Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Létezik terápia a nemi diszfor...

Létezik terápia a nemi diszforiára?

Figyelt kérdés

Eddig csak arról hallottam, hogy valakirol kiállítanak egy ilyen diagnózist, aztan vagy elküldik hormonkezelesre/műtétekre, vagy pedig arra ösztönzik, hogy éljen a kepzelt neme szerint.

Van olyan megoldás, amikor - akár a beteg kérdésére - arra fókuszál a terápia, hogy megtanitsak a beteget arra, hogy a testével nincs semmi baj?

Azt tudom, hogy a diszforiára más fajtáinál van ilyen, sőt, ez a sztenderd szokás, de most a transznemuseg / nemi diszforia érdekelne.

2019. júl. 30. 21:30
 1/6 anonim válasza:
65%
Hát, én régen elagyaltam azon, hogy jó lenne, ha átoperálnának, de azt is átgondoltam, miért akarnám azt. És mivel nem vagyok igazi transzszexuális, csak egyes ruhadarabok vonzottak, de amúgy a nőket szeretem, végül annál maradtam, hogy maradok férfi, és inkább néha viselek mondjuk női cipőt vagy szoknyát, mert az még belefér a dologba, és így az átoperálás utáni "vágyam" el is illant. Magyarul: fogadd el magad úgy ahogy vagy és öltözködj ahogy szeretnél...
2019. júl. 31. 08:24
 2/6 harminezer oxigén ***** válasza:
91%

Szia!

Én csak saját tapasztalatból tudok neked írni. Több szakembernél is jártam ez miatt de, nem igazán tudtak segíteni.

Folyton ott van az az érzés hogy, testileg nem az vagyok aki valójában, hogy, nem önmagamként kezelnek, hanem akként amit látnak. Folyamatosan egy olyan szerepet kell játszanod ami nem te vagy. Ez nem igazán kellemes.

Én megpróbáltam ezt elfojtani magamban, ami nem sikerült de, közel tíz év alkoholizmushoz vezetett mivel, itallal próbáltam oldani az ebből származó szorongást és feszültséget. Szerencsére ezt már magam mögött tudtam hagyni.

Most épp a nem váltás (vagyis inkább a saját nememhez való csatlakozás) procedúrájának elején vagyok. Most kérem ki az orvosi szakvéleményeket amik szükségesek ehhez, és még idén elkezdem a hormonkezelést. A műtéteket pedig majd idővel.

A nemi diszfória nem igazán kezelhető pszichoterápiával, nem lehet változtatni az ember alapvető személyiségén, az egyetlen megoldás az ha, a testét igazítja a pszichéjéhez. Sajnos ezt sokan nem fogadják el hogy, vannak ilyen emberek is mint én is. Ez van, ezt kell szeretni, vagyis szeretni nem kell de, ez van.

Puszi.

Niki

2019. aug. 1. 18:57
 3/6 anonim ***** válasza:
28%
A nemi diszfória esetében szerintem sem kezelhető ez terápiával. Ez nem annyiból áll, hogy nem vagy elégedett valamelyik részével a testednek akár csak a torz tökéletességi kényszerből adódóan amit a világ nyom a nyakunkba. A nemi diszfória abból adódik, hogy nem tudsz azonosulni a boilógiai nemeddel és hiába mondod egy transznemű nőnek, hogy nem baj ha pénisze van, a női nemi jelleghez nem tartozik hozzá a pénisz épp ezért nem is tud azonosulni vele. Ez csak is fizikai változtatásokkal szűntethető meg.
2019. aug. 2. 16:27
 4/6 Tírarírarí válasza:
50%
Sajnos nem létezik. Lassan 40 éve kínlódom. Alig várom hogy vége legyen
2020. jan. 7. 17:52
 5/6 anonim ***** válasza:
52%
Nő vagyok, de soha nem tetszett, a magassarkú meg az ilyesmik, nem lehet, hogy ezek nem is a nemiség miatt tetszenek valakinek, hanem mert csak tetszenek, muszáj hogy arra gondoljunk, csak a nemi jelentése miatt?
2020. nov. 12. 14:12
 6/6 anonim válasza:
100%
5-ösnek: Én férfi vagyok, de nekem pl. tetszik a magassarkú (mármint, én viselem is, abban járok az utcán, stb). Ettől nem érzem magam nőnek és nem is akarok az lenni. Mások teszik nőivé az ilyen cipőket, nem én. Én elvagyok vele. Szerencsére, ahol élek, ez nem okoz problémát.
2020. nov. 13. 09:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!