Kezdőoldal » Egészség » Immunrendszer, fertőzések » Mi lehet az oka annak, hogy...

Mi lehet az oka annak, hogy nehezen tudok meggyógyulni egy egyszerű megfázásból?

Figyelt kérdés

Sok ember 4-5 nap alatt meggyógyul egy szimpla megfázásból, de nekem több hét kell ehhez. Sokat tüsszögök, folyik az orrom, fújom is, ahogy a zsepik mennyisége bírja, érzem, hogy teli van az orrom, szipogok is, de sokszor nem bírom rendesen kifújni az orrom. Sokszor alig kapok levegőt, a tüdőm is fáj ritkán, az orrspray sem sokat segít.

Előzmények, hátha fontosak lehetnek:

Kiskoromban nagyon rossz gyermekorvosom volt. Bármi bajom volt, mindig csak antibiotikumot írt fel és évekig csak ezt szedtem, bármi bajom volt. Állapotom mindig romlott, de soha nem küldött el kivizsgálásra. Kb 10 éves lehettem, amikor leváltották és az új doki azonnal elküldött CT-re és kivizsgálásra. Neki köszönhetően meg is műtöttek orrsövény ferdüléssel, pár év múlva az orrmandulámat vették ki. Azóta jelentősen javult az állapotom, ritkábban lettem beteg.

Az elmúlt hónapokban viszont megfáztam és azóta szívok ezzel. Nagyon nehezen tudok kigyógyulni belőle. Alig kapok levegőt, a tüdőmet "nehéznek" érzem, állandóan szipogok és nem tudom rendesen kifújni az orrom, gyorsan kimerülök. 2 éve is hasonló tünetekkel mentem magándokihoz, de a CT-n nem találtak semmit.

Mi lehet ennek az oka? Lehetséges, hogy ez a stressztől is lehet? Mit tudok ez ellen csinálni? Hogy gyógyuljak meg gyorsan?

Előre is köszönöm a segítséget!

21/F

2018. jan. 9. 20:53
1 2
 11/13 A kérdező kommentje:

Probiotikumot csak addig szedtem, amíg az antibiotikumot.

Mindig az első vizitnél írta fel, meg sem vizsgált, csak felírta, hogy minél hamarabb szabaduljon, el ne kapjon valamit.

2018. febr. 24. 22:00
 12/13 Ignis Subdialis ***** válasza:
100%

Jó. Akkor a saját érdekedben jegyezd meg, hogy antibiotikum kúra után még 2-4 hétig probiotikumot kell szedni. Antibiotikum alatt is lehet, de akkor célszerű olyat, ami arra az adott hatóanyagra rezisztens. (Mert a rezisztensnek hirdetett probiotikumok sem mindenre azok.) Vagy olyat, ami nem baktériumtörzseket tartalmaz, ilyen az Enterol. Erre nem hat az antibiotikum "gyilkos hajlama".

Ha ennyire "felelősségteljes" az orvosod, akkor nem árt, ha helyén van az eszed.

Pl. ha egy megfázásnál vizsgálat nélkül antibiotikummal akarja kiszúrni a szemedet, azt ki se váltsd. Mint mondtam, a legtöbb megfázásos tünetegyüttest vírus okozza. Ha ilyenkor antibiotikumot szedsz be, azt a semmire szeded be. Viszont az antibiotikum próbára teszi a szervezeted, hiszen kiirtja a bélflórádat és mellékhatásai is lehetnek. Mindezekkel az általános állapotodat GYENGÍTI, tehát gyakorlatilag a vírus tevékenységét SEGÍTI!

Ezért értelmes orvos tényleg csak akkor ad antibiotikumot, amikor már nagyon muszáj, de ehhez minimum meg kell néznie a torkodat, meg kell hallgatnia a légzésedet és ki kell kérdeznie a tünetekről. Tehát alapos vizsgálat után. Az antibiotikum nem játék, nem C-vitamin, hanem egy több szempontból is kockázatos dolog, amit akkor adnak, ha a várt haszont nagyobbnak vélik a kockázatnál.

"Normálisan" az ilyen téli megfázások "gyógymódja" az, hogy otthon pihensz a meleg lakásban, döntöd magadba a napi több liter (lehetőleg cukormentes) folyadékot, eszed a C-D vitaminokat, probiotikumot, tengervizes orrspray az orrodba, s torokfertőtlenítő tablettát szopogatsz. Ehetsz magnéziumot is, ha már említed a stresszt, mondjuk Magnosolv-ot, abban sok van és elvileg jól szívódik fel. Ha a tüneteid lehúzódnak a tüdőd irányába, akkor érdemes lenne egy olyan orvost kerítened, aki sztetoszkóppal megvizsgál.

Ezt az orvosodat pedig bejelenthetnéd az adott orvosi rendelő betegjogi képviselőjénél, mert az elég abszurd, hogy nem vizsgálja meg a betegét, mert fél, hogy megfertőződik. Ezzel számolnia kellett volna, mielőtt jelentkezik az orvosi egyetemre...

2018. febr. 25. 00:47
 13/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a segítséget! Nagyon szakszerűen írtad le!
2018. febr. 25. 09:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!