Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Mi lehet a baj velem? Mentális...

Mi lehet a baj velem? Mentális betegség? Szemelyisegzavar? Bővebb lent.

Figyelt kérdés
Sziasztok. 24 éves lány vagyok. Érdekel az onfeljesztes ezért egy ideje már vizsgálom a saját személyiségem. Azt vettem észre magamon, hogy egyszerűen nem tudok egyedül maradni. A párommal lakom de ha ő vidéken van én nem tudok meglenni, alig tudok elaludni, vagy lefoglalni magam. Olyan mintha mindig függenem kellene valakitől, ettől erzem magam jol. Egyszer laktam egyedül egy rövid ideig, de borzalmas volt, szenvedtem. A családommal nem szoros a kapcsolatom ezért kb a párom az egyetlen tamaszom. Féltékeny vagyok, nagyon benne tudok ragadni a rossz kedvben, teljesen kikeszulok ha az exeivel beszél, hangulatingadozasaim vannak, nagyon könnyen felidegesitem magam kis dolgokon is, és szorongok ha más lányokkal találkozik. Észre vettem hogy folyamatosan azon kattogok vajon kivel beszél, bele akarok nézni a telefonjába, és nem tudok elszakadni ezektől a gondolatoktól akármennyire is próbálkozom. Társaságban nagyon szorongok. Tanulási és koncentrációs nehézségeim vannak. Mindenhonnan elkések. Akár nagyon fontos dolgokat is halogatok,van is felhalmozott tartozásom. Nagyon rossz a memóriám. Gyerekkoromból alig vannak emlékeim. Ha a párom nem rám figyel, nagyon rosszul érzem magam. Próbálom irányítani, befolyásolni és a legkisebb dolgokon is felhúzom magam. Nagyon könnyen kiborulok és sírok. Régebben volt olyan párom akinél veszekedés során tettlegességig is elmentem. Pedig alapjában véve csendes és kedves személyiség vagyok. Nincsenek saját hobbijaim. Mindig épp az tetszik amit az csinál akivel kapcsolatban vagyok. Mintha nem lenne egyéniségem és nem lennék önálló. Sokminden érdekel, de mindent félbe hagyok. Na, hát kb ennyi. A fent leírt dolgokon próbálok nap mint nap dolgozni, de nagyon nehezen megy. A párkapcsolatom jó, mert elfojtom ezeket a dolgokat, de úgy érzem ez nem megoldás mert belülről őröl fel. Szeretnék megszabadulni ezektől a dolgoktól és önmagam lenni, mentálisan egészséges. Nem tartom magam rossz embernek. Mindig számíthat rám bárki, nagyon figyelmes vagyok, általában vidám, és nyitott mindenkivel, ezért nem gondolom hogy depresszió lenne. Járok pszichológushoz de nem érzem hogy segítene, nem mond konkrétat csak feladatokat ad hogyan rendszerezhetem a napjaim. Én már gondoltam borderlinera vagy valamilyen személyiségzavarra, és arra, hogy érdemesebb lenne pszichiáterhez fordulnom.

2021. jan. 31. 17:39
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
31%

Szerintem olvastál egy leírást a borderline-ról és most azt gondolod te is az vagy.

Pedig szimplán kapcsolatfüggő, gyenge önbizalommal, némi szoc. fóbiával.

Én borderline-os vagyok, nem felhúzom magam kis dolgokon, hanem dührohamot kapok.

Nem szorongok, vagy félek ha egyedül kell lennem, hanem szeretek egyedül lenni vagy egyáltalán nem maradok egyedül. (Lent és fent)

Ne húzzunk már rá mindenre személyiségzavart, reménykedj, hogy nem ez a bajod és nem kell életed végéig terápiára járnod, meg gyógyszerezni magad..

2021. febr. 3. 20:07
 12/17 anonim ***** válasza:

Miért van mindenki lepontozva?

Amúgy én borderline vagyok és hasonlóak a tüneteim, de inkább pszichiáterhez fordulj diagnózisért

2021. febr. 7. 00:56
 13/17 anonim ***** válasza:
70%

#11 és #12: A kommentjeiteken is látszik, hogy a borderline nagyon is spektrumzavar. Szerintem, amilyenek most a kérdező tünetei, az még az enyhébb fokozat, ha egyáltalán az!

Szakember tudná megmondani. Részben itt mindenki igazat írt, mert a személyiségzavarok általános személyiségvonások már eltúlzott formájában jelennek meg. De sokszor még szakemberek is nehezen diagnosztizálják és döntik el, hogy hol van a határ normális (csak labilisabb, éretlenebb személyiségű) és személyiségzavaros ember között. Laikusok/csupán érintettek az interneten ezt max. megtippelni tudják, de vagy bejön, vagy nem. Annyit meg tud állapítani azért a kérdező, hogy a többség szerint ezekkel a gondokkal már segítséget kell kérni.

