Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Trauma megoldása?

Trauma megoldása?

Figyelt kérdés
Jártam több terapeutához is, többféle mentális problémám van, de a traumákkal egyik sem foglalkozott, pedig az okoz mindent. A legutolsó kimondta, hogy nem lehet vele mit csinálni, fogadjam el, a flashbackeket és a rémálmokat is, valószínűleg egész életemben megmaradnak. Ez is egy szakképzett terapeuta volt, aki kognitív viselkedésterápiával és sématerápiával foglalkozik. Most komolyan nem lehet semmit kezdeni a traumákkal? Akkor miért mondják azt, hogy fordulj pszichológushoz ilyen esetben?

2021. okt. 9. 21:08
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
100%
Én 3 pszichológust fogyasztottam el, mire találtam egy jót. Pedig az elsőre fél évet vártam, mert egy népszerű egyetemi tanár terapeuta volt, de nekem nem jött be. A másodikat egy ismerősöm ajánlotta könnyes szemekkel, hogy neki mennyire bejött, pedig neki komoly pakkja volt - kisfiú korában molesztálta a nagyapja. Na, ettől a terapeutától nekem úgy felállt a hátamon a szőr, tiszta kuruzsló volt, légzőgyakorlatokat akart tartani nekem 10.000 Ft/óra áron, hogy "leföldeljen". Aztán elmentem egyhez, akit senki sem ajánlott, csak úgy találtam a neten. Az egy bólogatójános volt, csak mosolyogva hallgatott, ez se jött be. Szóval van százféle sajnos és egyszerűen meg kell találni a kompetens szakembert, akivel megtalálod a hangot. Azért az eléggé látszik, hogy te inkompetens figurákat fogtál ki, de hát ez meló, akár évek is eltelhetnek, mire meglesz a megfelelő szakember, de ha megvan, onnantól célegyenes és minden ráfordított perc és fillér megéri.
2021. okt. 9. 23:05
 12/17 A kérdező kommentje:
Örülök, hogy vannak pozitív példák is. Az a baj, hogy pl. a heti 20-25ezret már nem tudnám kifizetni, sokan pedig annyit kérnek, bár lehet, hogy közöttük vannak azok, akik nem kóklerek. Így is egy valag pénz elment arra, hogy kísérletezzem, sajnos sokszor több hónap után jött ki, hogy mennyire nem ért hozzá.
2021. okt. 9. 23:13
 13/17 anonim ***** válasza:
100%
Igen, van hogy több hónap alatt derül ki, de általában azért 3-4 ülés már elég rá, ha már van valami rutinod benne. Akkor is azt mondom, hogy megéri, mert fényévekre tudsz jutni 1-2 év jó terápiával, hülyeség beáldozni a hátralévő éveid emiatt. Nem tudom, hol kérnek egy ülésért 20-25.000-t, minden eddigi terapeutám 12 alatt volt. Hetente 1× elég járni.
2021. okt. 9. 23:40
 14/17 anonim ***** válasza:
76%
Egy baráti jótanács még az előzőekhez. Laikusként lehetetlen rálátni, hogy a terápiában voltaképp mi segít. Ha te biztosan "tudod", hogy minek kéne zajlania a terápiás beszélgetéseken, hogy mivel kellene "foglalkozni", azzal sajnos könnyen megpecsételed a terápia sikerét, eredményességét. Lehet, hogy már jártál is "jó" terapeutához, csak az elvárásaid miatt tűnt rossznak, így természetesen ellenálltál az általa kísért önismereti munkának. Nyilván, aki szerint a traumatizáltságon nem lehet segíteni, az egy kistudású kókler, de a terápiának az nem minőségjelzője, hogy szerinted mivel kéne ott foglalkozni.
2021. okt. 10. 15:21
 15/17 anonim ***** válasza:
18%
A pszichológus egy zsákutca! Inkább fuss, meditálj, sportolj... bármit... mert soha véget nem érő történetbe kezdesz.
2021. okt. 18. 21:16
 16/17 anonim ***** válasza:
13%

Nincs mentális problémád! Csak az a sok patkány elhiteti veled.

Semmi baj veled!

2021. okt. 18. 21:18
 17/17 anonim válasza:
63%
Szia. Az már egy nagyon jó kezdő lépés hogy tudod, hogy trauma alatt vagy mert én évekig ezt sem tudtam. Évekig! Mindig tudtam, éreztem, hogy valami nincs rendben, de valamiért mindig ugyanoda lyukadtam ki és nem értettem mi a baj, mitcsinálok rosszul. Mert igen nagyon rajta voltam, hogy meggyogyuljak. Pszichologusok tanácsaiból probáltam meríteni, de mimdig olyan erőltetettnek tűnt és nem természetesen jött. És igazábol random rátaláltam egy videóra youtubon, ahol a traumáról van szó. Azóta én is má máshogy kezelem magam, mert rájöttem, hogy nem pszichopata vagyok, sem elmebeteg. Szimplán csak trauma alatt vagyok, amit eddig nem tudtam feldolgozni. Szóval egy szó mint száz.. Az első lépés, hogy elfogadod és beismered, hogy te most egy még nem feldolgozott, rendbe rakott traumán mész keresztül. Ha az megvan, akkor szerintem a legjobb megoldás, hogy tudd, hogy nem baj hogy most egy ilyen időszakon mész keresztül!! Átkell élni a fájdalmat, kikell hozni magadból és hagyni had jöjjön ki minden ami fáj és nagyon slanszos szöveg, de szembe kell nézni a fájdalmaiddal és hagyni had tombolja ki magát ami ellett nyomva. Hagyj időt magadnak erre az időszakra, nem kell sietni, lassan de biztosan megoldodik majd és újra önmagad leszel. Nem szabad elnyomni, mert az egy idő után felemészt és már sokkal nehezebb lesz megoldani vagy szinte lehetetlen lesz. Még biztos tudnék mit mondani, de remélem tudtam valamennyire segíteni.
2021. dec. 2. 13:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!