(ez a mondat annyira tetszett,hogy megjegyeztem...XD)

15:42-es: Tőlem nemcsak annyit kérdezett,hogy mit látok ki az ábrákból,hanem utána újra elölről végig kellett néznem a táblákat és címeket adni nekik.Ez a két rész viszonylag hamar megvolt,inkább utána a "kiértékelésnél" kérdezgetett sokat,hogy mit miből láttam ki,mire figyeltem,a színekre,vagy az alakra inkább,számított-e,hogy sötétebb a kép vagy világosabb az adott helyen,miért azt a címet adtam a képnek,amit,stb...Ezzel fárasztott le a legjobban...Plusz még ki se tisztult teljesen a szervezetem a túladagolt gyógyszerektől,így iszonyú álmos is voltam.

17:52-es:Azokon a lapokon amik a pszichológusnál voltak,valóban a pacák kicsinyített másai voltak,de be volt rajtuk jelölve egy csomó dolog,amennyire láttam számokkal és betűkkel jelzett,vagy vonalakkal körülhatárolt területek voltak,a kép alatt pedig hosszú szöveg.Amikor arról kérdezgetett,hogy mit miből láttam ki,akkor azokat a lapokat figyelte.

Nekem az első kérdésem az volt amikor megláttam a legelső ábrát,hogy "ugye valaki unalmában festékpacákat mázolt egy papírra,aztán félbe hajtotta a papírt és így lett egy tükörkép-lenyomat?Én utoljára az oviban csináltam ilyet".Erre csak mosolygott a pszichológus...Minden esetre "érdekes" egy teszt,azt meg kell hagyni...:)

2010. szept. 10. 20:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!