Ez mennyire "reális" félelem vagy mennyire a kényszerbetegség "maradéka"?
Már elsős/másodikos korom óta voltak kényszergondolataim és azokhoz tartozó kényszercselekvéseim, amelyek leginkább a halállal voltak kapcsolatosak (ha nem csinálom meg/nem így csinálom ezt meg azt, ez vagy az meg fog halni/beteg lesz, stb). Pszichológusnál nem jártam, de nagypapám halálához kötöm a dolgot, aki 7 éves koromban halt meg - számomra - váratlanul. Kb. 13 éves koromig volt ez igazán jelen az életemben, aztán valahogy "kinőhettem", addig viszont tényleg rengeteg időt elvett a mindennapjaimból a folyamatos "engedelmeskedés" a kényszereknek.
Legközelebb Pure OCD formájában (kényszergondolatok kényszercselekedetek nélkül) tért vissza a dolog 16 éves koromban, utána életem legborzasztóbb 1,5/2 éve jött, ezt nem kívánom senkinek (Pure O alatt nem halállal kapcsolatos gondolataim voltak, hanem saját magamat kérdőjeleztem meg mindig, hogy jó ember vagyok-e, mi van, ha rosszat akarok, stb).
Kb. 18 éves korom óta vagyok ismét jól, mégha persze nem is múlt el teljesen a dolog - mondjuk azt, 30-40%-a az utóbbiból még ma is előfordul, leginkább, ha rossz kedvem van vagy valami rossz dolog történik, de ez semmi ahhoz a 2 évhez képest, úgyhogy nem panaszkodom (egyébként a kiskoriból is vannak "maradványaim", de az jóval kezelhetőbb, mivel a kényszercselekedeteknek látom a irrealitását, így már szinte az esetek 80%-ban nem reagálok a gondolatokra).
Mostanában viszont sok olyan helyzet van, amikor kb. a pillangóeffektusra gondolva (nem tudatosan persze) kötelezem magam arra, hogy csináljak/ne csináljak valamit.
Példa: épp rendelni szeretnék valamit használtan, de mivel civil az eladó és több jel utal arra, hogy idős, arra gondolok, hogy önző lennék, ha megrendelném, mert mi van, ha pont a postára adás alatt fertőződik meg a koronavírussal, csak azért, mert nekem épp ahhoz az áruhoz volt kedvem (kérek mindenkit, a vírusról ne kezdjünk el beszélni, legalábbis ne "létezik/nem létezik" formában, ez most lényegtelen, csak ez a legutóbbi példám). Vagy pl. amikor valaki felajánlja, hogy értem jön kocsival, ne várjak estefelé a hazafelé menő buszra a városban, nemet mondok, félvén, hogy mi van, ha pont akkor történik vele baleset és azért kell meghalnia, mert én nagy kényemben nem bírok egy kicsit sétálgatni, míg meg nem jön a busz.
Visszaolvasva kicsit össze-vissza fogalmaztam, de a kérdés most konkrétan a vírusos példára vonatkozik. Nem vagyok nagyon beszari tőle, magamra nézve főleg nem, de ez most pont egy olyan helyzet szerintem, ami a kényszerességre hajlamos emberekben még nagyobb kételyeket ébreszthet. Pl. eddig teljesen irreális lett volna a kényszergondolat, hogy "ha nem fújod le magad után mindig a lépcsőház kilincset fertőtlenítővel, meghal a 85 éves szomszédnéni", most viszont megtorpanok és elgondolkodom, hogy ez egy kényszergondolat vagy egy elvárható odafigyelés ilyen helyzetben.
Köszönöm szépen előre is a válaszokat, bízom benne, hogy troll-mentes tud maradni ez a kérdés, legalábbis kérlek titeket.
Az én véleményem szerint ez már a túlzás kategóriába tartozik. Rettegsz attól, hogy valakinek miattad esik baja. Túlgondolod a helyzeteket, folyamatosan a "mi van, ha" kérdéseket teszed fel magadnak. Ez már túlmegy az "egészséges" mértéken.
(Egy pszichológus hasznos lenne.)
Ha valaki, hat en aterzem ezt. Sajnos szerintem viszont senki más nem fogja ezt megérteni, csak egy másik ilyen kényszeres “bolond” en 17 évesen véresre mostam a kezeimet masfel even keresztül es fel sem tűnt, hogy valami nagyon nem stimmel. Nekem óvodában voltak olyan kényszeres gondolataim, hogy kényes témákról kell beszélnem a csaladtagjaimmal, pedig tudtam, hogy ez nem oda illo.
A vírussal kapcsolatban is hasonló a helyzet, pl. nem mentem nyaralni az anyámmal, mert mi van ha o elkapja es egy nyaralás miatt lesznek szövődményei...
őszintén brutális belegondolni, hogy így kell élni.
Tarts valahogy egyensúlyt, ha megnyugszol attól, hogy lefújod a kilincset, akkor fujd le, de ilyenkor mindenkinek magára is kell figyelnie, szóval ne örülj meg, ha épp nem tudod lefújni..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!