"Beszédzavar" alakulhat ki toxikus szülő miatt?
Nem tudom hogy a beszédzavar-e ennek a jelenségnek a neve, de a testvérem már 25 éves, és úgy beszél idegenekkel mindig, mintha minden szavát megkérdőjelezné és bizonytalan lenne még a nyilvánvalóban is. Kis szünetek vannak a szavai után, sokat ööö-zik, nem nagyon nyitja ki a száját úgyhogy "dörmög", és nem ide tartozik de szinte semmi szemkontaktus nincs, és a fejét is mindig lógatja, ahelyett hogy kihúzná magát.
Beszéltem édesanyánkkal erről, ő azt mondta valószínű ez amiatt van, mert apánk mindent kritizált amit csináltunk, üvöltött velünk ha valamit elhibáztunk, és mindig mi voltunk az ostobák.
Régen, és még talán jelenleg szintén, én is nehezen beszéltem emberekhez, ha hirtelen kell választ adni általában én is makogok, de azért össze tudom szedni magam annyira hogy értelmes, rendes tempójú mondatokat rakjak össze, persze nem vagyunk egyformák..
Szóval szerintetek ez apánk miatt alakulhatott ki? Nem bűnbakot keresek, csak érdekel, bár ez segíthet esetleg megoldást is találni a problémára.
Simán lehet.
Engem anno az oviban az óvónőm akart a bal kezemről a jobbra szoktatni erőszakkal és ez akkora trauma volt nekem, hogy elkezdtem dadogni és zavartan viselkedtem. A mai napig nem emlékszem már azokra és az azelőtti időkre. Jártam logopédushoz is és sokáig még a boltban is alig mertem én fizetni vagy csak egy telefonhívást megejteni, ha rendeltem valami kaját, aztán átvenni is...
Ma már sokkal jobb a helyzet, de ritkán még mindig kiütközik ez a dolog.
"Nem bűnbakot keresek, csak érdekel, bár ez segíthet esetleg megoldást is találni a problémára."
Pszichológus, logopédus tud segíteni megoldást találni. Valószínűleg apatok miatt van nagyrészt, de ha 100% biztosan tudnád ezt, akkor is ugyanaz lenne a teendo: pszichológushoz fordulni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!