Mi történik akkor, ha elmegyek pszichológushoz/iskolapszichológushoz, de nem merek megszólalni? Hogy kezelik az ilyen helyzetet?
Ne ezzel a mentalitással menj oda, hogy te biztos nem mersz megszólalni. A pszichológus tudja, hogyan oldja fel a kezdeti feszültséget. Az elején nem is mentek bele mélyen a problémába. Alap információkat szeretne rólad megtudni és egy minimális képet kapni arról, hogy milyen problémával fordulsz hozzá. A kommunikáció megkönnyítésére vannak különböző játékok (pl. Dixit kártya) és módszerek (pl. az érzelmeidről napló írása, amit a következő alkalmon bemutatsz).
A fentiek akkor érvényesek, ha magán pszichológushoz mész, vagy olyan iskolapszichológushoz, aki jó szakember és nincsen leterhelve.
Ha TB-s pszichológushoz mész, akkor nagy eséllyel ő el fog küldeni - jogosan -, mivel foglalod mások elől a helyet.
A "nem merek megszólalni" helyzet elkerülésére jó lenne, ha egy papírra leírnád a problémáidat és ezt oda adnád a pszichológusnak.
Kedves kérdező!
Segítenek. Ez a dolguk, bízz bennük.
Én laikusként azt gondolom, hogy egy rendes pszichológusnak tudni kell kezelni egy ilyen helyzetet.
Lehet, hogy semleges témával kezdtek, mondjuk csak az időjárásról, és akkor talán meg mersz szólalni, és később rá tudtok térni arra, ami miatt ott vagy.
De szerintem az is jó ötlet, amit fent írt valaki, hogy írd le ami miatt mész. Vagy ha neked úgy könnyebb és olyan jellegű a dolog, akkor rajzold le.
Vagy szerintem még azt is csinálhatod, hogy először fejben egy sötét szobában csukott szemmel megfogalmazod, hogy mit szeretnél mondani, majd hangosan kimondod, majd a szemedet is kinyitod, meg majd villanyt kapcsolsz, de a lényeg, hogy fokozatosan gyakorold, hogy mit is akarsz mondani, és akkor talán a pszichológusnál már ki tudod mondani. Szerintem azt is lehet, hogy amikor ott vagy nála, akkor is becsukod a szemed, amikor mondani akarod neki a szöveget.
De én csak laikus vagyok, nem tudom, hogy működne-e a tanácsom a valóságban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!