Hogyan szüntessem meg a gyerekeim hasmenését?
kínai ananászos csirke, barna rizs főtt csirke, rizibizi sült csirke-pulyka, ezekkel etesd 1-2 hétig
krumplit ne adj nekik, s lisztet tésztát sem egy hónapig,
és kezdj rostszegény diétába:
kerülendőek a durva rostokat tartalmazó növények (kukorica, lencse, zöldpaprika, káposztafélék, hüvelyesek) az apró magvas gyümölcsök (málna, eper, szőlő stb.) és a csonthéjasok (mogyoró, dió, mandula stb).
2 hónap alatt rendbe fog jönni az emésztésük
tejet se adj nekik, kakaót sem:
A tejcukor vizet szív magához, s a béltartalmat növelve vizes hasmenést okoz, másrészt baktériumos erjedésnek indul, aminek következtében savanyú bomlástermékek és gázok szaporodnak fel. A savanyú béltartalom fokozza a perisztaltikát (bélmozgást) és a hasmenést, a keletkező gázok pedig hasi görcsöket és puffadást okoznak.
Az étrend célja:
* érzékeny bélszakasz megnyugtatása
* energia- és tápanyaghiány pótlása
* beteg kondíciójának javítása
Az étrend lényege:
* energia- és fehérjegazdag
* zsírszegény
* durvarost mentes
* gyakori kis étkezések
* tejmentes (egyéni tolerancia függvénye, de az erős hasmenés idejére javasolt)
* natív cukormentes (csak az erős hasmenés idejére)
A durva rostozatú zöldfőzelékeket ne alkalmazzuk pl. zöldbab, zöldborsó.
Székletfogó és bélnyálkahártya nyugtató hatása miatt különösen ajánlott bizonyos nyersanyagok fogyasztása:
pektin: alma, birsalma, sütőtök, sültalma, gyümölcskocsonya, sárga- és fehérrépa, rizs, búzadara, liszt, banán, aszpik
Alkalmazható konyhatechnológiai eljárások:
Hőközlés: főzés, párolás, aromás párolás (hús és zöldség együtt), teflonban, cserépedényben, sütőzacskóban sütés, grillezés, roston sütés, fóliában sütés, korszerű főzőpároló edények használata.
Nem ajánlott a bő zsírban sütés, tejfölös habarás, zsíros rántás alkalmazása!
Sűrítési eljárások: száraz rántás, diétás rántás, egyszerű habarás, kefires habarás, burgonyával, vagy saját anyagával való sűrítés.
Nem ajánlott a magyaros, fűszeres rántás, tejfölös habarás!
ízesítés: kímélő fűszerezés javasolt, az izgató, csípős fűszereket kerülni kell. Kerülendő a szalonnával való tűzdelés, füstölés, pácolás, zsiradékban pirított hagyma használata.
Köszönöm a válaszokat. Remélem, sikerül megállítani. Találtam homeopátiás szereket is, China Rubra-t, Aloe-t. Ezeket is beleveszem.
Ha nem, akkor újra orvos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!