Egy nárcisztikus embert hogyan lehet felismerni?
"Viszont lehetséges az , hogy nárcisztikus legyen valaki, úgy, hogy kevés az önbecsülése"
Hogyne lehetne, itt vagyok pl. én. Egyszerre érzem azt, hogy mindenkinél jobb vagyok, és azt, hogy sz@rt se érek. Ez valószínű elég gyakori.
Egyrészt igen, vannak „különböző súlyosságú fokozatai”, minden emberben van nárcizmus (még ha esetleg nagyon kevés is), csak egy bizonyos szint fölött beteg állapotokat idéz elő, és ott is vanak fokozatok. Ezért sem könnyű laikusként megítélni, hogy ki az és ki nem.
Másrészt, minden nárcisztikusnak alacsony az önbecsülése, csak többféleképpen állnak hozzá. Az egyik (a sztereotipikus nárszictikus) gyakran nem is akarja tudomásul venni, hogy mennyire szarnak érzi magát, ezért azzal kompenzál, hogy a világ mindig őróla szól, neki kell lenni a legnagyobb királynak, különben szenved. A másik fajta ezt elengedi, és úgy oldja meg, hogy a világ sose őróla szóljon, így ne is legyen probléma az, hogy ő a saját szemében szart ér. A kétféle nárcisztikus gyakran egymásra is talál, utóbbi lesz az áldozat szerepében.
Nehéz felismerni a nárcisztikust azért is, mert kívülről nagyon hasonlóan viselkedik, mint 1-2 más típus, csak eltérő okokból. Nagyon hasonló tud lenni pl. egy pszichopata vagy egy (gyerekként) súlyosan elkényeztetett ember is, bár akit leírsz, az nem ez a kettő lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!