Létezik terápia a nemi diszforiára?
Eddig csak arról hallottam, hogy valakirol kiállítanak egy ilyen diagnózist, aztan vagy elküldik hormonkezelesre/műtétekre, vagy pedig arra ösztönzik, hogy éljen a kepzelt neme szerint.
Van olyan megoldás, amikor - akár a beteg kérdésére - arra fókuszál a terápia, hogy megtanitsak a beteget arra, hogy a testével nincs semmi baj?
Azt tudom, hogy a diszforiára más fajtáinál van ilyen, sőt, ez a sztenderd szokás, de most a transznemuseg / nemi diszforia érdekelne.
Szia!
Én csak saját tapasztalatból tudok neked írni. Több szakembernél is jártam ez miatt de, nem igazán tudtak segíteni.
Folyton ott van az az érzés hogy, testileg nem az vagyok aki valójában, hogy, nem önmagamként kezelnek, hanem akként amit látnak. Folyamatosan egy olyan szerepet kell játszanod ami nem te vagy. Ez nem igazán kellemes.
Én megpróbáltam ezt elfojtani magamban, ami nem sikerült de, közel tíz év alkoholizmushoz vezetett mivel, itallal próbáltam oldani az ebből származó szorongást és feszültséget. Szerencsére ezt már magam mögött tudtam hagyni.
Most épp a nem váltás (vagyis inkább a saját nememhez való csatlakozás) procedúrájának elején vagyok. Most kérem ki az orvosi szakvéleményeket amik szükségesek ehhez, és még idén elkezdem a hormonkezelést. A műtéteket pedig majd idővel.
A nemi diszfória nem igazán kezelhető pszichoterápiával, nem lehet változtatni az ember alapvető személyiségén, az egyetlen megoldás az ha, a testét igazítja a pszichéjéhez. Sajnos ezt sokan nem fogadják el hogy, vannak ilyen emberek is mint én is. Ez van, ezt kell szeretni, vagyis szeretni nem kell de, ez van.
Puszi.
Niki
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!