Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Nagyon el vagyok keseredve....

Nagyon el vagyok keseredve. Mit tegyek?

Figyelt kérdés
Az a helyzet, hogy 26 éves vagyok és semmim sincs. Szüleimmel élek és teljesen ki vagyok készülve. 3 év után az államvizsga előtt abbahagytam az egyetemet. Ezt teljes kudarcként éltem meg. Sajnos egy olyan egyetemre akartam mindig bekerülni, ami kívülről vonzó volt és nagy lehetőséget láttam benne, kitartottam a végsőkig és aztán felvettek, de sajnos ott szembesültem vele, hogy nem is olyan jó mint gondoltam. Sajnos kikészültem. 3 hónappal ezelőtt kezdtem el tanulni de olyan szinten magas az elvárás h hihetetlen. Jogi egyetem szintű és a szak önmagában nem ér annyit, mint egy jogi egyetem. Az elején még ment, motivált voltam és sokat tanultam, munka mellett is, de tavaly bejött ez a vírus és azóta rosszabb lett minden. Online megy minden és nekünk egy félév teljesen kuka volt mert tavaly márciusban nem volt rendes oktatás, csak beadandó. Sok volt az olyan tantárgy is ami az államvizsga része és hát sok minden kiesett így. Úgy érzem ennyit nem tudok bepótolni már, törvényeket bevágni, mert nagyon sok. Az iskola részéről sincs semmilyen empátia. Sajnos önmagában az oktatás is borzasztó. Magas az elvárás és közben meg teljesen rosszul oktatnak. Tavaly ilyenkor örültem annak ha arra van időm, hogy megírjam a beadandókat. Nagyon sokat dolgoztam, főleg nyáron és nem volt időm elkezdeni tanulni. Szakdogat is ősszel kezdtem el írni szóval minden összejött rendesen, de otthagytam a munkámat és úgy voltam vele, hogy ráfordítom ezt a félévet a tanulásra. De nem számítottam rá, hogy teljesen be fogok sokallni. Mindennap gyomorideggel kelek, fáj a hasam a stressztől és nem tudok normálisan aludni. Későn fekszem és korán kelek, magamtól. Úgy érzem összeomlott az életem és az egyetem nem nekem való, főleg a sok elvárás miatt, amit már nem tudok teljesíteni. Az a durva hogy egy semmitmondó szakon is olyan az elvárás mint egy jogi egyetemen. Teljes törvényeket kell tudni és elvárnak nagyon sok mindent, nem is ez a baj de nincs normális oktatás másfél éve. Akik tavaly végeztek megúszták egy nagyon lightos allamvizsgaval, de nekünk nem engednek pedig mi is megerdemlnenk. Nos, összességében az a baj, hogy jelenleg 26 évesen konkrétan kezdhetem elölről az életem. Nincsenek barátaim , sosem volt rendes párkapcsolatom és most már úgy néz ki diplomám sem lesz. Teljesen össze vagyok törve. Mikor mondtam itthon hogy elmegyek télen zarovizsgazni arról hallani sem akarnak. Viszont én jelenleg az idegösszeomlás szélén állok és mindennap sírok és nem tudok 6-8-10 órákat tanulni. Egyszerűen bánt h ki kell dobnom 3 évet a kukába de nincs mit tenni, tegnap már anyum mentőt akart hívni mert olyan rosszul voltam. Sajnos 26 évesen nincs semmim. Se munkám , se emberi kapcsolataim, semmi. Teljesen kétségbe vagyok esve, már az is megfordult a fejemben h öngyilkos leszek, persze ez nem megoldás mert nem szabad feladni ha kudarc ér, semmi nem ér annyit. Arról nem is beszélve h egészségügyileg sem vagyok jól. Hiztam 30 kilót és rászoktam a dohányzásra, régen nem ilyen voltam. Életerős, küzdőszellem , de most úgy érzem minden betett már . Egyébként 4 munkahelyem volt amikor jártam egyetemre mert egyszerűen sehol nem tolerálták h járok suliba. Az egyiken igen, de ott napi 4 órát utaztam és nem bírtam már. Egyszerűen tanácstalan vagyok, jelenleg nem érdekel semmi. Nem tudom mit tegyek. Hogy dolgozzam fel h nem lesz diplomám és h 3 évet kidobtam a kukába ?

