Vannak területek ahol abszolút nincs önkontrollom. Másokban meg túlsagosan nagy, és felesleges. Pl ha eltervezem, hogy minden nap 9-kor megyek zuhanyozni és 10kor alszok, soha nem tudom megcsinálni. De ez csak egy példa, ha más időpontot jelölök ki akkor se megy. Nem tudom tartani a felállított rendszereket, napi rutinokat.
Ahol viszont túlzott a kontroll az a sport, testmozgás. Ebben nagyon szigorú vagyok magammal, 1 héten 5x mozgok valamit, és addig csinálom az adott gyakorlatot amíg az adott dolog nem megy tökéletesen. Így az 1 órás mozgasból 2 óras lesz, a fel órásból 1 órás stb.
Ez már kenyszerbetegség vagy csak az önkontrollal vannak gondjaim?
2021. jan. 27. 22:22
1/5 anonim válasza:
Mi ebben a kényszer? Valószínűleg jobban szeretsz mozogni, mint zuhanyozni. :-)
2021. jan. 27. 22:25
2/5 anonim válasza:
Ez nem kényszerbetegség hanem optimizmus. Azt hiszed kevesebb idő is elég lesz neked, aztán elszámolod magad. Legyél realista.
2021. jan. 27. 22:34
3/5 A kérdező kommentje:
Oké, de túlzott kontroll mashol is van, általában vminek a rovására.
Pl. addig nem ebédelek amíg ezt a fejezetet el nem olvasom, addig nem tanulok, amíg el nem mosogattam...stb.
2021. jan. 27. 22:36
4/5 A kérdező kommentje:
#Igenám csak nincs nekem ennyi időm :D
2021. jan. 27. 22:36
5/5 anonim válasza:
A kényszerbetegség egy szorongásos zavar. Ott a kényszeres cselekedetek valami irracionális félelemmel szembeni hibás védekezőmechanizmust takarnak. Tehát ha az illető az adott dolgot nem csinálja, akkor nagyon kellemetlen, elviselhetetlen szorongást él át. Van némi köze a perfekcionizmushoz, de alapból nem kell rögtön kóros betegséget keresni ha ez nem okoz gondot az életedben. Ha a gyakori testmozgás és a rá fordított idő összességében már problémát okoz neked és meggátol a normális életvitelben, akkor lehet gond. De azért ezt elég könnyen felismerheted, mert ilyenkor az ember a kényszereit nem "jókedvében" csinálja, hanem tényleg azért, mert valamitől retteg és állandóan félelmetes betolakodó gondolatai vannak, amit csak a kényszeres cselekedet által tud kicsit csitítani. Ha a testmozgás ilyen lenne, akkor nem is rendszeresen heti 5x mozognál és tökéletesítenéd a gyakorlatokat, hanem kvázi éjjel-nappal mintha az életed múlna rajta.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!