Lehet úgy borderline személyiségzavara valakinek, ha nincsenek extrém dühkitörései, nem harsány stb. és olyan súlyos traumái sem voltak, hogy pl. verték, szexuálisan bántalmazták stb.?
#1 Hát és igaza is van. Pszichológiát és pszchihiátriát nem véletlenül tanulnak évekig egyetemen az emberek.
Egyébként extrém dühkitöréseim nekem sincsenek. Illetve kinek mi. Nem vertem még szét a házat, de csapkodás, rugdosás, ordítozás van. A férjemnek ez is extrém, amit meg is értek. Harsány sem vagyok, mivel a borderline személyiségzavarom szociális szorongással párosul, így közösségben inkább visszahúzódó vagyok. Szóval lehet borderline valaki extrém(?) dühkitörések nélkül is, igen. De ez nem azt jelenti, hogy te is az vagy. Vagy aki a kérdést ihlette.
Ismertem valakit, aki 100%-osan borderline-os volt, és évekig tartó kapcsolat során talán kétszer hallottam a hangját fölemelni. Ő viszont olyan volt, hogy az elképesztő érzelmi viharok megvoltak nála, de a triggerek, amik más borderline-osokban dühkitöréseket stb. váltanak ki, nála teljes magába zuhanást idéztek elő.
Szóval vannak csendes, visszahúzódó (vagy akár teljesen normálisnak kinéző) borderline-osok is. A kérdés szereplője is lehet az, de akár valami teljesen más baja is lehet. (Lehet, hogy nincs is semmilyen személyiségzavara. Ennyi alapján akármi lehet.)
A szakirodalom több borderline típust különböztet meg, azonban két főtípust szokás említeni. Az egyik externalizálja a dühét, a másik pedig internalizálja. Magyarul, az előbbi a környezetével szemben agresszív, az utóbbi pedig saját magával. Előfordul, hogy a kettő párhuzamosan van jelen, azonban ez nem kizárólagos.
A borderline kritériumai:
-extrém hangulatingadozások
-fokozott félelem az elhagyástól, elutasítástól
-impulzivitás
-szuicid (öngyilkossági) hajlam
-feketefehér gondolkodás (idealizálás vs leértékelés)
Az a típus, aki kiéli a dühét, annak minden neutrális mondat bántó lehet, gyakorlatilag bármivel fel lehet dühíteni. Eleinte üvöltöznek, a másik halálát kívánják, egy órával/pár perccel később már istenítik. Az önkontroll teljes hiánya jellemző rájuk, ittasan vezethetnek gépjárműt, veszélyeztethetik a többiek testi épségét, gyakori szerhasználók, a kapcsolataik láthatóan viharosak, rövidek, vagy sorozatos szakítások kísérik végig. Egy szándékosan nem megnevezett hírhedt magyar celebpár jutott eszembe, 8 hónapig tartott a kapcsolatuk, amit rendszeres megcsalások kísértek, egymásra tetováltatták a másik fél nevét, a szakítás után viszont nyilvánosan és kölcsönösen megalázták egymást. Saccperkábé borderline (esetleg hisztrionikus) + nárcisztikus kombót tippelek.
Ha nincsenek kapcsolatban, akkor promiszkuit életmódot élnek, nem szeretnek egyedül élni, gyakran unatkoznak.
A csendes típusok ugyanúgy felhúzzák magát minden miatt, viszont elfojtják, mert attól félnek, hogy a másik elhagyhatja őket. Nagyon jellemző rájuk az erős bűntudatérzet, képesek minden miatt besértődni. A másikat általában gonosznak, bántalmazónak, pszichopatának látják, hűvösek és félnek az intimitástól. Hajlamosak mindent eltúlozni, a hangulatuk annak függvényében változhat, hogy milyen ingerek érik őket. Ha jók, akkor nagyon boldogok, ha rossz, akkor öngyilkosak akarnak lenni. Gyakori viszont, hogy az eufóriát nehezen érik el, ezért különböző kábítószerek és pszichoaktív szerek után nyúlnak.
Még talán annyit a csendes borderesekhez, hogy eltúlozzák a másik ember teljesen természetes megnyilvánulásait, amikor pl. dühös, szomorú. Ha a másik ember jogosan dühös, akkor megijednek, gonosznak nevezik az illetőt. Aki emiatt történetesen azért érzi magát rosszul, mert olyan, mintha állandóan tojáshéjakon kellene járkálnia.
A kapcsolataik az előző típushoz képest talán legkevésbé látványosak, de rengeteg passzív agresszió jellemző rájuk. Folyton úgy érzik, hogy a másiknak nem elég jók, ezért a stílusukat, ízlésüket, világnézetüket úgy változtatják, hogy a másiknak feleljen meg, valódi identitásuk nincs, vagy töredezett. Stalkerek, állandóan az exekre féltékenykednek, szükségük van a pozitív visszaigazolásra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!