Binge eating disorderbe szenvedőktől kérdezem (vagy bárkitől aki ért hozzá), hogy hogyan lehet abbahagyni a kaja élvezését?
Meg kell találni, mi az, ami miatt a falásba menekülsz, és ezt a problémát megoldani. Valószínűleg van a lelkedben egy űr, amit így próbálsz kitölteni, a legtöbb függőségnél ez a helyzet. Ehhez nagy eséllyel szükséged lesz egy pszichológusra, és talán dietetikusra is, hogy segítsen összeállítani egy olyan étrendet ami tápláló és laktató, de mértéktartó és egészséges is egyben.
Az étel élvezését nem lehet abbahagyni (anorexiásként mondom ezt...), viszont le tudod kötni a figyelmedet más dolgokkal, vagy jutalmazni magadat, ha pl egy hét eltelt binge nélkül.
Szia két évig küzdöttem vele, önerőből gyűrtem le. Adok neked pár taktikát, nálam ezek beváltak:
- írj egy listát azokról az ételekről:
• amiket már csak kényszerből eszel, pedig nem is kívánod. Van ilyened, tudom.
• amikből egy bizonyos mennyiséget nem akarsz túllépni (pl napi két kocka csokoládé)
• amiket ehetsz, amikor rádjönne a zabálás. (Zöldségek, leves, tojás ilyesmi)
És ezt úgy állítsd be, hogy lefixálod magadban, hogyha ehhez tartom magam, akkor elégedett leszek a napommal / magammal aznap.
Emellett gondold végig mik azok a dolgok, amik annyira elterelik a figyelmed, hogy nem agyalsz az evésen. Hülye példa, de nekem például a kedvenc ruhamárkáim böngészése, Pinteresten helyes férfimodellek nézegetése. Ezek mindig adták a löketet, hogy mit kaphatok meg, ha túljutok a betegségen. De például én imádom az angol nyelvet, így nekiálltam angolul olvasni Wattpadon és külföldiekkel chatelni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!