Mennyi az esélye annak, hogy a pszichiáterek/pszichológusok tévednek a diagnózist illetően?
Két különböző pszichoterapeutához voltam már, mindkettőtől más diagnózist kaptam. Nem hiszek azoknak az orvosoknak, akik 2 alkalom után, ne adj isten már az első alkalom után is megállapítják az ember problémáját.
Különböző időszakokban különböző személyiségvonásaim vannak, mármint egyszer lehangolt vagyok, és olyankor hajlamosabb a sötétebb gondolatokra, máskor viszont vidám, pozitív gondolkodású.
Azt főleg nem értem, hogy hogyan képesek személyiségzavarral diagnosztizálni, ha nekem rengetegszer megváltozik a véleményem dolgokról, mivel még fiatal felnőtt vagyok. És ha valamilyen kérdésre válaszolni kell, akkor nagyon nehéz pontos választ adni, lehet következő alkalomra már meg is változik.
Sajnos egyik sem egy egzakt tudomány, megvan az esélye a rossz diagnózisnak, Nincsenek szabványosítva a kérdések, amiket fel kell tenniük, így az eredmény is eltérhet.
Pontos számot nem tudok mondani, nem ismerek ilyen tanulmányt arról, hogy milyen gyakran passzol a diagnózis különböző szakemberek esetén.
Csak az a baj, hogy depressziós lettem a kapott diagnózisoktól. Egy harmadik azt mondta, hogy nincs is személyiségzavarom (ő egy pszichiáter rezidens ismerős).
Én úgy tudom, hogy csak akkor lehet személyiségzavarokat diagnosztizálni, ha biztosan teljesíti a személy mind a minimum 4-5 kritériumot az X kritériumból. Nekem mindkét diagnózisból csak 1-1, max 2 kritérium passzolt. Persze, amikor megosztottam a terapeutámmal a véleményemet, akkor azt válaszolta, hogy nem a DSM alapján diagnosztizál... lehet másképp?
Nem érdemes emiatt depressziósnak lenni, egyedi vagy, és kész!
Javaslok egy kis humort a paradox helyzetre:
Kedvező/összes 🤣
Mi az hogy egyedi vagy és kész?
Mindenki egyedi, így ennek semmi értelme nem volt, na mindegy.
Nem szereted azokat akik egy két alkalom után megállapítanak valamit. Az ismerős hány alkalommal vizsgált?
De az ismerős nem vizsgált ki ember!!
Vannak akik évekig élnek házasságban egy őrült sorozatgyilkossal.
Ez most csak egy extrém példa akart lenni hogy érthető legyek
Mi az hogy normális őrült sorozatgyilkos?
Értem hogy azt írtad hogy szerinted nincs ilyen, de ez mi? Ugyanis ezt csak te írtad, senki más
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!