Rossz ember vagyok, ha szégyellek megosztani magamról dolgokat a terapeutámnak?
Van pár dolog az életemben, amit szégyellek megosztani. Úgy érzem, hogy ettől kisebb lennék. Illetve hogy innentől kezdve nem nézne teljesen normálisnak, vagy értékes embernek, hanem bolondnak amiatt. Mintha a szégyen-érzet tabu lenne.
Tapasztalt már valaki hasonlót?
Kerdezo, teljesen megertelek, voltam hasonlo helyzetben. Szerintem a 22-es valaszolo jol megragadta, hogy mi zajlik.
Nekem kb 10 honap kellett, mig el tudtam mondani egy olyan titkomat, amirol korabban soha senkinek nem beszeltem. Nagyon emlekszem arra, amikor megkerdezte egyik alkalommal, hogy miert nem beszelek rola. Akkor jottem ra, hogy szegyellem magam: traumakent eltem at azt, ami masoknak meg se kottyan. A kovetkezo alkalommal elmondtam ezt is, meg a titkomat is. Borzaszto nehez volt, de megsem annyira, mint gondoltam. A szegyenre pedig azt mondta, hogy mindenkinel mashol van a hatar, amit traumakent el at.
Nekem is tobbszor mondtak mar, hogy o azert van, hogy segitsen, igy batran mondjak el mindent. Ez nem igy mukodik. Pedig amikor elkezdtem a terapiat, megfogadtam: csak oszinten es mindent, mar maskepp nincs ertelme. Mindig oszinte vagyok, de a minden nagy kihivas. Nekem baromi sok ido kell a bizalomhoz. Es en is kiszolgaltatott helyzetben erzem magam. Ezeket elmondtam a pszichologusnak, tobbszor is beszelgettunk mar ezekerol. Sokkal tobb mindent mondok el, mint az elejen, de meg erzem a zarkozottsagom. O turelmesen kerdezget, szembesit magammal, es humorral old. Meg epiti a bizalmat :)
Kerdezo, a sajat tapasztalatombol azt tudom javasolni, hogy heszelj az erzeseidrol. Mondd el, hogy vannak dolgok, amiket szegyellsz, es felsz attol, hogy rossz embernek fog gondolni. Errol a ket dologrol is sokat lehet beszelgetni, es sok mindent megertesz. Ami lehet, hogy attori a gatat, idovel.
Sok sikert!
Én pontosan értem, hogy mit élsz át. Nekem is vannak olyan dolgok, amiket nem tudtam még senkinek sem elmondani. Leírni lehet hogy könyebb lenne...
Van egy oldal a délután.hu.Ott lehet névtelenül chatelni segítőkkel. Te is névtelen vagy a segítő is. Mármint állnéven vagytok. Próbáld meg, hátha így le tudod írni. De amúgy ha gondolod nekem is leírhatod. Vagy írj privátban, beszélgessünk,ha van kedved.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!