Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Mi lehet a baj velem? Nagyon...

Mi lehet a baj velem? Nagyon erős szociális szorongásról, túlérzékenységről van szó, vagy esetleg asperger, enyhe autizmus is gyanítható? Bővebben lent. 20/L

Figyelt kérdés

- Gyerekkoromban normálisan fejlődött a beszédkészségem, a szociális készségeimmel sem volt különösebb probléma, viszont mindig is jobban szerettem egyedül lenni, és nem különösebben érdeklődtem a többiek iránt, soha életemben egyetlen kapcsolatot sem kezdeményeztem.

- Iskolában nehezen tanultam meg olvasni, emiatt szorongtam is. Viszont látszólag nem voltak tanulási problémáim, 12 évig kitűnő voltam, ez a felszín. Viszont a mélyben az egész napos tanulás, minden hétvégét reggeltől estig végig tanultam, mert nehezemre esett megérteni, felfogni dolgokat. Hallás és olvasás után is nehezen értelmezek, és gyakran többször is el kell olvasnom egy bekezdést, mire megértem.

- Durván szorongok emberek között, de olyan alapvető helyzetekben is, mint például, amikor a boltban a kasszánál fizetek, vagy amikor felszállok a buszra, és meg kell mutatnom a bérletet a vezetőnek. Ha közösségbe kell mennem, egész reggel fáj a hasam, hányinger kerülget. Emiatt kevés barátom van, nagyon nehezemre esik kapcsolatokat kialakítani, fenttartani. És ez nem azért van, mert nem kedvelem őket, csak egyszerűen bármilyen emberi interakció után lefáradok, nem bírom az ingereket.

- Igazi szeretet sem tudtam még érezni senki iránt. Szimpátiát, kötődést igen, de szeretetet nem. Családommal is így vagyok sajnos, és emiatt szar embernek érzem magam. Velük sem tudok kommunikálni, pedig jó a kapcsolatunk. Egy 10 oldalas esszét gond nélkül megírok, de ahhoz, hogy egy egyszerű kérdést, kérést megfogalmazzak valakinek, minimum 10 perc felkészülés kell, és órákkal előtte szorongok, szóval ha lehet el is kerülöm az ilyen helyzeteket.

- Kevés dolog iránt érdeklődöm, sőt elég beszűkült az érdeklődési köröm, viszont azokba a témákba, tevékenységekbe bele tudom ásni magam napokig, hetekig. Szeretem a monotonitást igénylő dolgokat, megnyugtatnak és biztonságot adnak.

-Rutinhoz is szeretem tartani magam. Például mindig eltervezem egy hétre, hogy mi az amit meg szeretnék csinálni és ezt leosztom napokra is. Ha egy nap közbejön valami, és nem tudom az arra a napra kijelölt feladatokat elvégezni, akkor frusztrált, ideges leszek.

- Különböző rutinmozdulataim nincsenek. Egyedül az, hogy a számat szoktam belülről harapdálni. Ezt egyszer szóvá is tették nekem, s azóta fegyelmezem magam, csak otthon csinálom.

Tudom, hogy itt senki sem agyturkász, de hátha van, aki ért a témához. Eddig azt hittem, fura és meg nem értett vagyok, ilyen a természetem és kész. Viszont múltkor láttam egy videót egy aspergerestől, aki beszélt a tapasztalatairól, és nagyon megijedtem attól, hogy mennyi minden egybevágott. Köszi, hogy elolvastad!

2020. máj. 15. 22:18
 1/4 anonim ***** válasza:
58%
szorongás ez és kényszeresség. Nem gondolom, hogy asperger vagy ilyesmi, csak nem szeretsz társaságban lenni, de nem azért, mert nem szeretnél, hanem azért mert szorongol. Nem vagyok biztos benne, hogy ez személyiségzavar, inkább csak annyi, hogy gyakorolnod kéne a szociális kapcsolatokat.
2020. máj. 15. 22:30
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

Pont úgy vagyok vele, mint Te. Egy átlag pszichiáter csak a gyógyszeres kezelést tudja erre javasolni, amit nem javaslok, mert ezek a gyógyszerek súlyos függőséget okoznak és csak minimálisan éreznéd magad jobban tőlük.

Én úgy gondolom, hogy asperger szindróma egyik válfaja.

2020. máj. 16. 13:35
 3/4 anonim ***** válasza:
100%
Ha autizmusra, Aspergerre gyanakszol, a gyerekkori tüneteidet kell átgondolni. Egyébként ez alapján szerintem lehetsz, ha gyerekkorban voltak tünetek, olvass kicsit utána. Ajánlom a Tony Attwood könyvet.
2020. máj. 20. 19:35
 4/4 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat!

#3 Igen, próbálok bővebben tájékozódni a témában, megbízható forrásokból. Köszönöm szépen az ajánlást!

2020. máj. 20. 22:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!