2021. ápr. 29. 10:18
 1/2 anonim ***** válasza:
100%

Na, akkor most egy kicsit higgadj le, és próbáld meg REÁLISAN nézni a dolgokat!

Az élet nem csak a sikerekről szól. 3 évet kidobni meg még mindig nem akkora veszteség, mint egy teljes életet kidobni.

És dehogy kezdheted előlről az életet... Nem kell újra megtanulnod járni (bár egy-egy egyetemi buli után néha úgy érzi az ember), nem kell újra óvodába menned, nem kell újra végigjárnod a 8 általánost, nem kell újra elvégezned a középiskolát... azt kell újra kezdened, ami a gimi után volt. De tudod, ez sem nettó kidobott idő. Ezt hívják tapasztalatnak. Lehet, hogy mások kevesebb árat fizetnek némi tapasztalatért, de ezen sem érdemes túlfilózni. De a tapasztalat mellett ne felejtsd el, hogy rengeteg ismeretet szereztél! A tanulásnak közel sem csak az az értelme, hogy a végén kapj egy papírt. Az ember minden megszerzett tudásdarabbal több lesz. Akkor is, ha nem tudod azt színötösre. A tudás megszerzésével pedig a látóköröd is bővül, ami kifejezetten nagy közvetett haszon.

A jövőbelátás pedig még mindig nem oldható meg. Az ember legfeljebb csak sejtheti, hogy mi mennyire fog neki menni, de pontosan lehetetlen megmondani. Azt akkor tudja emgválaszolni, ha már benne van. Ezért sem érdemes rágódni azon, hogy miért oda jelentkeztél, és miért nem máshova.

Tudod, amikor én főiskolára bekerültem, volt egy 34 éves évfolyamtársunk. Akkor döbbent rá, hogy ő ezt akarja csinálni. Elvégezte, és azóta is boldog ezen a pályán.

Sőt! Én magam is 3 évet "kidobtam". Mégsem dőltem a kardomba. Sőt, örültem, hogy megszabadultam attól a szaktól. Másikat elvégeztem, és dolgoztam benne pár évet. Idővel rájöttem, hogy bár szeretem csinálni, de nem igazán nekem való. 30 fölött voltam, amikor váltottam. Most vagyok 38, és elismert szakember vagyok a területemen. Nem mindig megy midnen elsőre. Van, hogy valamit fel kell adni. Ha valami nem megy, akkor máshol kell próbálkozni. Nem attól lesz valaki több, hogy elsőre jól megtippelte, hogy mi lesz neki ideális az életben. Hanem attól, ha előremutatóan képes építeni az életét, és nem roskad össze azon, ha valami elsőre nem sikerül.

Egyébként meg: élvezd az élet pozitív dolgait! Nézz meg egy jó filmet, sétálj egyet a tavaszi napsütésben, menj el egyet kirándulni, játssz valami neked tetsző játékkal, hajjgass zenét, nézz ismeretterjesztő videókat olyasmiről, ami érdekel, stb, stb. Attól, mert most egy valami nem sikerült, nem szabad eldobnod midnent!

Barátok meg majd lesznek, mint ahogy barátnőd is. Ne hidd azt, hogy midnenkinek mindig fenékig tejfel a magánélete.

2021. ápr. 29. 10:39
 2/2 A kérdező kommentje:
Köszönöm h válaszoltál :) lány vagyok amúgy :) leginkább az a bajom h tévhitben éltem ezzel a sulival kapcsolatban és viszonylag könnyű szakot választottam de mégsem olyan könnyű. Teljesen bele vagyok betegedve, hogy nem tudom megcsinalni. Az a helyzet, h a diploma volt minden álmom de teljesen beleroskadtam abba h egy olyan almot kergettem ami nem nekem való. Azt gondoltam ha diplomás leszek akkor én más leszek és többet érek ezáltal, de sajnos tévedtem. Nem a papír határozza meg az embert. Én meg teljes mértékben tönkrementem. Lehet, hogy valami más irányba kell néznem. Csak nem tudom mit akarok jelenleg. Elvesztem nagyon.
2021. ápr. 29. 11:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!