Van valaki, aki hasonlót érez/ érzett huzamosabb ideig és sikerült kijönnie belőle?
Sziasztok! Egy picit hosszú lesz a kérdés, ezért köszönöm ha időt szántok rá és segítetek. 20 éves vagyok, 5 éves gimnáziumba jártam, most érettségiztem. Sajnos iszonyatosan maximalista vagyok, nagyon kemény iskolába jártam, napi szinten hatalmas volt a stressz, és folyamatosan a legjobb formámat szerettem volna hozni. Mindigis nehezen viseltem az életemben a nagy váltásokat (felvételi, új iskola) ezért 8.-os koromban kezdődtek nálam a pánikrohamok. Ezek a gimnáziumi hatalmas nyomás alatt folyamatosan jelen voltak, egyéb testi jelekkel társítva, azonban nem volt időm/energiám a napi rohanás mellett a mentális egészségemmel törődni amit már nyilván bánok.
A COVID helyzet miatti bezártság azonban rádöbbentett, hogy hosszú ideje nem vagyok rendben ami a mentális egészségemet illeti, elkezdtem félni, hogy a szívemmel komoly probléma van, annak ellenére, hogy jártam EKG-n és szívultrahangon is az évek során, minden negatív lett. Tisztában vagyok vele, hogy a pánikrohamok okozzák a roham közbeni iszonyatosan gyors szívverést, viszont folyamatos félelmem van emiatt, gyakran figyelem a pulzusomat. Szerencsémre a legutóbbi rosszullétemkor pont rámtalált az iskolaorvos, aki beutalt pszichiátriára, mondván, hogy ez pánikroham amelyet kezelni kell. Elkezdtem járni pszichológushoz is, azonban a nagy stressz miatt önmagában a terápia kevésnek bizonyult, ezért a pszichiáter javaslatára pár napja a gyógyszer mellett döntöttem(antidepresszáns) melyet néhány hónapig kell majd szednem. Ezen felül állandó a rosszkedvem, halálfélelem, sírással társítva. Néha kedvem sincs az ágyból kikelni, pedig korábban energikus karakán személy voltam.
Mindent összefoglalva, aki járt hasonló cipőben, tudna írni személyes tapasztalatot a gyógyszerrel/ vagy terápiával kapcsolatban? Illetve arról, hogy neki hogyan sikerült kimásznia ebből a rendkívül ijesztő helyzetből.
A válaszokat előre is köszönöm!
Nekem ismerosom (nagyon jo baratomnak a huga) kb ugyanez a helyzet. Bar O szerencsere (meg) nem fajult odaig hogy gyogyszert is szedjen, de a pszichológus de nagyon használ.
Megoldast eloszor az online jelentett, kicsit vegre elengedhette magat. Aztan ujra kezdodtek a panikrohamok, utana pszichologus, majd masik iskola. Egyelore megint ugy nez ki hogy jonnek vissza a rohamok de remeleljuk nem. A pszichológus is annyit tudott tanacsolni hogy probalja idezem "leszarni" az iskolat. Nyilvan igaza van mert annyira nem fontos az iskola hogy a testi epseged ramenjen, masreszt pedig a baratait javasolta, illetve hogy pasizzon be. Ezek elterelik a gondolataidat. En is hasonlot mondanek. Probalj visszavenni a "tokeletesseg"bol. Mert nem eri meg hidd el... Ha 30 evesen elpatkolsz mert olyan idegrendszered lesz. Ez mar most nem eri meg, en a szuleid helyebe iratnalak at azonnal egy gyengebb iskolaba.
Az én esetem ugyan bem ennyire durva, de néha nálam is van, hogy szinte depressziós vagyok.
Ilyenkor előszedem valamelyik hobbimat, kicsit segít.
Szia! Nekem ugyan a depresszió és a szorongás volt az, ami erősebb volt, panikrohamom ritkábban jött elő. Nekem is sajnos magában a pszichiterapia nem volt elég, igy pszichiaterhez kerültem. A gyógyszer a tüneteimet nagyon szépen elnyomta, igy végre terápián ott tudok lenni 100%osan, es most, nagyjából fél eve tolom, mostanában erzem, hogy már nem csak az antidepi fogja vissza a tuneteket, hanem a terápia is kezd hatásos lenni. Most úgy néz ki, nyár vége fele, pszichiaterrel megbeszeltek szerint elkezdjuk elhagyni az antidepit, de a terápia még menni fog tovább.
Szoval hajra, a gyógyszer ideiglenesen tényleg nagy segítség, (elso 2-3 hét nem lesz a legjobb, de egyre jobban fogod érezni magadat utana!).
De csak akkor, ha rendesen tolod mellette a terápiát! Az a valós es hosszutavon jo megoldás. Hajrá! Jo lesz minden :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!