Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » A transzneműség miért nem...

A transzneműség miért nem súlyos énkép zavarnak számít?

Figyelt kérdés

Ha én látó emberként elmennék az orvoshoz, hogy műtse ki a szememet, mert vak vagyok, (vaknak érzem magam), és nincs szükség a szememre, be fog utalni a pszichiátriára, mert elment az eszem, tévképzeteim vannak.

Ha elmegyek, hogy műtse le a péniszem, mert én nő vagyok (nem vagyok nő, csak tévképzetem van), akkor azt fogja mondani, hogy oké, csináljuk. És nem küld pszichiátriára.

Terápiával nem lehet megszüntetni? Nem lehet, ha feltárják, hogy valaki miért érzi magát nőnek, amikor ő nagyon nem az, akkor rá tud találni a férfiasságára, és férfiként élni tovább?

Nem azt mondom, hogy minden egyén esetében működhet ez. De szerintem ez egy identitás, egy énkép zavar, amit kezelni kellene, és nem támogatni.

Azt meg tudom érteni, hogy valaki meleg lesz, és neki a saját neme jön be. De azt nem értem a transzneműség miért nem kezelhető

2021. nov. 9. 18:18
1 2
 11/15 Grimfox ***** válasza:
40%

A kezelés nem a zavar legitimizálása, és kémiai/fizikai úton történő elmélyítése, hanem az egészséges állapot visszaállítása. Az egészség nem morális, vagy szociális kérdés. Orvosilag lett meghatározva, hogy ez viselkedészavarnak minősül. Az egészség szintúgy elég jól definiált.

Nem "nagy cucc", hogy fiúnak érzi e magát, vagy lánynak. Az okoz problémát, amikor elvárja, hogy aként kezeljék, aminek érzi magát. A külvilág annak látja, ami, nem annak, aminek érzi magát. Ez állandó konfliktust fog okozni az életében, még ha telenyomják hormonokkal, és átoperálják, akkor is. Nem csak számára lesz ez konfliktus, hanem a környezete számára is. Mivel emberekről beszélünk, közöttük is vannak ilyenek, és olyanok, biztosan van olyan is, aki megelégszik azzal, hogy úgy nézzen ki, mint az, aminek érzi magát. De mivel ez egy pszichológiai zavar, ezért nem ez a jellemző magatartás. Nem mindig azzal teszel jót, ha "boldoggá teszed" a pácienst. A skizofrént sem tömöd hallucinogénekkel, mert látnoknak képzeli magát(sok ilyen van, láttam is hasonlót), és nem értesz vele egyet szolidaritásból, amikor azt állítja, hogy démonok szállták meg. De a lényeg itt az, hogy amíg a környezetét nem zavarja a szexualitásával, identitásával, addig, ha ő így akarja, rá lehet hagyni. A problémája nem fenyegeti mások életét, biztonságát. Amikor megzavarja vele a környezetét, akkor viszont már más a helyzet. Jelenleg morális, és politikai indokokra hivatkozva elvárják, hogy a többség alkalmazkodjon a kisebbséghez. A politikai részébe ne menjünk bele, az másik rovat. De morálisan is hibás megközelítés, hogy a többségnek kelljen alkalmazkodnia a kisebbséghez, méghozzá olyan kisebbséghez, ami hajlamos megzavarni a többség életét. Meg lehet engem kövezni a véleményemért, de attól még a helytelen nem válik helyessé.

2021. nov. 12. 21:29
 12/15 anonim ***** válasza:
37%
Igenis súlyos elmebetegség, ha valaki kényszeresen fiúnak érzi magát, mikor lány. Ez téveszme, elmebetegség, kényszeres gondolat, stb., ez egyértelmű. Ha valaki kényszeresen másnak képzeli magát, mint ami, más neműnek, az elmebeteg. És nem az a megoldás, hogy megpróbáljuk más neművé alakítani (főleg, hogy nem lehet, csak kicsit hasonlíthat felszínesen, hunyorítva), pláne nem a megcsonkítás. Hanem az elme kezelése gyógyszerrel, terápiával, vagy mással.
2021. nov. 12. 22:30
 13/15 anonim ***** válasza:
60%
Szerintem az elmét hagyd, mert az a kiindulópont. A létezés kezdőpontja, hogy tévedhetne már? Ja és semmiképpen sem képzeli magát "másnak", hanem ÉRZI. Nem betegség, hanem egy állapot, mint a terhesség.
2021. nov. 12. 22:53
 14/15 anonim ***** válasza:
35%
Ha valaki kényszeresen más neműnek érzi magát, mint ami, és akár meg is csonkítja magát, és más neművé akar válni, az nagyon súlyosan elmebeteg. Érez valamit, ami nem a valóság. Mintha Napóleonnak képzelné magát. Az autizmus is csak állapot, a down-kór is, de igazából súlyos betegségek.
2021. nov. 12. 23:12
 15/15 anonim ***** válasza:
47%
Pszichoterápiával kezelhető a nemi diszfória míg kutatások szerint a műtét semmit nem javított a betegeket állapotán
2023. nov. 21. 20:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!