Kullanccsal kapcsolatos kérdés? Nagyon meg vagyok ijedve.
Jegyezd meg a helyet és menj el vele dokihoz. Azt hiszem, nem azonnal, de rövid időn bbelül kimutatható, ha valami bajod lett belőle. Nekem egyszer volt Lyme-kórom, növekvő piros udvar lett a csípés körül, de csak később vált egyértelművé, akkor kaptam is rá gyógyszereket.
Ne félj, csak menj orvoshoz, ha időben megfogják a bajt, akkor minden rendben lesz.
Mivel a magzatra nézve a fel nem ismert Lyme fertőzés kockázatos, minden terhes nőt megvizsgálunk. Veszünk vért a kullancscsípés után közvetlenül (helyesebben a jelentkezés idején) és 3-4 hét múlva (COMPASS). A savómintákat lefagyasztjuk (és 10 évig megőrizzük). Az első minta (gyakran a második is) még „negatív”, vagyis nem termelődött annyi ellenanyag, hogy elérje a pozitivitás határértékét. A két vérminta (nem az eredmény!!!) összeméréséből tudunk következtetni a fertőződés tényére. Még a negatív tartományon belül is lehet látni a változást az ilyen összehasonlító, vagy ún. savópár-vizsgálatokkal. (Hasonlót rajtunk kívül az országban rutinszerűen más nem végez.)
Ha bármilyen, mással nem magyarázható panasz lép fel, ami egy hétnél tovább tart, vagy visszatér. (A Lyme betegség lappangási ideje 1 naptól akár 1 évig is terjedhet.)
- Amennyiben a csípést követő két héten belül láz, szédülés, fejfájás, izomfájdalom mutatkozik.
- A csípés után lappangási idővel jelentkező, fokozatosan növekvő, legalább 5 cm-es pír jelentkezik. Ha nem találtunk kullancsot, érdemes megvárni a 10 cm-es átmérőt (kivétel a gyermekek füle előtt húzódó pírt, mert ez gyakorta szövődik arcidegbénulással).
- Arcidegbénulás lép fel.
- A fülcimpa vagy az emlőbimbó megduzzad, liláspiros lesz, de nem fáj, és a duzzanat egy hétnél tovább tart.
- Szívritmus-zavar jelentkezik.
- Ízületi, izomfájdalom vagy komoly fáradékonyság lép fel.
a neten találtam, nem én írtam...(előző)
www.lyme.hu
A kullancs egy nap alatt nem szívja tele magát, tehát nem önszántából esett le. Egyébként nincs mérge, csak betegséget hordozhat magában, de az -akár piszkálod, akár nem- kiadja magából.
egyébként meg kellett volna nézned, hogy megvan-e a feje, mielőtt lehúzod a WC-n. De ha ott van a helyén még egy kis fekete izé, akkor beszakadt, de akkor is ki lehet szedni csipesszel.
Persze, ha nem szakadt be akkor is okozhat gondot, de reméljük a legjobbakat!
Ja, és mennyire volt jókora? Nem lehet, hogy be se fúródott egyáltalán? Mert nemigen szoktak idő előtt kiesni.
Anno,10 éve anyukámnál is igy kezdődőtt..rá 1 hétre már a fejét se tudta mozditani,rohammentő,3 hét kezelés agyvelő és agyhártya gyulladás miatt..
szal irány a körzeti doki,nem holnap ,hanem Ma!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!