A koronavírus nagyjából 6 hónapja tart. Hogyan változott a lelki állapotod a járvány kezdete előtti állapothoz képest rövidtávon és hosszútávon?
Nagyjából februárban felütötte a fejét a járvány, amely mind a mai napig érezteti a hatását. Mindazonáltal az elmondható, hogy egy jelentős változásokat hozó időszakot már megéltünk, hiszen tavasszal se a boltok nem voltak nyitva, se az iskolák, miközben az emberek otthonról dolgoztak és kijárási korlátozás volt érvényben. Ehhez képest jelenleg elmondható, hogy gyakorlatilag visszaállt az élet a vírushelyzet előtti állapotára, s csak egy-egy szabály emlékeztet minket arra, hogy nem múlt el a veszély. DE! - nagyjából mindenki dolgozik, aki 2020-at megelőzően dolgozott, az iskolások klasszikus évkezdésre készülhetnek, szabadon találkozhatunk mindenkivel és van lehetőség utazni is. Tény, a koncenrtek idén elmaradtak, de összességében alig tapasztalható különbség a tavalyi állapothoz képest.
Ugyanakkor a járvány sokakat próbára tett. Ki elvesztette az állását, ki megtapasztalta a karantén hatását, ki pedig teljesen elszakadt a barátoktól. Mindebből tehát logikusan következik, hogy sok ember lelki állapota is változott a járvány hatására. Arra lennék kíváncsi, hogy a járványhelyzet alakulásának függvényében mi változott a mentális állapototokban.
Kérlek, válasszátok ki azt az opciót, ami leginkább megfelel annak, amit te tapasztaltál saját magad kapcsán. Tisztázandó két használt fogalom:
RÖVID TÁV: a járványhelyzet utáni közvetlen időszak, amikor kijárási korlátozás volt érvényben és sok egyéb korlátozás. Nagyjából május közepéig tartó időszakról beszélünk.
JELENLEG: a május közepe utáni időszakról beszélünk, amikor is elkezdték feloldani a bevezetett korlátozásokat. Leginkább azon időszakra gondoljatok, amikor újra szabadon találkozhatunk bárkivel, amikor újra munkába állhatunk.
Válaszodat előre is köszönöm, ha kifejted azt lejjebb, szintúgy!
Érdekes a kérdésed. Én magát a karantént úgy éltem meg, hogy életem legszebb 2,5 hónapja volt.
Ami rontott a hangulatomon az a munkahely. Magán eü cégnél dolgozom és júniusban mikor visszamentem dolgozni az meg maga volt a pokol. Állandó piszkalodas, kirúgtak 2 kollégámat, az ember hiány miatt meg folyamatos túlórázások(mindjuk ez a legkevesebb, mert tavaly is volt vagy 500 óra túlóram idén még csak 200-250 körül vagyok).
Alapvetően több a munka is mint korábban a járvány előtt.
Ez az állandó meló készít ki mentálisan.
Nem szerettem azt, hogy ennyire bezárva voltunk. Mikor bezártak az iskolák, tudtam, hogy szörnyű lesz az online oktatás, a végefele már nagyon utáltam, érettségire készültem és baromi idegesítő volt így készülni. Aztán nyárra javult a helyzet. El tudtam menni diákmunkára, végre közösségben vagyok egy kicsit, élvezem, hogy végre eljárhatok otthonról, szóval most már sokkal jobb, mint az elején, a sulit is várom már, hogy kezdődjön (és reménykedek, hogy legalább egy ideig hagyományos oktatás lesz).
Egyébként ez az év maga úgy rossz, ahogy van.
18/L
Köszönöm a válaszokat!
1. Sokak megsínylették... Nem volt idén egyszerű bármi kapcsán is betegnek lenni.
2. A munkapiacon sem egyszerű a helyzet, bár őszintén szólva úgy gondolom, az oktatásban van minden a feje tetején. Vannak, kik elvesztették az állást, ez tény, de az oktatásban az online...
3. Remélem, elmúlt a nehéz időszak és kicsit jobban érzed magad, s a hipohonderséged is alábbhagyott.
4. Közösségi vagy eszerint! Abszolút át tudom érezni. Az online közösség pedig ugye egészen más...
Mivel én abszolút nem vagyok társasági ember, nagyon örültem a lelassult életnek, korlátozásoknak.
Most már viszont kezd nagyon elegem lenni, mert olyan helyekre sem jutok el, ahová alapból szerettem volna. Nem vagyok a minden héten bulizós típus, de lett volna egy-két koncert, fesztivál,találkozó, kirándulás, ahol igen is, szerettem volna ott lenni.
Hát...én eleve kissé labilis állapotban "léptem be" ebbe a karanténhelyzetbe. Heti rendszerességgel előfordultak sötétebb napok, volt, hogy egy buli után másnap egész nap sírtam mert...igazából fogalmam sincs hogy miért.
Amikor bezárt a suli, 1-2 hétig magam alatt voltam, mert akkor még nem lehetett tudni, hogy csak 2 hónapig fog tartani a helyzet, azt hittem sokkal tovább fog tartani. Aztán szépen lassan megszoktam a helyzetet, viszont egy valamit elveszítettem. A motivációmat. Azzal, hogy egész nap nem csináltam jóformán semmit, belesüppedtem egy olyan gödörbe, amiből csak nehezen tudtam kimászni, az utolsó pillanatban. A vizsgaidőszak kellős közepén eszméltem rá arra, hogy itt az idő elkezdeni tanulni, mert csak saját magammal b.szok ki. Aztán szerencsére, 1 tárgy kivételével sikerült megcsinálnom mindet.
Az elmúlt 2 hónapom viszonylag oké. Voltak kisebb hullámvölgyek, de nem akkorák, mint a járványhelyzet előtt, egész jól is éreztem magamat. Viszont már félek attól, hogy mi lesz ősszel, vagy télen. Nem tudom, hogy bírnék ki megint hónapokat társaság nélkül.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!