Miért aggódok azon,hogy mit gondolnak rólam?
De igen, ez baj, mert akadályozza a kérdező mindennapjait. Én egy pszichológus felkeresését javaslom, mert pszichoterápiával leküzdhetőek a szorongásos zavarok.
Gyerekkorodban nem értek gyakran bántások/megszégyenítések?
Igen, ismerős. Kitaláltam egy kis technikát, ami segít, ha eszembe jut. Tekints magadra E/3 személyben. Mintha te "ő" lennél. Mert így úgy fogod látni magad, ahogy más is lát.
Például ha elrontasz valamit, akkor a fejedben az megy, hogy "elrontottam, elrontottam, elrontottam, elrontottam..." és túlgondolod az egészet. Ha E/3ba gondolsz magadra, akkor meg valahogy így hangzanak a gondolataid "Hülyegyerek elrontotta, és akkor mi van?!?" Ezzel eltávolodsz magadtól, nem gondolod túl, és át is éled azt, amit nem szeretnél másoktól hallani. Sokkal tudatosabb leszel ez után és sokkal magabiztosabb, mert ha mégis kellemetlen szuituációba kerülsz utána, akkor egyszerűen ki tudod mondani amit gondoltál, így E/3ban, hogy "szerencsétlen elszúrta...(nem tom mit, az elszúrta helyett jobb, ha konkrétat mondasz)" és ha látják, hogy tudod hogy elszúrtad, és látják, hogy nem érdekel téged, akkor őket sem fogja már érdekelni.
Csak őszintének kell lenni önmagaddal, és nem begubózni.
Nekem is szokott ilyen lenni, hogy ilyen teljesen jelentéktelen dolgokra rágörcsölök, és akkor sokat segít, ha eszembe jut hogy személyben narráljam magam. "Hülyegyerek nem tud letenni egy tányért anélkül, hogy csörömpölne,...odakoccintotta a poharat is, alakul...azon aggódik, hogy mit írjon a válaszába, hogy hogyan ne aggódjon, eszméletlen...egyszerűen überelhetetlen."
2# vagyok. Meg is találtuk a választ a kérdésedre...
Szeretnél ezen változtatni? Ha igen, akkor először önállóan próbálnád vagy szakember segítségével?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!