Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Mit gondolsz a gondolatokról?

Mit gondolsz a gondolatokról?

Figyelt kérdés

Nem vagyok hozzáértő, de jól értelmezem hogy gondolataink asszociálásokból állnak? Ha negatív dolgok jutnak eszedbe akkor pozitívra kell kicserélni, és egy pozitív asszociációs ízét kialakítani.

Ügye?

Nehéz bekábulva laikusan ilyen komoly dologról beszélni. :))

2020. nov. 2. 11:22
 1/10 anonim ***** válasza:

Minden egyes gondolatnak teremtő ereje van. Hisz, ahhoz, hogy valamit el akarj érni az életben, azt először fejben kell megteremtened. Utána jöhet a fizikális megvalósítás.

Nézd meg A titok című filmet: https://www.youtube.com/watch?v=SxC3YcbJosY&ab_channel=Farka..

Utána pedig az Iránytűt: https://www.youtube.com/watch?v=m0GPCvnb4yI&ab_channel=Palin..

Sokkal jobban meg fogod érteni a dolgokat utána. :)

2020. nov. 2. 11:25
 2/10 anonim ***** válasza:

Igen, de a következtetésed nem igazán állja meg a helyét.

Ez szituáció függő. Van amikor van értelme, és jó irány ez, van amikor kifejezetten ártalmas. A dolog lényege az, hogy például egy súlyos depressziós embernek valahogy valóban más dolgokra kellene asszociálnia, de egy normálisnak nem igazán. A valósággal kell tartani a kapcsolatot, azokból a helyes konzekvenciát szűrni le. Kognitív torzításoktól lehetőleg mentesen

Például a titok c. szarság pontosan kifejezetten ártalmas, és súlyos problémákat okozhat az a fajta csúsztatás, amit sugall. Nem, a valóságot nem úgy alakítod, hogy a szart gondolatban bearanyozod. Szar marad,maximum saját magad sikerült egy hipnózisba csalnod. Döntsd el, hogy ez neked segíteni fog-e. Rövid távon, mikor súlyosan szűkült a tudat, a selfre veszélyes helyzet van, és ezt másképp nem tudja az elme befogadni a helyzetet, csak torzítva rajta, akkor van értelme, de ezt az elme általában magától teszi, nem kevésszer ártalmasan sokszor. Nem kell neki segíteni abban, hogy egy téveszmés, álvalóság alakuljon ki benned. Ez a fajta gondolkodás helytelenül például a fény evéshez vezethet, és egyéb pszichotikus állapothoz. Óvatos lennék, egy adag LSD hasznosabb tud lenni, pedig azt sem ajánlják.

2020. nov. 2. 12:02
 3/10 A kérdező kommentje:
Az agyam kicsit el tud fáradni amikor ilyen nyakatekerten fogalmazol. Le tudod írni úgy hogy a szerényebb képességűek is megértsék? 😯
2020. nov. 2. 16:39
 4/10 anonim ***** válasza:

Megpróbálom...

Használjuk példának a jelenlegi járványt. Fogadjuk el elméletben, hogy van járvány, meg minden, ami a hivatalos álláspont épp

Az emberek, ha eszreveszed nagyjából 3-4 féleképp reagálnak rá.

Van aki relatív semmi extrát nem csinál, felveszi a maszkot, megteszi, amit kell, de nem pörög rajta egész nap.

Van aki pánikolva egész nap azon gondolkodik, hogy miképp ne haljon bele

Van aki tagadja az egészet, ilyen-olyan módon

Van aki se nem pánikol, se nem tagad, de sokat fogalkozik vele, és tanulni próbál belőle.

Nos, itt vagy te, aki mondjuk pánikol. Ez nyilván nem lesz megoldás semmire, de nem javaslom, ez esetben javaslom, hogy az első vagy 4. Opcióra kellene valamiképp változtatni a gondolkodást.

Ellenben, azzal, hogy Gipsz Jakab elhiteti magával, hogy nincs vírus, és veszély sem, attól még a vírus köszöni szépen, és él tovább ugyan úgy.

Vagyis elnézést, mert nem, mert miatta máris kicsit jobban él majd a vírus.

