Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » A transzneműség személyiségzavar?

A transzneműség személyiségzavar?

Figyelt kérdés

Ellen Page kapcsán merült fel ez bennem.

Igazából tök rendben van az, ha valaki rájön, hogy leszbikus.

De az, hogy valaki férfivá operáltatja magát az már elég érdekes. A párja is azért hagyhatta el, mert ő egy nővel jött össze, nőt akar magának, nem férfit.

Tehát ez valahol útközben alakulhatott ki Ellennél. És ez inkább valami személyiségzavarra utal, nem? Ezért is írtam a bölcsészet kategbe a kérdést.

2021. márc. 18. 08:24
 1/6 anonim ***** válasza:
96%
Nem, az inkább egy testi önképzavar, de annak egy speciális fajtája.
2021. márc. 18. 08:32
 2/6 anonim ***** válasza:
75%

Elliot Page a neve.

A Magyarországon használt BNO a "nemi identitás zavarai" közé sorolja, a legújabb DSM-ben Nemi diszfória néven szerepel.

Az, hogy szerinted leszbikusnak lenni tök rendben van, de a transzneműség "elég érdekes" meg egy magánvélemény. Mindkettő tök rendben van, és mindkettő elég érdekes is. És mindkettő nagyfokú elutasítottsággal és nehézségekkel néz szembe mind a mai napig.

2021. márc. 18. 09:00
 3/6 A kérdező kommentje:

Régen a homoszexualitás is benne volt a DSM-ben, szóval az annyira nem mérvadó számomra.

Szerintem is mindkettő rendben van, nekem tényleg mindegy ki hogyan éli az életét. A személyes véleményem, miszerint érdekes pedig puszta kíváncsiság, ezért tettem fel a kérdést. Ettől még senki nem fog hátranyba kerülni, mert engem érdekel az oka, szóval a válaszodnak ez a része teljesen irreleváns.

2021. márc. 18. 09:08
 4/6 anonim ***** válasza:
33%
A homoszexualitást nem azért vették ki a DSM-ből, mert nem betegség, hanem a társadalmi nyomás miatt. Ha logikusan belegondol az ember, akkor elég könnyű rájönni, hogy ott is valamiféle mentális zavarról van szó. Nemsokára kiveszik a transzneműséget, csak mert a modern társadalom ezt elfogadja, sőt elvárja.
2021. márc. 20. 16:24
 5/6 anonim ***** válasza:
82%

A transzneműség veleszületett jellemvonás, nem a környezet alakítja ki, ahogy a leszbikusságot (vagy bármely más szexuális orientációt) sem. Ennek ellenére ugyanúgy nagy lelki fájdalmat okozhat, ami különbözik a testképzavartól, a diszfória inkább olyan, hogy nem érzed magad annak, amit a tükör mutat, nem érzed úgy, hogy ez az igazi tested. Azért került a BNO-ba és DSM-be, mert muszáj betegségként utalni rá, hogy az érintett ember kezelést kapjon és teljes értékű életet tudjon élni.

Ami Elliot Page-t illeti, nem tudjuk, mennyi ideje voltak benne ezek az érzések. Rengeteg transznemű elnyomja őket magában, és csak később tűnnek fel neki a jelek, így simán megeshet, hogy jóval felnőttkorban jött csak rá, kicsoda valójában. Akárhogy is történt, tiszteletben tartom a döntését, és azt, akinek vallja magát.

2021. márc. 21. 09:14
 6/6 anonim ***** válasza:

én sajnos már találkoztam olyan emberrel, aki a viselkedése és a megnyilvánulása alapján nem hiszem hogy valóban transznemű, viszont valamilyen más problémája van, és ez okoz nála diszfóriát, erre viszont nem a hormonkezelés, műtétek, stb. a megoldás. ettől függetlenül a transzneműség NEM személyiségzavar, egy nagyon sokat kutatott állapot, nagyon sok (olykor egymásnak ellentmondó) szakirodalom van a témával kapcsolatban ami mind a pszichét, mind a testi tapasztalatokat kutatja.

na de külső szemlélőként elég meredek valakiről azt mondani hogy transznemű vagy sem (annak ellenére hogy nekem van egy ilyen véleményem egy ismerősömről), egy celebnél, olyan személynél akit nem ismersz személyesen meg főleg. Page esete engem is rendkívül meglepett, nem tudtam először hova tenni, viszont nemrég jelentek is meg róla cikkek pl. Buzzfeed.com-on, hogy élete során miképp voltak diszfórikus érzései, hogy a sikerei ellenére nagyon rossz összhangban volt a saját testével, stb. valóban furcsa, hogy valaki évekig leszbikus ikon aztán rájön arra hogy valójában transz, viszont ez az ő magánélete, nekem ehhez semmi közöm, hogy a kedvenc franchise-omból idézzek amiben ő is szerepel (és női karaktert játszik, és még mindig megy a sorozat, úgyhogy érdekes lesz) "engem csak az apokalipszis és a gumicukor érdekel".

egy biztos, mások felett ne ítélkezzünk, és fogadjuk el az identitását, nekem attól nem lesz rosszabb, hogy valaki transzneműnek véli magát, akár valóban végigmegy ezen a sok küzdelemmel, anyagi megterheléssel, fájdalommal járó procedúrán, akár rájön, hogy ez mégsem az ő útja. nekem bármelyik ismerősöm azt mondaná hogy transz nem biztos hogy egyszerű lenne elfogadni, de idővel elfogadnám, és ugyanúgy szeretném/utálnám/meginnék vele egy sört/közömbös lennék vele mint azelőtt.

2021. máj. 7. 00:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!