Az influenza elleni védőoltás ér valamit? Vagy ez csak kamu?
Úgy gondolom a téma ebbe a kategóriába tartozik, mert több kérdésem is lenne ez ügyben.
Nos, a lényeg az, hogy egyre több embertől hallom, hogy az influenza elleni védőoltás nem ér semmit, sőt, pont hogy káros. Azt mondják, hogy a beoltott személy beteg lesz tőle, és hogy a benne lévő ismeretlen anyag a későbbiekben is károsíthatja a szervezetet. Teljesen meg vagyok zavarodva, mert kb fele-fele arányban vannak, akik azt tanácsolják, hogy messzire kerüljem el, valakik pedig azt, hogy minden évben adassam be.
Először is nem értem miért mondják azt, hogy ismeretlen anyag van benne. Miért lenne ismeretlen? A magyar kutatók fejlesztik ki, csak nem raknak bele mérgező anyagot. Ők is emberek, lehet hogy tévednék, és tényleg károsabb, mint ahogy ők gondolják? Végül is hibázhatnak, és annak mi innánk meg a levét.
Azt sem értem, hogy tudják előállítani az influenza elleni védőoltást. Azt mondják, mindig változik az influenza évről évre. És mégis hogyan jönnek rá akkor, hogy mi a megfelelő védőoltás? Az első influenzást leoltják, és kifejlesztik rá az oltást? De nyáron a 38 fokban biztos nincs influenzás, azaz akkor honnan jön mégis? Ki az, aki csak úgy elkapja a semmiből? Lehetséges, hogy maguk, az oltást elkészítők gyártják az oltást fertőzőre, és ők maguk terjesztetik el az oltást szerencsétlen átvert emberekkel? De mégis miért? Miért éri meg nekik, hogy betegek legyünk? Lehet a gyógyszeripar keze van a dologban? Még gondolni sem merek erre.
Ti hogy vélekedtek a dologról?
Köszönöm a válaszokat.
Én úgy tudom az influenza vírus az egyik leggyorsabban mutálódó fajta, tehát mire kifejlesztenek egy védőoltást már nem is az a fajta influenza terjed, ami ellen az oltás védene, így teljesen felesleges.
Bár a gyógyszeripar szerintem is egy mocskos játékos, de ennyire paranoid összeesküvés elméletekben, mint amit leírtál, nem hiszek :)
Már vagy másfél hete beteg vagyok, szüleim azt mondták influenza. Suliból nem szabad hiányoznom, ugyanis főiskolába járok, ha lemaradok végem. Muszáj betegen, akár influenzásan is bemennem. Vannak napok, amikor majdnem reggeltől estig vagyok, azt azért elég nehéz végigcsinálni influenzásan, ez belátható. Ezért nekem létfontosságú, hogy vagy NE kapjam el az influenzát, vagy ha elkapom, akkor ne jöjjön ki olyan erősen, hogy ne tudjak suliba járni. Ezért érdeklődöm, hogy tényleg ér-e valamit, vagy inkább hanyagoljam.
És mondom, már másfél hete tart, nem vagyok úgy rosszul, csakhát ugye vannak tünetek. Hőemelkedés, köhögés, nyelem a taknyom, ami nem volt, csak most néhány napja, és most nemrég hasmenésem is lett, pedig semmi olyat nem ettem. És mindez úgy, hogy napi 1000mg c-vitamint szedek, már hónapok óta, lehet az mentett meg, hogy nem vagyok még betegebb.
Annak idején a barátom oltatta be magát, mert kifizette a munkáltatója és három napra rá influenzás lett.
Szóval szerintem nem igazán ér semmit, a saját szememmel láttam.
De ennyi.
Már az is nagy profit, ha sima sóoldatot adnak el oltásként több ezerért.
Egyébként az aktív oltásokat elölt, legyengített vírusokkal készítik, hogy ellenanyag termelésre késztessék a szervezetet. Nos nyilván lehet benne egy kettő, ami mégsem pusztult teljesen el, vagy nem is olyan gyenge...azért itt szabad szemmel nem látható dolgokról van szó.
"Annak idején a barátom oltatta be magát, mert kifizette a munkáltatója és három napra rá influenzás lett. "
Bármilyen oltásnak hetek (influenza esetén 4! hét) szükséges ahhoz, hogy a szervezet a szükséges ellenanyagot előállítsa. Vagyis nyilván, ha valaki a járvány közepén oltatja magát, nem sok esélye van arra, hogy elég ideje legyen a védettséget megszerezni.
"Egyébként az aktív oltásokat elölt, legyengített vírusokkal készítik, hogy ellenanyag termelésre késztessék a szervezetet. Nos nyilván lehet benne egy kettő, ami mégsem pusztult teljesen el, vagy nem is olyan gyenge...azért itt szabad szemmel nem látható dolgokról van szó."
A split vakcinák nem tartalmazzák az egész vírust, csak annak a betegséget okozó részét, ezért kizárt, hogy élő vírus legyen az oltásban. De a nem ilyen típusú oltásokat is gyártási tételenként kell ellenőrizni, élő anyag nem maradhat bennük.
"élő anyag nem maradhat bennük."
És ha mégis? Elég csak 1 db a sok milliárd közül. Ami bizony megeshet. Igaz, ez függ attól is, hogy az eljárás mennyire hatásos, de mivel fogalmam sincs hogyan lehet egy vírusnak csak a fertőző részét megtartani, és a többit eltávolítani (talán valami oldattal), ezért addig kételkedek a hatásosságában.
Nem marad élő vírus az influenzavakcinában. Ha 1-2 maradna, annyitól úgyse lennél beteg. Ha egy influenzás tüsszent, sok millió vírus jut ki a szervezetéből, és a sok vírus tényleg meg tud betegíteni mást, 1-2 nem.
Az influenza körbejár a Földön, mindig ott fertőz, ahol éppen tél van. Így elég jól meg lehet jósolni, kb. mi lesz Európában a következő szezonban. Persze lehet, hogy kicsit vagy ritkán nagyot változik azért a várthoz képest. A védőoltás ekkor is véd, csak kisebb mértékben, esetleg nem 41 fokos lázad lesz, csak 38 fok, ha oltott vagy. Ez egy idősnél, betegnél jelentheti azt, hogy túléli a fertőzést, nem hal bele.
Fárasztóak ezek az idióta összeesküvés-elméletek. Persze, direkt ránk szabadítják az influenzát...ugyan már. Már mindjárt kiderül az is, hogy a pestis és a spanyolnátha is csak egy akció volt az emberiség ellen...
Ne veszítsük már el a józan eszünk.
Az utolsó leírta: az influenzaoltást mindig az adott szezonhoz igazítják. Felmérik, hogy milyen típusok terjednek, és az ellen van az oltás.
Én beadattam, szüleim beadatták, semmi bajuk nem lett. Mondjuk én spec. előtte sem voltam soha influenzás, az oltás után se lettem. De egyik barátom minden évben elkapta, mióta oltatja magát, semmi baja.
Nem véd 100%-ban, ráadásul kell idő, míg kialakul a védettség. De ha már csak 70%-ban véd, vagy nem olyan durván jön ki, akkor is jól jársz.
Azt meg tudomásul kell venni, hogy csak influenza ellen hatásos, tél idején meg van egy rakás más vírus, ami takonykórt okoz. Az ellen nyilván nem fog védeni.
A tüdő- és szívbetegek mindenképp oltassák be magukat, mert az életüket mentheti meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!