Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Hogyan tudnám kizárni az...

Hogyan tudnám kizárni az életemből a politikát?

Figyelt kérdés

Gondolom nem vagyok egyedül azzal a meglátásommal, hogy a magyarok hétköznapi élete túlzottan átpolitizált. Van két oldal, egy jobb meg egy bal, köztük pedig egy irdatlan szakadék. Rengeteg indulat feszül mindkét oldalon, ami rengeteg felesleges stresszt okoz.

Jómagam is szimpatizánsa vagyok az egyik oldalnak. Nem feltétlenül polikusoknak lennék lelkes híve, inkább úgy mondanám: az életszemléletem, gondolkodásom sokkal inkább az egyik oldal felé húz, míg a másik oldal ideológiája, életfelfogása távol esik tőlem.

A problémám az, hogy úgy érzem, túl sokat foglalkozom politikával, mégpedig az egészségem rovására.

Talán nem kell mondanom, hogy a politikai jellegű hírekben irdatlan sok hazugság, ferdítés, sárdobálás van, az ellenfél kicsinyes lejáratása, szavainak aljas kifordítása stb. Sok olyan közéleti személyiség, publicista, műsorvezető stb. van, aki kizárólagosan az ellenfél szidalmazására szakosodott. Magukról a politikusokról nem beszélve.

Úgy érzem, engem is bekebeleztek ezek a megnyilvánulások, hírek, cikkek, műsorok, netes fórumok, vélemények. Rengeteget agyalok rajtuk, felhúzom magam a nyilvánvaló hazugságokon, igazságtalanságokon, miközben érzem, hogy semmi értelme velük foglalkozni, mert csak az egészségemet károsítom.

A társas életemben megpróbálok nem foglalkozni a politikai témákkal. Ha olyannal beszélgetek, akiről tudom, hogy azonos oldalon állunk, akkor gond nélkül megvitatjuk a friss híreket. De ha valakiről tudom, hogy polikailag az ellenkező nézetet képviseli, azzal tudatosan nem beszélgetek politikáról, elterelem a témát. És még így is, sajnos rengeteg érthetetlen indulattal, gyűlölettel találkozom ilyenkor, és ha nem is nyilvánítom ki, de magamban sokat fortyogok a méregtől.

Sokszor az a benyomásom, hogy hivatásos megmondóemberek felosztották a népet "jóra" és "gonoszra", és természetesen az ő oldaluk a "jó". Eszerint én a "gonosz" oldalán állok, ezek a megmondóemberek pedig napi szinten sértegetnek a tévében, újságban, lehülyéznek engem és sok hasonló gondolkodásút, csak mert nem az ő álláspontjukat osztom.

Egyébként hiszem azt, hogy nincs "jó" és "rossz", a jobb- és a baloldalon is vannak értékes emberek, egyik se jobb vagy rosszabb a másiknál, csak az életfelfogásuk különbözik. Sőt szerintem normál esetben mindenkiben lehetnek jobbos és balos vonások egyszerre.

A közéletben mégis túlmisztifikálódott ez az ellentét, mintha élet-halál harc lenne.

Szerintetek hogyan lehet ebből az ostoba kakaskodásból kimaradni?

Hogyan válhatna érzéketlenné az ember a hazugságokkal, igazságtalanságokkal, sértegetésekkel szemben?

2021. ápr. 1. 22:58
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%

"ezek a megmondóemberek pedig napi szinten sértegetnek a tévében, újságban, lehülyéznek engem és sok hasonló gondolkodásút, csak mert nem az ő álláspontjukat osztom."

Túlságosan magadra veszed a dolgokat... erről szól a politika. Megy a pártok között a harc a támogatókért és a szavazatokért. Az emberek megnyerésénél nem a logikus érvek számítanak, hanem az érzelmekre kell hatni. Van egy célcsoport, akiket különböző módszerekkel - akár valami/valaki iránti gyűlölet keltésével - akarnak maguk mellé állítani. Lehetetlen mindenkinek a kedvére tenni, ezért ki kell választani, hogy melyik csoportokat akarják megnyerni, és ehhez milyen lépések/módszerek szükségesek. Ezen nem tudsz változtatni, felesleges mérgelődni rajta. Foglald el magad mással.

2021. ápr. 1. 23:39
 2/11 anonim ***** válasza:
100%
A népet érdekükben áll megosztani. Amíg ilyeneken megy a harc a háttérben bármit lehet csinálni.
2021. ápr. 2. 01:23
 3/11 anonim ***** válasza:
100%

"Van két oldal, egy jobb meg egy bal, köztük pedig egy irdatlan szakadék."

Nem jobb és bal között van szakadék, hanem a demokrácia párti és autokrácia pártiak közt.

Azért fontos ezt mondani, mert a "bal" oldalon nem baloldali pártok vannak, ezért nem jó a felosztásod.

"Szerintetek hogyan lehet ebből az ostoba kakaskodásból kimaradni?"

Költözz el az országból.

Amíg itt vagy addig mindig érinteni fog, és te is érezni fogod a kényszert, hogy politizálj valamennyire, mert ha nem teszed, akkor még esélyesebb, hogy a fejed felett döntenek úgy, hogy észre sem veszed.

2021. ápr. 2. 02:00
 4/11 anonim ***** válasza:
100%

Hát igen, volt az utóbbi időben néhány olyan hír, ami nemcsak nálad csapta ki a biztosítékot.

Kerülöd a Politika kategóriát.

