Van itt olyan aki felnottkent kezdett el gyanakodni h autista/aspergeres? Vagy akar ki is derult?
#5 Nehezen lehet diagnosztizálni, ha nem mész el sehova ahol diagnosztizálhatnának...
Nekem pl. 13 évesen derült ki, hogy diszlexiám van. Igaz, hogy hármas-négyes voltam mindig is helyesírásból alsóban, a szépírásom is mindig négyes volt, meg az összes nyaram ráment arra, hogy megtanuljak írni (évente 10-20 füzetet írtam tele sormintákkal, meg átmásolt szövegekkel, nyáron 4-6 órákat tanultam naponta, a két hetes családi nyaralásokat leszámítva, amikor csak 1-2-t), de a tanárom szerint "nem okozott problémát", így sosem küldött el teszteltetni.
Nem attól lettem diszlexiás, hogy kaptam róla egy orvosi papírt, előtte is az volt. Tulajdonképpen a papírtól nem változott semmi. Ugyanígy az aspergeresek sem attól lesznek azok, hogy kapnak/nem kapnak róla papírt, de egy-egy embert ki lehet szúrni, hogy papírt nélkül is az.
Mérnökinfóra jártam, ott az emberek fele zárkózott, de van 1-2 ember, akiről lerí, hogy nem diagnosztizált aspergeres.
Pl. Nem tud a szemedbe nézni hosszan. Csatornafedeleket fotóz meg vonatmodelleket gyűjt. Mindig rosszkor szólal meg - nem introvertált, mert szófosása van, de beszélgetni nem tud, ha reagálnia kell a mondandódra, főleg, ha nem tanult, hanem empátiát igényelne, akkor mindig rosszat mond. Nem főzhetsz vele máshogy, mint ahogy tanították/receptben le van írva. Ha valamit kitalál, hogy úgy van a rendszer, akkor óriási sértődés van, ha máshogy csinálod (pl. a sajtoknak a felső polcon kell lennie, kétszer becsomagolva a zacskóba és ha többször nem úgy teszed vissza, akkor inkább minden alkalommal miután elpakoltál, ellenőrzi, hogy hogyan van-e és becsomagolja jól).
Külön-külön azt mondanám, hogy ez lehet más, de egyben nagyon gyanús az asperger. Viszont lényegében mindegy, hogy melyik, mind az introvertáltság, mind az asperger kb. ugyanúgy fejleszthető, ha az illetőt zavarja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!