Pánikbetegség és a paranoia mennyire függ össze?
Úgy gondolom, hogy sok a hasonlóság a kettőközt, hiszen mindkettő félelmet kelt és szorongást stb... Ha ez így van, akkor minden pánikos paranoiás? Vagy fordítva?
Mi alapján döntik el például, hogy ki ki paranoiás, kényszeres vagy pánikos?
A pánikzavar és a paranoia két különböző dolog.
Lehet azt mondani, hogy a pánikzavaros paranoiás is, amennyiben paranoid gondolatnak tekintjük a megőrüléstől vagy haláltól való félelmet egy pánikrohamban, vagy hogy "biztosan mindenki látja rajtam, hogy rosszul vagyok", vagy mondjuk azt a meggyőződést, hogy "biztosan pánikrohamom lesz ebben és ebben a helyzetben".
Viszont egy paranoiás szoronghat, meg minden, de a paranoid gondolkodásból nem következik egyenesen a pánikroham.
A kényszerbetegség megint egy másik dolog, az előző kettőtől független.
Ami mindháromban közös, és oknak lehet tekinteni, az a szorongás.
Értem.
S betegség tudat az van paranoiásnál?
Pl azt tudom, hogy a kényszeresek hiába gondolnak óriási nagy butaságokat mélyen belül tudják, hogy irreális, ezért is szoronganak vagy kényszercselekszenek.
De a paranoiás az gondolkodik azon, hogy mondjuk " Hát lehet, hogy ez még sem igaz, hogy a szomszéd figyel engem"...
Hát kinél hogy. Elvileg a paranoia attól téveszme, hogy nincs tudatában az illető annak, hogy téveszme. De szerintem ez olyan, ami logikus gondolkodással leleplezhető.
Nyilván függ a paranoia súlyosságától.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!