Csütörtökön megyek először pszichiáterhez (magánúton), kicsit izgulok, mire számítsak? Lesz elsőre diagnózis? Kinek milyen volt az első alkalom ha volt?
Hát ez nagyon attól függ, hogy mennyire bonyolult a bajod. Lehet, hogy az első beszélgetésből kihámozza a pszichiáter a lényeget - de lehet, hogy nem. Attól is függ, mennyire tudsz megnyílni neki, és elmondani a problémádat.
Ha pont a lényeget elhallgatod/rejtegeted (sokan csinálják ezt...), akkor eleve akadályozod a diagnózist, és a terápiát.
Bemutatkozás után megkérdezi, hogy miért kerested fel. Te elkezdesz beszélni, ő pedig a probléma tisztázása érdekében több kérdést tesz fel.
Diagnózis akkor lesz, ha a tüneteid alapján viszonylag egyértelmű, hogy milyen mentális zavarod van pl. szociális fóbia, pánikbetegség, depresszió.
Komplikáltabb esetekben (pl. személyiségzavarok, bipoláris zavar...) legfeljebb iránydiagnózist mond, ami után további differenciál diagnosztikai vizsgálatokra lesz szükség. Azaz teszteket töltesz ki és beszélgettek.
Sztem 2-3 alkalom kell mert
Rövid az 50 perc főleg ha idősebb vagy és hosszú a történet én csak tb nél voltam
De ott 5-10 perc alatt kezedben tartod a receptet
És azt mondja életmód változtatás munkahely váltás
Stb a magán természetesen
Végig beszélget veled
De ha egyből gyógyszert ír
Akkor azért kérdezz rá hogy
Muszáj egyből vagy eg pár
Beszélgetés után megbeszélitek
Újból
Nyilván vissza fog hívni még
Remélem hogy valamit segítette m
Üdvözlettel
5# A hullámzó kedélyállapot pont a komplikáltabb esetek közé tartozik, mivel lehet pl. borderline személyiségzavar, bipoláris zavar, vagy "csak" egyszerű hangulati labilitás is. Itt nem valószínű, hogy egyből felállít egy diagnózist. Több kérdést tesz majd fel és teszteket is ki kell töltetnie veled.
Ne akarj minden áron diagnózist, mivel az nem határoz meg téged. A mentális zavarok több esetben átfedést mutatnak egymással, a tünetek nem mindig sorolhatóak egy adott mentális betegséghez. A diagnózisra a gyógyszerek felírása miatt van szükség. Vegyünk példának engem. A diagnózisom bipoláris zavar, kevert tünetekkel. A pszichiáter mondta, hogy a szükséges gyógyszerek felírása érdekében kell ezt a diagnózist adnia. Azonban szerinte egy hangulati labilitásról van szó, ami nem üti meg a bipoláris zavar mércéjét. Ez keveredik szorongással, depresszióval és ki tudja még mivel. De nincs olyan diagnózis, ami az összes tünetet magában foglalná.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!