Mitől fázunk meg?

Figyelt kérdés
Ugye a közhiedelemmel ellentétben a megfázás elvileg nem közvetlenül a hideg levegő miatt van, hanem legtöbb esetben a rhinovírusok okozzák. Mitől van akkor az, hogy én tegnap bicajjal elmentem a boltba, nem volt rajtam kabát, és mára megfáztam? A kb 100 méteres út alatt fertőződtem volna meg, vagy a boltban? Legtöbben télen fáznak meg, akkor mi az összefüggés a hideg levegő és a megfázás között? Nyáron általában nem fázik meg senki.
2013. dec. 11. 21:53
 1/5 anonim ***** válasza:
Erre én is kíváncsi vagyok.
2013. dec. 11. 21:55
 2/5 anonim ***** válasza:

A hideg levegő azért kedvez a megfázásnak, mert a nyálkahártya kiszárad és csökken a védekező képessége. A rhinovírussal pedig pont a sok fertőzött miatt sokkal gyakrabban találkozhatsz. Beköltözik a sérült kis nyálkahártyádba és kész.

A közhiedelemben azért van összekötve, mert a melegbe érkezéskor csurog az ember orra. Mint a kezdeti náthánál. De igazából csak ennyi a kapcsolat.

2013. dec. 11. 21:59
 3/5 A kérdező kommentje:
Tehát amikor anyukánk mondta kiskorunkban, hogy öltözz fel mert megfázol, nem mondott igazat? :) Mi a hatásos védekezés akkor? Sálat rakni mondjuk az arcunk elé, és azon keresztül lélegezni?
2013. dec. 11. 22:05
 4/5 anonim ***** válasza:
Ha nem öltözöl fel rendesen, az még mindig nem jó a szervezetednek. Alacsonyabb hőmérsékleten nem működik olyan jól az immunrendszered. A sál jó ötlet, meg a sok gyümölcs, tea, víz fogyasztása is, no meg persze a megfelelő mennyiségű testmozgás. :)
2013. dec. 12. 01:21
 5/5 anonim ***** válasza:

Akárhol kihűtöd magad, az rossz. Pl ha a szádat eltakarod, de a nyakadat vagy a tüdődet szabadon hagyod, ugyanúgy megfázol, csak a gége környéke vagy a hörgők vagy a tüdő lesz érintett... Szóval anyuka jól mondta, hogy öltözz fel, mert megfázol. Arról nem beszélve, hogy a különböző testtájak hőháztartása finoman szólva nem független egymástól. Ha normálisan felöltözöl, kabát meg minden, kevésbé kapsz torokgyulladást is.

A legtutibb védekezés a sebészmaszk lenne japán módra, amivel kb megakadályozhatnád, hogy másoktól cseppfertőzéssel átjöjjenek a vírusok. Persze nem mindent lehetne megelőzni azzal se.

2013. dec. 12. 12:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!