Szinte pánikbeteg lettem, annyira rettegek attól, hogy esetleg karanténba kerülhetek ok nélkül. Mit lehet ilyenkor tenni?
Világ életemben rettegtem attól, hogy esetleg börtönbe kerülök, vagy ártatlanul letartóztatnak. Nem tudom honnan volt ez a félelmem, pedig soha semmi törvénytelent nem követtem el, mindig is törvénytisztelő állampolgár voltam. Nincs klausztrofóbiám, nem félek attól, hogy ha rövid ideig a liftben, buszon vagy a repülőn kell lenni, bár a búvárkodás már félelemmel töltött el, ott kijött valami hasonló érzés.
Most viszont, hogy látom ártatlanul és ok nélkül karanténba kerülhetnek egészséges emberek, egyre joban félek, hogy esetleg engem is karanténba tesznek, mert például pozitív lesz a közvetlen kollégám vagy a gyerekem. Attól nem félek, hogy beteg leszek és betegen otthon kell maradni, mert akkor úgysem esne jól elmenni itthonról, de attól, hogy nem mehetnék el, ha tudok, az rettentően frusztrál. Az éjszakai kijárási korlátozás általi stresszt úgy oldaottam meg, hogy kértem egy munkáltatói igazolást, amit ugyan még sosem használtam, de ad egy megnyugvást, hogy ha esetleg kell, mégis kimehetek. Magam sem értem, hogy miért okoz nálam ilyen tüneteket ez, de az elmúlt évben kb. 8 kilót fogytam, állandóan görcsben van a gyomrom, rettentően ideges vagyok és állandóan attó rettegek, hogy mikor raknak ártatlanul karanténba. (Persze én meg azt nem értem, hogy más miért fél egy póktól például.) Pedig azt látom, hogy senki sem betegedett meg komolyabban a környezetemben a covidtól, halálesetről sem tudok, viszont volt olyan kollégám, akinek a felesége pozitív lett tünetmentesen és neki is otthon kellett maradni két hétre. Na akkor rettentően besz.rtam, nagyon féltem, hogy én is járhatok így. Nem értem az okát, ez valami pánikbetegség-szerűség lehet nálam, de ahogy alakulnak a dolgok, egyre rosszabb az állapotom, mert azt látom, hogy ez a potenciális lehetőség hosszútávon is fennmaradhat. Akkor pedig inkább meghalnék akár covidban is, mintsem így éljek tovább. Elszomorít ez az egész, hogy ilyet meg lehet tenni emberekkel, és egyesek csak önző módon a covidtól félnek. Lehet engem hisztisnek tartani, de akkor ezen az alapon én is tarthatnám hisztisnek azt, aki a covidtól fél, tehát szerintem inkább ne minősítsük ismeretlenül egymást, mert mindenkinek a saját problémája a legnagyobb. Nekem az, hogy beteg lettem ettől a tudattól, és most már nem csak a lelki, hanem a fizikai állapotom is egyre rosszabb miatta.
Van erre valami segítség, valami megoldás?
A megoldás az lehet, ha feloldod a saját félelmedet a karanténtól.
Talán a kiszolgáltatottságtól félsz. Attól, hogy nem a te kezedben van a döntés arról, hogy elmész-e otthonról, vagy sem. Hogy valaki más, a fejed felett döntve korlátozza a te mozgásodat.
Ezért is nyugathat meg a munkáltatói igazolást, hogy használHATnád, ha akarnád, bármikor.
Karantén idején viszont nincs kecmec. Akkor "bezárnak" a saját otthonodba, és nem mehetsz el sehova. És ez tölt el félelemmel.
Azt mondom, játssz el egy ilyen napot. Tüntesd el a munkáltatói igazolást, vagy hagyd valahol máshol, és képzeld el, hogy karanténba kerültél. Próbáld meg feloldani a félelmedet. És mindvégig tudatosítsd magadban, hogy te döntöttél így.
1. Ok nélkül nem kerülsz karanténba, csak ha elkapod a vírust és azt diagnosztizálják is nálad.
2. Mi van ha 1 hétre karanténba kerülsz? Úgyse lehet sehová menni, fogd fel úgy, hogy addig otthon pihensz max.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!