Summa summarum, ha olyan az aktuális elme állapotod, hogy például a barátnőd a farkadra ül, és te azt hiszed azért, mert tuti megcsalt, vagy mittom én, akkor jah, hasznos ez.

Ha viszont ég a ház körülötted meglehetősen rossz reakció lesz az, hogy bemeséled magadnak, hogy a tűz csak melegít, és legalább nem fogsz fázni.

2020. nov. 2. 16:56
 5/10 anonim ***** válasza:
Elnézést, tehát nem javaslom a pánik helyett a tagadást, hanem a többi opció xd
2020. nov. 2. 16:57
 6/10 A kérdező kommentje:

Érdekes stílusban fogalmazol.

Amúgy annyira nem gondoltam bele hogy hány féle képpen reagálhat vki a járvanyhelyzetre.

Ha már súroljuk a témát, a napokban észrevettem magamon hogy egy-két dolgot hibásan érzékeltem v csináltam. Mint például a túlgondolás. Annyira megszoktam minden diszfunkciót h már észre se vettem h az a viselkedés,gondolat nem egészen normális.

Elég jó érzés hogy ilyen sokat fejlődtem. Ez az év életem legnehezebb éve, de most tanultam a legtöbbet.

2020. nov. 3. 06:56
 7/10 anonim ***** válasza:

6

Tudom, bocs, egyrészt olyan mentális zavarom van, ami miatt mindent másképp látok, mint mások (nem, nem őrült vagyok :D), lehet ez az oka, passz

A dolog lényege az, hogy pl. az 1es válaszoló bullshitje, a titok c. szarsággal az élen azt a baromságot akarja elhitetni az emberekkel, hogy betudnak vonzani bármit, meg a gondolattal teremtünk. Ez a régi, pl. buddhista tanok + kvantum mechanika orbitális félre magyarázása.

NEM teremtünk lszart sem a gondolatainkkal. Eleve azok a gondolatok determináltak, a szabad elme egy illúzió, erre vannak igen szép kisérletek, amivel már bizonyított.

Másrészt pedig, a gondolat teremtő ereje abban rejlik, hogy pl., ha én bennem nem születik meg a gondolat, hogy kéne sütni 1 tepsi zserbót, hát akkor nem lesz zserbó valszeg, mert magát nem fogja megsütni, elhatározás nélkül meg ritkán áll neki az ember csak úgy, randomba, igaz? :D

De attól, hogy Gipsz Jakab azon gondolkodik egész nap a sarokban, hogy Marika cidázza má le este, nem fogja. Nem fogsz lottó 5öst bevonzani, nem fogod a gyógyíthatatlan betegségeket kigyógyítani, nem fogsz megállítani egy vonatot, de még egy labdát sem vele önmagában. Egyesek azt hiszik a Mátrix film a valóság, és úgy mennek a dolgok... Sajnos önhipnózis, önbecsapás az egész. Ha ebbe mélyebben kerülnek bele, sokszor kezelésre szorulnak később, mert ez már olyan kognitív torzítás, ami ön vagy környezet károsító lehet.

"vágyvezérelt gondolkodás"

"vonzás törvénye"

"mágikus gondolkodás"

ezek mind jól ismert kognitív torzítások, amikkel nem érdemes szórakozni, sajnos elég sokszor az elménk magától teszi, nem kell rádobni. Ezek egyébként csúnya pszichiátriai zavarokra is utalhat, én nem kockáztatnék meg valami sz.zavar \ skizofrénia diagnózist, mert sikerült elhitetnem magammal, hogy pl. én vagyok Neo

2020. nov. 3. 10:02
 8/10 A kérdező kommentje:
Tudom hogy vmit mondani próbálsz, de nekem ez így nem segít. Nem tudok levonni belőle konzekvenciákat. (Mit jelent ez a szó?! 🤔)
2020. nov. 3. 18:17
 9/10 anonim ***** válasza:

Következtetést jelent

Huh, mit nem értel xd

am addig jó lehet... Igazából az első komment miatt akadtam ki, mert ő bizony azt hiszi a fényevés jó buli

2020. nov. 3. 19:33
 10/10 anonim ***** válasza:
Egyébként olvass?+ nézz Feldmár Andrást, ő szokott erről beszélni, amire kíváncsi vagy
2020. nov. 3. 19:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!