TV-ben, rádióban kerülöd azokat a csatornákat, ahol politikáról beszélnek. Hallgatsz Bartók rádiót, nézel Spektrum TV-t, National Geography Channelt, Discoveryt, Animal Planetet, History, History2 és hasonló csatornákat.

Ha nem vagy fenn a Facebookon, akkor nem regisztrálsz. Ha igen, akkor kerülöd azokat az ismerőseidet, akik aktívan politizálnak.

Ezt így csinálom, ha besokallok a politikától.

2021. ápr. 2. 08:37
 5/11 anonim ***** válasza:
56%

Én ezt úgy fogom megoldani, hogy elmegyek külföldre, amint a járványhelyzet engedi, Kész. nem tudsz mit tenni, szerintem több okból sem. Ez egy olyan ország, ahol nincs hagyománya a polgári gondolkodásnak, az önszerveződésnek, ami a működő demokrácia alapja lenne. Én úgy vagyok vele, hogy egyszerűen veszélyes dolog egy olyan országban élni, ahol a többség idióta.

Érdemes amúgy a modern magyar törit tanulmányozni. Ahogy írta valaki, itt nem jobb/bal-felosztás van már, hanem demokrácia/autokráciapártiak, de én még ezt is finomítanám. Szerintem arról van szó, hogy a magyarságnak nincs egy pozitív identitása, minket a történelmi traumáink, veszteségeink és félelmeink határoznak meg leginkább. Ezért én azt gondolom, hogy a magyaroknak a biztonságra, stabilitásra, kiszámíthatóságra van igényük, és nagyon erősen reagálnak a félelemkeltésre (ez amúgy más kelet-európai népekre is igaz). Tehát inkább azt mondanám, hogy van a lakosságnak az a része, ami jobban fél a migránsoktól meg a nemzeti integritás elvesztésétől (merthogy itt mindig bejön valami idegen hatalom, ami ellen nem tudunk védekezni, mindig elviszik valakik az összekuporgatott pénzünket, tatár, török, osztrák, orosz), semhogy érdekelné, mi történik a befizetett adójával. Meg van az a tábor, aki nagyrészt városokban él, világlátottabb, nyelveket beszél, akinek a szabadság meg a civil érdekérvényesítés fontosabb lenne, mint ezek az ügyek. Röviden: van, aki fél, és erősemberre vágyik, meg van, aki fel akarna zárkózni a nyugathoz és irtózik az erősemberektől. Az egésznek a tetején meg van egy jogászokból álló elit, ami bármit keresztül tud vinni a törvény csűrésével-csavarásával, meg van egy balf*sz exkomcsi ellenzék, ami teljesen életképtelen.

2021. ápr. 2. 10:59
 6/11 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat, mindenkinek ment a zöld kéz.

Jogos, legjobb, ha az ember megpróbál nem foglalkozni polikával, amolyan külső szemlélő maradni, csak tenni a dolgát, dolgozni rendesen, félretenni, aztán kikapcsolódni, pihenni, elutazni vagy foglalkozni bármi mással, ami nem politika.

Szerencsére akármilyen kormányzat van éppen, jópár generáció felnőtt háború, deportálások, üldözések nélkül, szóval aki ki akar maradni a politikából, megteheti.

Csak éppen akit meg érdekel a közélet és véleménye is van, annak nehéz attól elszakadnia.

2021. ápr. 2. 19:07
 7/11 anonim ***** válasza:
100%

"Szerencsére akármilyen kormányzat van éppen, jópár generáció felnőtt háború, deportálások, üldözések nélkül, szóval aki ki akar maradni a politikából, megteheti."

Nem csak az lehet rossz kormány számodra, aki deportálni meg kivégezni akar.

Leronthatja az oktatást, az egészségügyet, ronthat a munkások helyzetén stb.

Szóval elkerülhetetlen, hogy politizálj, ha nem akarsz szarban lenni.

2021. ápr. 3. 01:06
 8/11 anonim ***** válasza:
100%
Jaja, ahogy az utolsó írja. Az a baj a politikával, hogyha te nem foglalkozol vele, akkor az foglalkozni veled.
2021. ápr. 3. 11:49
 9/11 anonim ***** válasza:
100%
Szilárd pártpreferenciával négyévente egyszer elég.
2021. ápr. 3. 12:34
 10/11 anonim ***** válasza:
100%

A politika egy szekértáborharc a sok közül. Ha megfigyeled, rengeteg ember úgy éli le az életét, hogy különböző táborokba szerveződik: "anyatigrisek", "Barcelona-szurkolók", "Apple-rajongók", "vegánok", "rockerek", "fanatikus vallásosok" és még sorolhatnám, hány ilyen van.

Amint egoszinten azonosulnak a táborral, megindul a harc azok ellen, akik másképp vélekednek - hiszen a nézetkülönbséget az értékeik elleni támadásként fogják fel.

A megoldás az, hogy hátralépsz két lépést. Elfogadod mások véleményét, és nem tekinted a sajátodat mindennel felérő igazságnak. Így megszűnik a védelmező attitűd, és nem érzed támadásnak azt sem, ha valaki mást gondol valamiről, mint te.

A politikát magát a hírek kerülésével kiválóan szűrni lehet, pláne a megmondóemberek véleményének hanyagolásával. Ezek csak arra jók, hogy a saját táborukat fanatizálják, ébren tartsák és mozgósítsák. Semmilyen más előnye ennek a magatartásnak nincs.

2021. ápr. 4. 10:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!