Pszichoterapeuténak mennyi idő múlva kell fix terápiás szerződést adnia terápiás móddal céllal és várható időkerettel?
Vagyis mennyi idő múlva kelle előálljon a fix dolgokkal? A problémámra milyen terápiát vet be, mennyi iőd alatt várható a változás stb-röviden terápiás szerződés.
Mert az ikszedik alkalmom túlvagyok és fel se merült a szerződés. Nem ez az alapja mindennek? Addig minden csak mese habbal, üres duma a semmiről.
"Vagy te buktál egy csomó pénzt, nézőpont kérdése."
Hagyjad már a szart. És ha még 10x ennyi ideig jártam volna hozzá nulla eredménnyel mennyi pénzt buktam volna, hm?
Még jó hogy kitáncoltam pár alkalom után.
Ha új páciens érkezik hozzám pszichoterápiára, akkor alap, hogy: tájékoztatom arról, hogy az első 3-5 ülés ismerkedés jellegű, azaz általános állapotfelmérést csinálok, felmérem, hogy igényel-e akut vagy gyógyszeres kezelést, feltérképezem a múltját és a nehézségeit, megbeszéljük, hogy miben szeretne változást tapasztalni, milyen problémával szeretne dolgozni. Az interjút követően tisztázzuk a terápiás célokat, és amennyiben folytatni akarja a kezelést, akkor szerződést kötünk (ez történhet szóban és írásban is), ami magában foglalja az ülések időtartamát és ütemét, bizonyos szabályokat (pl. lemondási határidő).
Az nem igaz, hogy a terapeuta nem látja a kezelés várható időtartamát, fel lehet mérni, hogy rövid vagy hosszú terápiára van szükség, ahogy azt is, hogy milyen típusú terápiát kell alkalmazni (szupportív, kognitív, analtikusan orientált).
"Van egy szint, ami alá egy magasértelmiséginek nem kéne menni." Pedig milyen jó dolog egy anonim oldalon kötöttségek nélkül politizálni, nyilvánosan és ismerősök előtt nyilván visszafogom magam, szépen, csendben azonosulok a politikai trendekkel, vagy passzív maradok a diskurzusban. Egyéb gyakoris kategóriákra amúgy nem vagyok kíváncsi.
Én még évekkel ezelőtt kinőttem abból a nárcisztikus elvárásból, hogy csak szakirodalmat olvashatok. (Szakorvos vagyok egyébként).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!