18 éves lány vagyok, nem voltam még bárányhimlős. A későbbi időkben (ha elkapom) veszélyesebb lehet?
Van két lány testvérem , akik egyszerre estek át a bárányhimlőn pár éve. Közösen játszottunk, egy térben voltunk, mégsem kaptam el. Mitől lehet ez? ☹️
Kőszönöm előre a válaszokat.
Azért nem kaptad el, mert már voltál bárányhimlős. Védett vagy.
A bárányhimlő olyan rohadtul fertőző, hogyha egy légtérben vagy bárányhimlőssel, akkor nem lehet nem elkapni.
Ilyenkor tipikusan az az eset áll fenn, hogy a szülők azt se tudják milyen betegsége volt a gyereküknek...
Köszönöm a válaszokat.
Egyébként szülők és a házi orvosom is látott, tudják,hogy nem voltam még bárányhimlős. Szüleim tudják szerintem,hogy milyen betegségem van, főleg ha velem jön édesanyám az orvoshoz, eléggé szem alatt tartanak 🙂
Ritkán, de előfordul, hogy a fertőzés után nem lesz beteg a fertőzött személy. Ilyenkor is kialakul a védelem, tehát kimutatható a bárányhimlő elleni védettség a vérből.
Ha kíváncsi vagy rá, hogy védett vagy-e, végeztess ellenanyag-vizsgálatot (sajnos csak pénzért lehet, mivel nem vagy beteg). Igazából jobb, ha tudod, védett vagy-e vagy nem, mert felnőttkorban ez a betegség veszélyesebb is lehet. Terhesen meg károsodhat a baba.
Ha nincs ellenanyagod (ami a leírtak alapján nem valószínű), akkor beoltathatod magad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!