Kezdőoldal » Egészség » Immunrendszer, fertőzések » Szerintetek (reálisan) kb még...

Szerintetek (reálisan) kb még hány év mire megtalálják az AIDS ellenszerét?

Figyelt kérdés

Engem mindíg is érdekelt az orvostudomány, a rák, AIDS ellenszere, stb, és most találtam ezt a cikket.

[link]

(2013-as a cikk, tehát friss)

Ha már idáig jutottak, hogy majdnem lappangó szakaszban tudják tartani a vírust, akkor kb mikorra várható az ellenszer?

Tényleg, kb a lappangó szakaszban meddig tudják így tartani?

2013. jan. 25. 22:43
 1/8 anonim ***** válasza:
Majd minden betegségnek, meg a kopaszságnak, a kövérségnek, a soványságnak, stb. időről időre megtalálják az ellenszerét. Ezért nehogy felizgasd magadat...
2013. jan. 25. 22:48
 2/8 A kérdező kommentje:
Érdekelne, de nem az ilyen válaszok.
2013. jan. 25. 23:01
 3/8 anonim ***** válasza:

Hagyományos értelemben vett "ellenszer" (ami alatt egy kémiai hatóanyagot értek) nem várható, ami eliminálja is a vírust, mivel az be van épülve a fertőzött sejtek DNS-ébe. (Abba most ne menjünk bele, hogy akkor hogyan lehet RNS genomja a vírusnak.)

A cikkben leírt módszer (bár eléggé semmitmondó a lényeget tekintően) is jó eséllyel génterápián alapul, de ez sem magát a beépült virális DNS-t támadja, hanem az annak a génjeiről képződő fehérjéket, amik újabb virionokhoz lennének szükségesek. Így a gyakorlatban (ha feltételezem, hogy 100%-ban hatékony) ez a módszer is tünetmentességet okoz, bár az egyénben továbbra is ott van a vírus kódja. Ennek az eliminálása már jóval bonyolultabb feladat és biztosan kell még neki pár évtized, hogy kifejlesszék.

Amúgy enélkül is megközelíthető közel normális élettartam mai antiretrovirális gyógyszerkombinációkkal, csak ezeknek mellékhatásai vannak, illetve nagyon drága (havi szinten kb. 100ezerbe kerül egy beteg, vagyis 1,2millió/év). Utóbbi miatt halnak meg főleg a fejlődőországokban AIDS-ben.

2013. jan. 26. 01:21
 4/8 A kérdező kommentje:

Ha valaki elkapja, akkor kb 20-30 évig élhet vele, nem?

Egyébként én azt olvastam, hogy a rákos betegeknek ilyen drága, a HIV fertőzöttek kb havonta 10ezer FT-ből megússzák.

2013. jan. 26. 09:26
 5/8 anonim ***** válasza:

Kezelés nélkül kb. 10 év elteltével jelenik meg maga az AIDS betegség (de ezzel is lehet még pár évet élni), és a kezelés még ehhez ad kb. 24 évet. Vagyis ha valaki mondjuk 30 évesen fertőződik meg, akkor jó eséllyel 64-67 éves kora körül fog meghalni, ha kapja a kezelést.

Egyébként most USA-beli adatokat néztem, ott kb. 2000-5000 USA dollárba kerül egy havi terápia, vagyis jóval több, mint havi 100ezer HUF, rosszul mondtam. (Az más dolog, hogy a betegnek mennyit kell érte fizetni, mert van rajta TB-támogatás)

A kemoterápia pedig alsó hangon havi 1 milliónál kezdődik (de van olyan gyógyszer, amiből 1 ampulla kerül ennyibe és kell egy hónapban 10 belőle). Szóval, nagyon drága a modern medicina.

2013. jan. 26. 10:50
 6/8 A kérdező kommentje:

"Ujhelyi Eszter azt is elmondta, hogy közben a havi kezelések ára is egyre olcsóbbá vált. – Kezdetben egyhavi kezelés 1 millió forintba került, ma viszont már csak 100–200 ezer forint között van a gyógyszerek ára. Ebből a betegnek mindössze a dobozdíjat kell megfizetnie, ami éves szinten 3000 forint – húzta alá Ujhelyi."

Innen vettem, tehát ha vki elkapja akk 3000 FT-t kell fizetnie? Mert annyi a dobozdíj.

Félreértés ne essék, én nem kaptam el, csak furcsállom.

2013. jan. 26. 10:56
 7/8 A kérdező kommentje:
Egyébként az USA-ban nincs TB, sem ahhoz hasonló. Vagyis van, de nagyon kevesen veszik igénybe.
2013. jan. 26. 10:57
 8/8 anonim ***** válasza:

Erről beszélek. Az egy dolog, hogy a betegnek a patikában egy jelképes összeget kell fizetnie, de a valóságban az adófizetők vérét szívja egy ilyen egyén. Addig nincs is gond, amíg csak pár száz HIV+ van az országban, de pl. 10ezer betegnél már évi 12-24 milliárd lenne költség.

És szemléltetésül: a mosatni nagy felsőoktatási huzavona és tüntetések évi 7 milliárd miatt voltak, ráadásul kb. 100ezer embert érintett közvetlenül. Képzeld el, mi lenne, ha 3x ennyi pénzt kellene tized ennyi emberre elkölteni, ráadásul ezek jó része drogos, afrikai munkanélküli bevándorló, tinilotyó, aki az "egzotikumra" bukott és homokos...

2013. jan. 26. 11:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!