Traumatizáltak, ti hogyan küzdötök meg az intenzív flashbackekkel?
Illetve az is, hogy hogyan kezelitek a folyamatos hipervigilanciát (amikor túlságosan éber vagy, a környezetedben minden apró kis inger 'ugrásra késztet', úgy érzed, hogy veszély leselkedik rád, bántani akarnak újra)?
A flashback pedig az, amikor egy traumatikus múltbéli esemény emléke újra és újra a jelenben lévő tudatba tör, viszont nem csak az emlék furakodik be, hanem úgy érzed, mintha az adott trauma éppen abban a pillanatban történne meg ismét, átéled az egészet újra vizuálisan és érzelmileg is. Ez pedig rendszeresen ismétlődő, naponta akár több, mint tízszer is.
Ezt csak azért mondtam el, ha esetleg valaki nem tudná, mi az a flashback a pszichológiában (senkit nem szeretnék butának tekinteni, csak ha esetleg valaki tényleg nem találkozott még volna vele).
Tehát az érdekelne, hogy ti, akik érintettek vagytok, ez hogyan kezelitek? Megkérem azokat, akik nem tudják, hogy ez mivel jár, ne írjanak olyanokat, hogy 'menj dolgozni, foglald el magad' stb., mert egy flashback akkor is betörhet, amikor nyakig bele vagyok merülve a munkába. Privát üzeneteket is küldhettek, ha nem akartok erről nyilvánosan írni.
A válaszokat előre is megköszönöm!
Én valamilyen adaptívabb megküzdési módot szeretnék, nem olyat, amivel még jobban súlyosbítom a helyzetet (elnézést kérek tőletek, ez magamból kiindulva írtam). A terapeutámmal rengeteget beszélünk erről, szinte minden héten, sok megküzdési technikát elsajátítottam, de olykor ezek kevésnek bizonyulnak, ezért tettem fel itt is a kérdést.
#4: Én ezzel inkább egy terapeutát keresnék fel. Sajnos a gyógyszerek nem tudják ezt kordában tartani, csak a tüneteket enyhítik, a probléma ottmarad. Valamint, a disszociációs epizódokon nem igazán segít gyógyszer szerintem. Én 4 fajta gyógyszert szedek, mégis szét vagyok hullva olykor.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!