Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Igaz az, hogy egy skizofrénnek...

Igaz az, hogy egy skizofrénnek nincs betegségtudata?

Figyelt kérdés
Tehát ha attól fél az ember, hogy kezd kialakulni benne a skizofrénia (derealizáció, kusza gondolatok stb. miatt), akkor az valószínűleg nem az?

2020. jan. 30. 15:28
 1/6 anonim ***** válasza:
67%
Nem igaz. A legtöbb skizó tudja, hogy beteg. De a deperszonalizáció sok minden mástól is lehet, még egészen banális dolgoktól is, pl kialvatlanság, vérnyomás gyógyszerek mellékhatása, stb. A slizofréniánál inkább az a döntő, h hány éves az illető. Ha pl 25, és eddig semmi ilyen baja nem volt, akkor most se skizofrénia.
2020. jan. 30. 16:59
 2/6 anonim ***** válasza:
83%

Kérdező, ez egy szorongásos zavar. Félelem a betegségtől, derealizáció, kusza gondolat mind szorongásos kórkép.

Skizofrénia az számos pozitív tünettel jár, amit döntő többségében a Dopamin többlet okoz (hallucináció, hamis téveszmék, hanghallások... )

2020. jan. 30. 20:17
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
Akkor nálam miért diagnosztizáltak skizofréniat 27 lassan 28 évesen?Előtte "csak" depresszióm volt meg pánikbetegségem.
2020. febr. 9. 20:25
 4/6 anonim ***** válasza:

A skizofrénia elvileg bármikor kialakulhat. Ez nem egy személyiségzavar, hogy a gyerekkorra lehessen egyértelműen visszavezetni.

Egyébként nem feltétlenül igaz, hogy nincs betegségtudata. Ettől függetlenül a derealizáció, kusza gondolatok más betegség tünetei is lehetnek. Szerintem simán túlterheltség, stressz hatására is előfordul.

2020. febr. 20. 07:20
 5/6 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem nem igaz, de mindenki ezt gondolja. Betegségtudat alatt azt értik nyilván, hogy nem tud róla, hogy beteg, hogyha elmondják neki, akkor sem hiszi el, hogy skizofrén. De miért ne hinné el? Egy bipoláris nem hiszi el, hogy bipoláris? A skizóknak van mindenféle tünetük, de ettől még tudhatnak arról, hogy azok. Hiába tudod, hogy téveszméd van, hogy nem üldöznek, hogy nem létezik az, akit látsz (lsd John Nash), attól még te így látod, nem tudsz megszabadulni tőle.
2020. máj. 20. 11:06
 6/6 anonim ***** válasza:
Nekem is ráírta a papíromra az orvos, hogy nincs betegségtudatom. Miután elmentem hozzá. Azt sem tudtam, mi az a skizofrénia, mik a tünetei, nem gondoltam volna magamról. Belülről erre nem könnyű rájönni. Ha nem mondják el, máig nem tudnám. Egyébként sosem mondta el, egy év múlva a papíron olvastam el egy ismerős segítségével... És ez egy nagyon jó pszichiáter volt. Hónapokig bent tartott, hogy "feloldódjak", ami szintén butaság. Ha ezen gondolkodsz, valószínűleg elég józan vagy ahhoz, hogy ne legyél az, és nem hiszem, hogy erre magától rájön az ember, számára ez a természetes világ.
2020. máj. 20. 11:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!