Szerintetek a bipoláris zavar, vagy a borderline a jobb?
Jobb? Nincs olyan, hogy jobb. Kevésbé rossz van.
Ezt nem lehet megmondani. Egy enyhe bordeline jobb mint egy súlyos bipoláris zavar, és egy enyhe bipoláris zavar jobb mint egy súlyos bordeline. De a legjobb, ha egyik sincs.
Én borderline vagyok, bár sokáig félrediagnosztizáltak bipolárissal. Még régebben mondta nekem egy hozzá értő ismerősöm, hogy szerinte borderline lennék, de én akkor miután utánaolvastam, csak legyintettem egyet, hogy "ááá, ez túl durva ahhoz, hogy én ez legyek". Aztán teltek az idők, közben azt hittem, hogy bipoláris vagyok, gyógyszereket is szedtem rá, persze nem használtak. Majd egy kapcsolat előhozta belőlem a borderline legrosszabb tulajdonságait, és jelenleg most érzem úgy, hogy most már a környezetemnek is egyértelműen feltűnik, hogy valami nagyon nem okés velem, eddig csak betudták "hisztinek"... Most fogok elkezdeni terápiára járni.
Szerintem a borderline rosszabb lehet (ha egy ugyanolyan súlyosságú bipolárissal hasonlítjuk össze), viszont hosszabb távon az legalább gyógyítható, míg a bipoláris nem, csak tüneti kezelése lehetséges.
De hivatalosan egyébként a borderline-t mondják rosszabbnak a szakemberek, mert sokkal több borderline lesz öngyilkos, mint amennyi bipoláris.
Nekem mind2 van.
A borderline NEKEM nem okoz sok gondot, nem gátol tanulásban, munkavégzésben. Emberi kapcsolataim stabilak, nincs sok konfliktusom. Szinte minden borderline féltékeny párkapcsolatban, fél hogy elhagyják. Rám ezek sem jellemzők. Önképem is stabil.
A bipoláris zavar sokkal jobban megnehezíti az életem, pedig nekem bipol2 van. Csak depis, kevert és hipomán fázisom van. Mánia nincs.pl Súlyos depresszióval táppénz kell, halálvágyam van. Kevertben olyan vagyok, mint egy súlyos ADHD-s. Ülni alig tudok 1 órát, hadarok, gondolatrohanásom van. Figyelni mem tudok. Sok a figyelmetlenségi hibám.
Bipolra jól hat nekemp gyógyszer, de a gyorsan hatásos adaggal 12-16 órát alszok.
Szerencsére végül kaptam Lamolepet. Ezt akut kevert és hipomám tünetre nem hat, de megelőzésre jó. Így nem válik szükségessé olyan gyógyszer, amivel nem tudok dolgozni. (Gyakorlatban inkább a legkisebb adag töredékét szedtem és dolgoztam). Depressziót sajnos nekem nem védi ki, pedig elvileg erre hat jobban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!