Autizmus. Mit lehet tenni az inger-túltelítődés 'ellen'?
Fültok, napszemüveg stb.?
Egy nyüzsgősebb nap végére nagyon gyorsan kifáradok, túltelítődök és kicsit "kikapcsol az agyam". Lehet valamit tenni, tompítani az ingereket, hogy ez ne következzen be iyen hamar?
Inger alatt mondhatni, majdnem bármit értek: fények, szagok, hangok, tapintott és látott textúrák, felesleges és egészen új információk stb.
A válaszokat előre is köszönöm! :)
Szia
Én is pont így vagyok vele ahogy te is.😞
Egy másik kérdésnél írtál privátban, és annál mengéztem a százalékot ami ugyan az, + privátban mindig ilyen fajta emojikat használsz :)
És több autizmussal kapcsolatos kérdésnél is ott voltál. :)
Igazából túl sok opció nincs sajnos.
Zajszűrő fülhallgató + napszemüveg időjárástól függetlenül.
Ami még sokat segít személy szerint, ha külön tudok vonulni egy helyre ahol teljesen egyedül vagyok és kicsit megemésztem az eseményeket.
Próbálj magaddal vinni esetleg olyan textúrájú dolgokat vagy amik megnyugtatnak. Vannak külön autizmusra, ADHD-re kitalált stimulációs játékok amik "elterelik a figyelmed" egy zajos szituációba és segítenek koncentrálni is.
Az információ feldolgozással kapcsolatban pedig én próbálom a két beszélgetés között, feldolgozni-átelemezni a hallottakat és kiszortírozni mi a hasznos információ és mi teljesen felesleges ezzel akadályozva annak az esélyét, hogy a túl sok mellékes dolog felhalmozódjon.
Ha valami nagyon fontosra akarsz emlékezni és félsz, hogy elfelejted mert lefárad az agyad a nap végére és képtelen leszel később visszaemlékezni, mindig írd le valahova, ezzel is kevésbé terheled magad, mert tudod, hogy nem kell nagyon raktározni, mert úgy is le van írva.
Nekem ezek váltak be eddig, túl sok megoldás nincs a dologra, csak reménykedni, hogy gyorsan eltelik a nap és visszatérhetsz a megszokott, nyugodt környezetbe.:)
16/L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!