Tesóm 30 évesen alkoholista, állandóan az öngyilkosságon agyal, ráadásul kényszeres gyűjtögető. Milyen megoldást lehetne találni erre a problémára?
Sajnos tesómat apám sokszor verte gyerekkorában (mivel hogy ő volt az első szülött) és sokszor tartotta őt lelki terrorban is. Tinédzser korában már kábítószerfüggő lett. Viszont a rehab után később az alkoholra szokott rá.
Jelenleg egy lakótelepi albérletben él, és amikor beszélek vele, akkor általában sohasem józan, állandóan arról beszél hogy mennyire jó volna meghalni.
Közben elemészti őt a kupleráj és a mocsok. Én csak azt látom rajta hogy a régi traumák miatt és az emiatt felvett káros szenvedélyek miatt (alkoholizálás, gyűjtögetés) teljesen kiégett és nem akar már élni sem. Pedig azon túl hogy aggódom érte - lévén a tesóm - azon túl látom hogy sokkal több van benne, mint amennyit a külvilágnak mutat.
Esetleg akadna-e olyan szakember ITT MAGYARORSZÁGON, aki ezen tudna segíteni?
Mert amúgy a tesóm próbálkozott már a múltban mindenféle rohadék kóklernél, akik felírtak neki X gyógyszert - amik amúgy szerintem csak rontottak a helyzetén - persze a pénzt azt megkérték. Tesóm amúgy mondta is hogy, idézem: "előbb szoknék vissza a drogra mint hogy a tetves sarlatánok által kínált rosszabb drogot szedjem, amik amúgy baromira nem segítenek, mert nem érzem magam jobban csak szarabbul." (Ha nem is szórul szóra, de valami hasonlót emlegetett mindig.)
Amúgy a tesóm egy baromira introvertált és "antropofób" ember - azaz pánikbeteg és fél az emberek közelségétől - legalábbis ha nincsen a testében kellő kemikália, ami ezt a félelmet oldani tudja. Ugyanakkor rendszerint ki sem mozdul a lakásból. A telefont sem veszi fel mindig. Ráadásul mivel öngyilkossággal is fenyegetőzik ezért akkor, amikor nem veszi fel a telefont én már egyből a legrosszabra gondolok.
Ezért kérdem hogy milyen terápia vagy hasonló gyógymód lenne jó egy ilyen ember meggyógyításához?
Aki a mindenféle koszos, retkes, hitvány magyar "pszichiátriákat" ajánlja az instant dislike-ot kap. Ld.: amit a tesóm tetű mocsok pénzéhes "pszichomókusa" is ajánlott, mindezt 30.000 ft kifizetése után (magyarul lenyúlta őt mint a xart): "Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet" (az egyik legretekebb, legalávalóbb hely). Erre volt képes ez a pénzéhes féreg 30.000 ft-ért, közben a tesóm méginkább azon agyal, hogy kinyírja magát. (Ráadásul ez már a sokadik eset volt, hogy így átverték őt a tetves "pszichomókusok" - akikre én csak ingyenélő, pénzéhes hitvány patkányként tudok tekinteni, akik pénzért cserébe szórakoznak mások életével.)
A tesóm „ezek után” aztán érthetően mégjobban addiktív lett és mégjobban az öngyilkosságon kezdett el agyalni - mert nyilván arra gondolt hogy hiába fizet ki X összeget, itt senkinek nem az érdeke rajta segíteni.
(Amúgy ezért is szokott rá durván az alkoholra a kábszer után – én meg emiatt gyűlöltem meg a „magyar pszichomókusokat” akik csak rontottak a tesóm állapotán.)
A tesóm amúgy nagyon szereti a természetet és az állatokat (akárcsak én). Nagy műkedvelő is, szereti a művészetet (úgy mint irodalom, komoly zene, képzőművészetek meg hasonló). Érdekli őt a történelem (írott és íratlan – ahogy ő mondja). Kedveli a keleti filozófiákat pl. taoizmus, továbbá baromi nagy gasztronómia meg antropológia fan (azaz érdekli őt minden ami az étellel meg a különféle népek étkezési szokásaival, vagy magukkal a népekkel és azok történelmével kapcsolatos).
Viszont azt is mondja hogy hiába van mindez ha nincsen senki, akivel ezeket megoszthatná.
Nekem amúgy rosszul esik őt így látni. Amikor beszélgetek vele, akkor ő is azt mondja nekem hogy ő nem akarna így élni, de mivel nincsen senki mellette akire őszintén támaszkodhatna, ezért nem is akar tovább élni.
Sajnos nekem is megvan a saját magam problémája és magánélete. Én igyekszem támogatni a tesómat de csodára én sem vagyok képes.
Én csak kérdezem hogy ilyen esetben milyen használható megoldás lehetne még, ami egy embert (a tesómat) megmenthetné az esetleges öngyilkosságtól?
1#
Sajnos tesóm nem mondott sokat a Nyírőről, de valami elég tré dolog lehetett, ugyanis amikor ezügyben érdeklődtem, azt láttam rajta hogy teljesen kiakad (azaz a düroham és a sírógörcs közötti - legalábbis így tudnám jellemezni - állapotba került és azt mondta hogy "erről inkább nem akar beszélni"). Amúgy időközben utánanéztem a netes értékeléseknek is és amit a leírásokban olvastam jórészt, az alapján nagyjából el tudom képzelni hogy szerencsétlen milyen "extra traumákon" eshetett át ami "pont jót is tett" az ő amúgy is labilis idegállapotának.
Amúgy nem rossz ember ő. Voltam én is nehéz helyzetben egy párszor a múltban és ő mindig segített nekem. Egyébként ő alapszinten inkább egy olyan ember hogy szívesebben segít mindenki másnak. Egyedül csak saját magán képtelen segíteni (valószínűleg az önutálat miatt, mert sokszor mondogatta hogy "nem méltó ő a jóra" - ezt amúgy szerintem annó az apánk "verhette belé").
Sajnos az sem megoldható hogy hozzánk költözzön, ugyanis én már pár éve együtt élek a párommal. Ha nem élnék, akkor is lehetetlen dolog lenne, ugyanis ő egyszerűen "belebetegszik" abba ha pl. idegen helyen kelljen lennie és aludnia huzamosabb ideig, nem pedig a saját otthonában (még úgyis hogy az egy szemétdomb) - a pánikbetegsége pedig még rátesz egy lapáttal. Valamiért ő a saját környezetében "biztonságban" érzi magát, amiből ha kimozdul úgy érezheti magát mint egy "meztelen csiga", azaz védtelennek és sebezhetőnek. (Amúgy szerintem ez lehetett az egyik oka amiért ilyen rossz érzésekkel idézte fel a Nyírőt, lehetséges hogy az ottainak nem is foglalkoztak ezzel a problémával, sőt, rontottak is a helyzeten.)
Én csak szeretnék rajta segíteni, a tesójaként rossz érzés őt így látni. (Ráadásul nemrég volt egy elég durva álmom ami tulajdonképp arról szólt hogy részt vettem az ő temetésén. Ezért is tettem fel ezt a kérdést mert nem akarom hogy ez a "látomás" valóra váljon.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!