Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Mit tehetek ha depressziós a...

Mit tehetek ha depressziós a párom?

Figyelt kérdés

Első körben annyit kérnék, hogy az válaszoljon, akinek van tapasztalata depresszióval kapcsolatban!

Párommal egy éve vagyunk együtt / élünk együtt.

Tinédzserkora óta depresszióval küzd, erős hullámvölgyekkel.

Sajnos a családja "nem ismeri el" a mentális problémáit, így annó ez nem volt kezelve, most pedig már elburjánzott annyira, hogy ő maga nem tudja megoldani, szakemberhez is nehezen fordul, illetve jelenleg nincs rá keret.

Jelenleg én dolgozom, ő viszi a háztartást és egyetemre jár.

Sajnos a mindennapi dolgokkal is küzd: nagyon nehezen tud kikelni az ágyból, elvégezni a napi teendőket, nem tud rá válaszolni, hogy pontosan miért, ő sem érti teljesen, és az elmúlt időben (vélhetőleg a pandémia miatt) rosszabbodott a dolog, nagyon keveset van jókedve.

Ez az én életemet is megnehezíti, hiszen reggel elmegyek, alig lehet hozzászólni, este hazaérek, hasonló a szitu, sokszor nincs vacsora se, a házimunka sincs ellátva, talán ki sem kelt egésznap az ágyból.

Említeni nem merem, mert rettentően magára veszi. Emellett mostanában szinte mindig kedvtelen, rossza hangulatú, bezárkózik, és ez rettentően nehéz nekem, nagyon frusztrál.

Hogyan tudok neki segíteni a szakembert leszámítva, hogy javuljon a helyzet? Van bármi tippetek, ami nektek bevált?

2021. ápr. 21. 15:32
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
Azzal tudsz neki segíteni hogy valahogy rábeszéled pszichiáterre.
2021. ápr. 22. 08:48
 12/12 anonim ***** válasza:
95%

Nem tudom hol laktok, de érdemes lenne esetleg még arra rákeresnetek hogy elérhető-e valamilyen alapítványi terápiás szolgáltatás a közeletekben. Általában azok is elég színvonalasak, vannak TB alapú terápiás alkalmak, másokért fizetni kell de olcsóbbak mint egy 10-15k/alkalom magánban. Van ahol intenzív terápiát is nyújtanak, máshol csak heti 1-2 alkalom csoportos vagy egyéni foglalkozás van. Utóbbi általában nem elegendő, viszont azért ajánlom mert megismerkedhet szakikkal akiknek később akár a magánrendelésére is járhat ha van, és meg tudják beszélni. Mert a magánrendelésekben azért megvan az a kockázat, hogy már egy rakat pénz ott hagyott az ember mire rájön hogy ez a terápiás kapcsolat a terapeutával nem működik. Van ilyen, sőt szerintem inkább az a szerencsés aki elsőre rátalál arra akivel megvan az összhang.

2# Honnan veszed, hogy csak "mostanában jött divatba"? A legtöbb ma ismert betegséget az elmúlt bő egy évszázadban sikerült leírni, elnevezni, felfedni az okait. Ezzel az erővel laktózérzékenynek, vagy influenzásnak lenni is manapság jött divatban. Logikus, korábban az emberekre csak rájött a cifrafosás tejfogyasztás után nem voltak laktózérzékenyek. Influenza sem volt csak elvitte az embereket a "nyavalya". Kb. pont ennyire nem volt depresszió sem. Annyit láttak az illető levert, motiválatlan, ingerlékeny, esetleg megöli magát. Nem nevezték depressziónak, de nem attól létezik valami hogy nevet adunk neki. Aki olvas irodalmat, régebbi munkákat, vagy beleveti a népköltészet világába az láthatja hogy amit depressziónak hívunk mindig jelen volt. Csak hát olvasni luxus.

2021. ápr. 22. 11:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!