Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Miért zavar ennyire, ha...

Miért zavar ennyire, ha valaki szemébe kell néznem, normális ez?

Figyelt kérdés
Nem vagyok százas ember, generalizált szorongásom, szociális fóbiám van. Mást is ennyire zavar, ha bele kell nézni a másik ember szemébe? Nem egyszerűen zavar, hanem úgy érzem, olyankor nem tudok rendesen figyelni. Iskolában kifejezetten gondot okozott a tanár szemébe néznem, tudom hogy elvárták, és ezért erőlködtem is, de nem tudtam egyszerre a szemükbe nézni, és figyelni arra amit mondanak. Sokkal jobban megértettem, ha nem kellett szemkontaktus. Azóta már felnőtt vagyok, de néha érzem, hogy a párom szemébe se szívesen nézek sokáig, mert nagyon zavar. Nem néha, hanem sűrűbben érzem ezt. Apám szemébe se tudok nézni. Anyámmal kicsit könnyebb. Az is zavar, ha a párom sokáig néz, nagyon zavar igazából.

2021. nov. 5. 22:37
 1/3 anonim ***** válasza:
100%
Az asperger szindrómának nézz utána. Egy lehetséges, gyakori ok. De szakember pontosan diagnosztizál.
2021. nov. 5. 22:42
 2/3 anonim ***** válasza:

En ugyanigy vtam/ vagyok. Ezen kivul rendkivul nehezen birok pl filmre v videokra is figyelni, ha erovel koncentralok se ertem. Az a fura, h olvasni viszont imadok es ertem is amit olvasok, viszont amit nezek, azt nem. A szemkontaktus felvevesnel annyira zavar a dolog, h a beszelo elso 1-2 mondata total kod, a mondanivalo vegere tudom tenylegesen felvenni a fonalat.

Generazilalt szorongasom nekem is volt, nagyjabol mar lekuzdottem, szoc fobiam nincs, sot, szeretem a tarsasagot, beszelgetos / kezdemenyezos tipus vagyok.

Most „ gyakorlom“ epp h h tudom megis eroltetni a szemkontaktus dolgot. Van aki azt mondja, ez ilyen adhd tunet is lehet, de szerintem nalam nem errol van szo- csak kiderult volna mar 30 ev alatt :)

2021. nov. 5. 22:47
 3/3 anonim ***** válasza:
100%

Nekem a lehető legdurvább szociális fóbiám van. Idegenekkel vagy felületes ismerősökkel én sem merek szemkontaktust felvenni, nagyon küzdök hogy a szemükbe nézzek és ne vegyék észre hogy fura vagyok. Ha az illető még be is jön, akkor végképp nem megy.

Családtagokkal, meg olyanokkal akiket jól ismerek, nincs ilyen gondom.

2021. nov. 5. 23:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!