Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » A depresszió egy öngerjesztő...

A depresszió egy öngerjesztő spirál?

Figyelt kérdés

Az a benyomásom, hogy ha valaki nem szervi betegség, hanem hosszan tartó életvezetési problémák miatt lesz depressziós, az kb. csak rosszabb lesz. Az embert az húzhatná ki a folyamatos letargiából, ha lennének tartalmas emberi kapcsolatai, akikkel élményeket él át, de akinek állandóan rossz kedve van, azzal senki nem akar időt tölteni, így ez egy ördögi kör.

Jól látom?

2021. jan. 1. 15:26
 1/7 anonim ***** válasza:
50%
Ez nem igaz, van aki szívesen barátkozik depressziósokkal is, tartja a lelkük.
2021. jan. 1. 15:29
 2/7 anonim ***** válasza:
Igen, ezért kell pszichológushoz menni, és önsegítő módszereket is alkalmazni, keresni az ingereket, tevékenységeket. Azok magukkal hozzák a társaságot is.
2021. jan. 1. 15:36
 3/7 anonim ***** válasza:
100%
Ami fontosabb, hogy gyakran neki nem lesz kedve a programokhoz, ő vonja ki magát a társaságból, így megfosztja magát az élményektől és ingerektől, ami csak tovább rontja a helyzetet, még akkor is, ha egyébként esetleg lenne, aki törődik vele. Az ilyesmi önerősítő folyamatokat önrontó körnek hívják, amiből egyedül elég nehéz kiszakadni, ezért fontos vele szakemberhez fordulni. Vannak módszerek, amikkel bizonyítottan segíthetünk magunkon, a testmozgás pl ilyen, illetve ha előre eltervezzük azt, hogy mit szeretnénk mondjuk egy nap megcsinálni, igyekszünk tartani magunkat hozzá és rutinná tesszük bizonyos tevékenységeinket. Ezek társaságtól független módszerek, de persze a legtöbb embernek nagyon fontos a társaság, így persze az a legjobb, ha valakinek van támogatása, akik nem hagyják egyedül magába fordulni.
2021. jan. 1. 15:54
 4/7 A kérdező kommentje:
Mondjuk én nem vonom ki magam semmi alól, csak a k**szott víruspánik miatt nem lehet csinálni semmit.
2021. jan. 1. 16:27
 5/7 anonim ***** válasza:
Igen, szerintem is jól látod. Mivel egyedül vagyunk, és nincsenek emberi kapcsolatok, ezért nem történik semmi. Nem kering semmiféle energia - nincs interakció - és az embernél energiaszegény állapot áll be. Ami tovább húzza lefelé - hiszen egyre nehezebb ebből kimozdulni. Én megfogadtam ha belehalok se kérek segítséget, és nem megyek szakemberhez. Ezért egyénileg meditációt gyakorolok. Ezzel próbálom önmagamban megtalálni a belső energiákat, amikkel feltöltődök, és boldog lehetek. Nem jó sokszor a hülyeségeken sem gondolkodni, ezért jó ha csak néha az ember jelen tud lenni, és teljesen átélni a jelent. Viszont ez nehéz út volt. Nekem egyedül több év gyakorlás kellett mire sikerül valamit így elérnem. És részben hiába is volt az egész, mert ugyan nem vagyok depressziós, de az életem sok területen romokban áll. De hát még így is el lehet fogadni az életet :)
2021. jan. 1. 17:03
 6/7 A kérdező kommentje:

"Én megfogadtam ha belehalok se kérek segítséget, és nem megyek szakemberhez."

Miért?

2021. jan. 1. 17:09
 7/7 anonim ***** válasza:

Hát velem azért történt ez mert közben drogfüggő lettem. Voltam én minden hol, beszéltem pszichológusokkal, és a végén kikötöttem az addiktológián, meg drogambulancián. Mindenhol azt mondták hogy egyedül nem fogok tudni leszokni (mondjuk nem is sikerült) és hogy menjek be az egy éves bentlakásos rehabra. Egy ilyenre be is mentem, de mivel egész életemben egyedül voltam - ezért nem bírtam a csoportot. 2 hét után kijöttem és inkább a híd alatt aludtam (mert szüleim meg kidobtak) de ott is jobb volt egyedül - mint más emberekkel össze zárva. Tehát nem azért jöttem ki mert, drogozni akartam - hanem a szociális fóbiám végett.

Most már azóta sok-sok idő elment, és 18 éve vagyok súlyos szenvedély beteg. A TB-m is lejár nemsokára, már nincs is pénzem arra hogy komoly szakemberekkel beszéljek. Amúgy is mindenhol ugyanazt mondják hogy menjek be a rehabra. Viszont én nem megyek be. Egyedül is jobb kint hajléktalanként romos épületekben, azt kockáztatva hogy megfagyok. Szóval én ilyen vagyok. Ez a szomorú történetem. Mivel mindenhol csak ugyanazt mondják - már nincs értelme ilyen helyekre mennem..

Viszont feladni nem adtam fel. Most is 5 napja már tiszta vagyok. Ma is sokat meditáltam, és egyébként jól érzem magam. Nemsokára úgy néz ki új munkahelyen is kezdek, és mindent bele fogok adni hogy legalább pár hónapig sikerüljön tisztának maradni. Aztán majd meglátom mi lesz. Még akármi is lehet. Lehet hogy egyszer csak sikerül megtalálnom az életem értelmét, vagy csak egyszerűen véget ér a szenvedésem.

Minden esetre nekem így hogy csak egy adott módon segítenének - inkább nem kell külső segítség.

2021. jan. 1. 17:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!