Kezdőoldal » Egészség » Immunrendszer, fertőzések » Hogyan fertőződik meg az...

Hogyan fertőződik meg az ember a HIV vírussal?

Figyelt kérdés

Tudom hogy el lehet kapni úgy hogy fertőzött tűvel vagy egy seben keresztül bejut a véráramba.

De ha pl egy AIDSes ember csókolózik egy egészségessel akkor nem fogja megfertőzni, feltéve ha nincs nyílt seb az egészséges szájában.

Szóval a lényeg az hogy a véráramba jusson be.

Viszont közösüléskor hogyan jut be a vírus az ember véráramában? Főleg a férfi megfertőződését nem értem, a pénisz hámrétegének nem kéne megvédenie a férfit a vírus bejutásától? Az meg furán hangzik számomra hogy "felvándorol" a vírus a húgyvezetéken keresztül...

Szóval hogy is van ez?

2010. máj. 27. 18:51
 1/5 anonim ***** válasza:
Szia!Ha valaki nem használ óvszert szex közben akkor a fertőzött személy a testnedvel fertőz.(sperma,előváladék,hüvelyváladék)
2010. máj. 27. 19:18
 2/5 anonim ***** válasza:

Az előző nem válaszolta meg a kérdést, mert nem az volt a kérdés, hogy mivel(testnedvek), hanem hogy hogyan jut be a szervezetbe a vírus a testnedvekből.

(Amúgy első fejlett világbeli megjelenése idején análisan terjedt, a homoszexuálisok között, ami meg érthető, mivel bélrendszeren keresztül be tud jutni, pl. ott a víz is fel tud szívódni meg rengeteg más)

2010. máj. 27. 21:48
 3/5 anonim ***** válasza:

A férfiről nőre terjedés valószínűsége 8x-osa a nőről férfira terjedés valószínűségének (de nem nulla, szóval húzz gumit).

A kérdésedre válaszolva:

Közösüléskor keletkeznek mikrosérülések a pénisz hámrétegén, és ezekbe a sokszor nem is látható, pici sebekbe belekerül a HIV-vel kontaminált hüvelyváladék (vagy akár vér is). Nem is kell a vírusnak a vérig eljutnia, elég, ha az epidermis alatti kötőszövetben találkozik egy makrofággal (ami szintén CD4+ sejt, akárcsak a Th-sejtek, de most a különféle vírustörzsekbe és koreceptorokba és sejttropizmusokba nem megyek bele, pedig nagyon érdekes téma), és azt megfertőzi, a fertőzött sejt bevándorol egy nyirokcsomóba, ahol megfertőzi a többi sejtet is és innen meg szétterjed az egész szervezetre a fertőzés...

2010. máj. 27. 23:47
 4/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm utolsó a válaszodat! Erre voltam kíváncsi, most már ezt is tudom! :)
2010. máj. 28. 08:58
 5/5 anonim ***** válasza:
Én soha nem bíznék abban, hogy a csókolózás biztonságos...
2010. máj. 28. 09:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!