Én csak azt tudom, hogy jó lett volna nekem is még ilyen, kevésbé rossz állapotban pszichológushoz (vagy pszichiáterhez is) kerülni.

2021. febr. 7. 02:45
 14/17 anonim ***** válasza:
Én szinte ugyanilyen vagyok a leírásod alapján, mint te, a gyerekkorom is hasonlóan telt. Ez a kapcsolatfüggőség nálam odáig fajult, hogy mikor szakítottunk a párommal, szépen lassan belebetegedtem. És nem az ő személye miatt, hanem egyszerűen nem bírtam az egyedüllétet elviselni, mindenféle fizikai betegségem lett. 1 év múlva kibékültünk, addigra szinte haldokoltam, altatóval tudtam csak aludni, allergia gyógyszert szedtem, mert úgy összeszükültek a hörgőcskéim, hogy különben nem kaptam levegőt, lefogytam nagyon hiába ettem, rosszul voltam ha olyat ettem amiben szénhidrát volt stb.. ennek 4 éve, mostmár csak az alvás az, ami nem megy.. azóta is altatót szedek. Hogy mi bajom lehet.. fogalmam sincs, de elképesztően érzékeny vagyok, és nagyon nehezen tudok emberekkel kapcsolatot létesíteni (barátságra gondolok), valamint elég sok más tragédia ért az utóbbi években. A lényeg, hogy én nem tartom magam személyiség zavarosnak, sem depressziósnak, mert alapvetően pozitív ember vagyok, csak a hülye természetem miatt nincsenek közeli barátaim, csak haverok, engem ez tesz tönkre.. és a sok haláleset a családban.
2021. febr. 7. 18:16
 15/17 A kérdező kommentje:

13: Eleinte én is azt gondoltam, hogy csak tulerzekeny vagyok, semmi komoly, és az önfejlesztés meg tudatosság segíteni fog a problémáimon.

Ha egyedül maradok olyan erős szorongás jön rám, hogy képtelen vagyok bármit is csinálni. Bekapcsolom a tv-t, hogy ne legyen csend, és csak próbálom túlvészelni. Nem tudok elaludni, nagyon rosszul erzem magam, nem tudok leülni tanulni az asztalhoz, vagy csak olvasni, bármilyen hétköznapi dolgot csinálni. Görcsben van a gyomrom. Ha a párom elmegy vidékre, és én látok egy ugyanolyan kocsit a városunkban mint az övé, rögtön arra gondolok, biztos ő az és titokban más nőhöz ment hétvégére. Minden nap gyötör a gondolat hogy a páromnak más kell, nem én, pedig erre az égvilágon semmi okom, a fejemben mégis újra meg újra megtörténik, hogy megcsal, másra figyel, mással beszél intim dolgokról. Rettegek az elhagyástól, kapcsolatból kapcsolatba ugrálok. Nagyon nehezen baratkozom, de ennek az okát nem igazán értem. Nyitott vagyok és pozitív személyiség, vagyis próbálok az lenni de lehet hogy másik érzik a negativ kisugarzasom, nem tudom de kb egy barátom sincs.

Dührohamaim nekem is vannak, és sírógörcsöt is könnyen kapok, ilyenkor egyszerűen nem tudom abbahagyni, gyenge nyugtatót is van hogy szedek rá (pár hete) de nem használ semmit.

2021. febr. 7. 20:06
 16/17 anonim ***** válasza:

13-as vagyok. Annyit tudok tanácsolni, hogy egy pszichológust mindenképp keress fel, ennél kevesebbel is már érdemes lenne. Ezek a dolgok azért már hátráltatnak téged nagyon sok területen.

Nekem is szinte ugyanilyen tüneteim vannak (de ez hol jobb, hol rosszabb), azt leszámítva, hogy én ennyire nem vagyok féltékeny, mivel az én páromnak még annyi ismerőse, barátja, bármilyen emberi kapcsolata sincs, mint nekem, így nagy eséllyel más nőt sem fog keresni.

De attól én is mindig rettegek, hogy el fog hagyni, és a viselkedésemmel sajnos ki is provokálok arra utaló magatartást a részéről.

Ez ha borderline személyiségzavar, ha nem, érdemes foglalkozni vele, mert rosszabbodhat. Egy borderline (vagy csak ahhoz hasonló, instabil) személy nagy eséllyel lesz depressziós, idővel szerintem szinte mindig, de társulhatnak hozzá egyéb pszichés betegségek is. Akkor pedig már jóval nehezebb a "gyógyulás".

2021. febr. 7. 21:15
 17/17 anonim ***** válasza:

A "pozitív személyiségről" annyit, hogy a borderline-oknál általában van egy ilyen általános rosszkedv/melankólia, de az is lehet, hogy alapjáraton sokan pozitívak lennének, csak idővel megtöri őket ez az állapot, mivel a túlérzékenység miatt kedvezőtlen hatások érik őket, stb.

De ha valaki pozitívabb, akkor mindenképp előnyben van.

2021. febr. 7. 21:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!