Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Vannak olyan alkoholisták,...

Vannak olyan alkoholisták, akik egész életükben nem isznak?

Figyelt kérdés
Úgy értem, hogy nem kezdtek el inni. Tehát ha elkezdenének inni, akkor mértéktelenül innának, de mivel nem kezdték el az ivást, igy soha nem derül ki, hogy ők valójában alkoholisták. Onnan jutott ez eszembe, hogy van egy ismerősöm, aki 30 éves koráig teljesen absztinens volt, egy kortyot nem fogadott el még ünnepeken sem. Aztán elkezdett inni, és most mértéktelenül iszik. Ha nem kezdett volna el inni, akkor soha nem derül ki, hogy ő valójában alkoholista.

2020. jan. 5. 17:06
1 2 3
 11/25 A kérdező kommentje:
7-es, akkor ha valaki 40 éven át keményen iszik, naponta 3 liter bort meg néhány felest, aztán abbahagyja, és eljár az AA gyűlésekre, ahol azzal kezdik a bemutatkozást, hogy X.Y. vagyok, alkoholista, akkor az sosem volt alkoholista, mert beismeri, hogy az? Hagyjál már a hülyeséggel!
2020. jan. 5. 18:22
 12/25 anonim ***** válasza:
10%
"eljár az AA gyűlésekre, ahol azzal kezdik a bemutatkozást, hogy X.Y. vagyok, alkoholista, akkor az sosem volt alkoholista, mert beismeri, hogy az?" Igen. A kelleténél többet ivott de NEM volt alkoholista. Egy valódi alkoholista NEM jár el semmilyen gyűlésre.
2020. jan. 5. 18:33
 13/25 anonim ***** válasza:
80%

Ez így hülyeség, már bocs. Ahhoz, hogy valaki alkoholista legyen, valamikor el kell kezdeni inni. Ez olyan, mintha én azt mondanám, hogy drogos vagyok, csak még sosem fogyasztottam..

Lehet, hogy én vagyok az ismerősöd, csak kb. 3 évvel lőttél mellé. 33 évesen kezdtem el inni, addig semmit. Alkoholista lettem, de ez nem azt jelenti, hogy folyamatosan iszom. Időszakosan, előre kiszámíthatatlanul, de akkor nagyon. Ez alkoholizmus, de ettől még 33 évig absztinens voltam, nem pedig "látens" alkoholista, mert ilyen fogalom nincs.

2020. jan. 5. 18:54
 14/25 anonim ***** válasza:
0%
#13 A függőség másik jele hogy az illető az adott dolog tevékenységét nem tudja se nem 1 percig,se nem 1 óráig főleg nem évekig abbahagyni,letenni. Baromságokat írsz. És nem vagy alkoholista. Maximum sima alkoholizmus ez,de az igazi alkoholizmushoz nincs köze.
2020. jan. 5. 18:59
 15/25 anonim ***** válasza:
100%
Ezt magyarázd a pszichiátrián az orvosaimnak, ahol már rengetegszer kezeltek.. Pedig van, amikor fél évig-egy évig tiszta vagyok. És nem csak alkoholról van szó, hanem gyógyszerekről is, amit hol rendeltetésszerűen szedek, hol nem.
2020. jan. 5. 19:05
 16/25 anonim ***** válasza:
100%

Itt azért ment az okoskodás rendesen, szóval:

1) Nem születhetsz alkoholistának, legfeljebb hajlamod lehet a függőség kialakulására.

2) Attól, hogy valaki felvállalja, hogy alkoholista, miért ne lehetne az? Ez is úgy hülyeség, ahogy van. Láttam riportokat drogfüggőkkel is, srác tisztában volt vele, hogy heroinfüggő, amikor börtönben volt akkor durva elvonási tünetekkel küzdött. Ő sem lenne drogfüggő? Érdekes megközelítés.

3) Egyesek szerint az alkoholizmus nem gyógyítható, ha már valaki alkoholista és sikerül letennie a piát, attól alkoholista marad csak nem iszik.

2020. jan. 5. 19:52
 17/25 anonim ***** válasza:
100%

" 3) Egyesek szerint az alkoholizmus nem gyógyítható, ha már valaki alkoholista és sikerül letennie a piát, attól alkoholista marad csak nem iszik."

Ezt úgy hívják, hogy száraz alkoholista.

2020. jan. 5. 20:05
 18/25 A kérdező kommentje:
12-es, akkor szerinted akik AA-gyűlésekre járnak, azok között egy alkoholista sincsen? Vicces vagy.
2020. jan. 5. 21:05
 19/25 A kérdező kommentje:
14-es, megint marhaságokat irsz. Többféle alkoholista van. Nem mindegyik iszik mindennap. Van olyan, aki hetekig nem iszik, aztán két hétig egyfolytában részeg, kómásra issza magát. Aztán van olyan, aki egész nap egyfolytában iszik, de egyszerre csak keveset, ő a szintentartó, észre se lehet venni rajta, hogy piás. Van funkcionális alkoholista, aki a munkahelyén példamutatóan elvégzi a munkáját, majd hazamegy és estére bepiál. Reggel józanul megint megy dolgozni. Attól még alkoholista.
2020. jan. 5. 21:09
 20/25 anonim válasza:
100%
Bizonyos szempontból lehet azt mondani, hogy valaki " született" alkoholista, de véleményem szerint csak azután, hogy már elkezdett visszaélni az alkohollal, tehát a szociális ivást meghaladóan fogyaszt, ami károssá válik az élete minden területén. Ennek vélt oka egyik elmélet szerint a genetikai hajlam, másrészt a szocializációs minta, gyermekkori traumák, a gyermekkori szükségletek hiányából fakadó hátrányok. Szorongás, rossz-tanult megküzdési stratégiák stb. Ha nem kezd el inni, akkor is minden adott az ő függőségéhez, ami nem kezdődik el. Másik elmélet szerint, a genetikai hajlam nem ilyen magától értetődő. (Ezek a legújabb kutatások). A genetika egyfajta térképrendszer amit örököl az ember, de az anyaméhben megélt (prenaturális), és a születés utáni (jellemzően első pár év, régi fogalmak szerint 6 év) időszaka a lényeges a történetben. Ebben az elméletben bizonyos gének bekapcsolódnak, adott élethelyzetek, traumák hatására. Ezt a kutatási témát már a rákkutatásban is alkalmazzák. De a témánál maradva pl. a rossz szülői minta akaratlan másolása, és az alkoholizálás elkezdése nála nagy eséllyel alkoholizmushoz vezet! A kiváltó inger hiányában, bár genetikai hajlam lehet, hogy megvan, de pl. nevelőszülőkhöz kerül akiktől jó mintát sajátít el (tegyük fel ünnepekkor 1 pohár bor), szerető, biztonságot jelentő környezetben nő fel, lehet hogy megmarad a szociális ivásnál. Lásd: Epigenetika
2020. jan. 6. 08:51
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!