Kezdőoldal » Egészség » Immunrendszer, fertőzések » Kullanccsal kapcsolatos...

Kullanccsal kapcsolatos kérdés? Nagyon meg vagyok ijedve.

Figyelt kérdés
Tegnap jártunk olyan helyen,ahol lehettek kullancsok.3 kicsi gyerkőcöm van,végig is néztem őket,egyedül magamat nem.Nem tudom miért,de valahogy kiment az agyamból.Ma este a wc előtti szőnyegen láttam,hogy van egy kis fekete pötty.Jobban megnéztem,láttam,hogy egy jókora kullancs,ami jól teleszivta magát,aztán le is húztam a wc-ben.Ha teleszivja magát,akkor kiesik magától,vagy nem vettem észre és én vakartam ki?Utána végignéztem magam,a fenekemnél találtam egy piros foltot,gondolom ott lehetett.Azt tudom,h nem szabad piszkálni,mert akkor nyomja ki a mérget,de mivek tangát hordok,meg nadrág is volt rajtam az mind érintkezett vele és cseszegette,igy is üriti a mérgét?És ha bennszakadt,azt észrevenni?Ki tudják még holnap szedni?Nincs valamilyen vérvételre lehetöség,ami kimutatja,hogy megfertőzött e?Sok a kérdés,bocs,de nagyon félek.Köszi a válaszokat előre is!Jaj és még egy fontos kérdés,szoptatom a kisfiamat,3 hónapos,ha fertőzött volt,lehet a babának baja?
2010. máj. 31. 22:35
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

Jegyezd meg a helyet és menj el vele dokihoz. Azt hiszem, nem azonnal, de rövid időn bbelül kimutatható, ha valami bajod lett belőle. Nekem egyszer volt Lyme-kórom, növekvő piros udvar lett a csípés körül, de csak később vált egyértelművé, akkor kaptam is rá gyógyszereket.

Ne félj, csak menj orvoshoz, ha időben megfogják a bajt, akkor minden rendben lesz.

2010. máj. 31. 22:42
 2/11 anonim ***** válasza:
Szerintem nem lesz gond, hiszen magától leesett. Az biztos, hogy a helye viszketni fog egy darabig. Figyelgesd a piros foltot, változik-e. Ha nem, akkor megnyugodhatsz. Ha esetleg nővekszik az "udvara" és a viszketés sem múlik, menj el bőrgyógyászhoz, ő valószínűleg ad egy injekciót Lime-kór ellen. Azt viszont szerintem minél hamarabb kérdezd meg, hogy szoptathatsz-e.
2010. máj. 31. 22:44
 3/11 anonim válasza:

Mivel a magzatra nézve a fel nem ismert Lyme fertőzés kockázatos, minden terhes nőt megvizsgálunk. Veszünk vért a kullancscsípés után közvetlenül (helyesebben a jelentkezés idején) és 3-4 hét múlva (COMPASS). A savómintákat lefagyasztjuk (és 10 évig megőrizzük). Az első minta (gyakran a második is) még „negatív”, vagyis nem termelődött annyi ellenanyag, hogy elérje a pozitivitás határértékét. A két vérminta (nem az eredmény!!!) összeméréséből tudunk következtetni a fertőződés tényére. Még a negatív tartományon belül is lehet látni a változást az ilyen összehasonlító, vagy ún. savópár-vizsgálatokkal. (Hasonlót rajtunk kívül az országban rutinszerűen más nem végez.)

Ha bármilyen, mással nem magyarázható panasz lép fel, ami egy hétnél tovább tart, vagy visszatér. (A Lyme betegség lappangási ideje 1 naptól akár 1 évig is terjedhet.)

- Amennyiben a csípést követő két héten belül láz, szédülés, fejfájás, izomfájdalom mutatkozik.

- A csípés után lappangási idővel jelentkező, fokozatosan növekvő, legalább 5 cm-es pír jelentkezik. Ha nem találtunk kullancsot, érdemes megvárni a 10 cm-es átmérőt (kivétel a gyermekek füle előtt húzódó pírt, mert ez gyakorta szövődik arcidegbénulással).

- Arcidegbénulás lép fel.

- A fülcimpa vagy az emlőbimbó megduzzad, liláspiros lesz, de nem fáj, és a duzzanat egy hétnél tovább tart.

- Szívritmus-zavar jelentkezik.

- Ízületi, izomfájdalom vagy komoly fáradékonyság lép fel.

2010. máj. 31. 22:57
 4/11 anonim válasza:

a neten találtam, nem én írtam...(előző)

www.lyme.hu

2010. máj. 31. 22:57
 5/11 anonim válasza:
ezt is ott találtam: - Az anyatejben ugyan kimutatható a kórokozó, de eddig még nem fordult elő, hogy valaki ily módon fertőződött volna.
2010. máj. 31. 22:59
 6/11 anonim ***** válasza:

A kullancs egy nap alatt nem szívja tele magát, tehát nem önszántából esett le. Egyébként nincs mérge, csak betegséget hordozhat magában, de az -akár piszkálod, akár nem- kiadja magából.

egyébként meg kellett volna nézned, hogy megvan-e a feje, mielőtt lehúzod a WC-n. De ha ott van a helyén még egy kis fekete izé, akkor beszakadt, de akkor is ki lehet szedni csipesszel.

Persze, ha nem szakadt be akkor is okozhat gondot, de reméljük a legjobbakat!

Ja, és mennyire volt jókora? Nem lehet, hogy be se fúródott egyáltalán? Mert nemigen szoktak idő előtt kiesni.

2010. máj. 31. 23:08
 7/11 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat!Az az igazság,hogy ahol van az a kis piros folt nem viszket egyáltalán és nincs fekete pötty benne.Olyan mint egy piros pattanás,kicsit ki van dudorodva.A kullancs kb. gombostűfejnyi,fekete volt.A fejére nem emlékszem.Még utána gondolkoztam,hogy mi van,ha a fejemben volt,nem is ott a fenekemnél.Hosszú,sűrű hajam van,nem látom,hogy piros e valahol a fejbőr.Férjem meg nincs itthon,hogy megnézné.Én most már a babát féltem nagyon,nehogy baja legyen.Holnap akkor kihez forduljak,milyen orvoshoz?Nem néz hülyének,hogy azt se tudom honnan esett ki,csak tippelgetek.A doki meg tudja állapitani,hogy az a piros folt k.csipés-e?
2010. jún. 1. 00:51
 8/11 anonim ***** válasza:

Anno,10 éve anyukámnál is igy kezdődőtt..rá 1 hétre már a fejét se tudta mozditani,rohammentő,3 hét kezelés agyvelő és agyhártya gyulladás miatt..

szal irány a körzeti doki,nem holnap ,hanem Ma!!!

2010. jún. 1. 10:27
 9/11 anonim ***** válasza:
Az egyszerű körzeti orvos fog tudni segítséget nyújtani.
2010. jún. 1. 11:16
 10/11 A kérdező kommentje:
Voltam a fertőzőn,ami a fenekemen van pötty,az nem kullancs volt.Azt mondták,hogy nem tudnak semmit se csinálni elöre.Anyudnak se tudtak volna segiteni,hiába ment volna el elöbb.Anyatejjel nem fertőződhet a babám,hála.Egyébként fogalmam sincs,hogy hol volt bennem,sehol nem viszket,nem fáj,nem piros.
2010. jún. 1. 13:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!