Kezdőoldal » Egészség » Immunrendszer, fertőzések » Akinek volt már, hogyan...

Akinek volt már, hogyan játszódott le a mononukleózisa?

Figyelt kérdés
Ezt a fertőzést csókbetegségnek is hívják, mivel kizárólag nyállal terjed. A barátnőm tegnap óta kórházban van emiatt és nem tudom, hogy ő kapta-e el tőlem, vagy tegnapelőtt én tőle. 30-50 nap a lappangási ideje és kb 1,5 hónapja nekem fájt is a torkom, ami az egyik tünet, és ekkortájt elmentünk bulizni. Akkor nem tűnt fel, de a hazaúton literszám ittam a vizet, ami szintén ennek lehet a jele. Lehetséges, hogy ez AZ volt? Ha nem, akkor mit tehetek a megelőzéséért? Tudok egyáltalán bármivel védekezni, hogy ne rontsa el a nyaram?
2009. jún. 23. 10:26
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Nekem volt sajnos 2 éve, a nyári 40 fokban... Ha már elkaptad, nem tudod semmivel megelőzni. Nálam úgy kezdődött, hogy először bedagadt a mandulám, de iszonyatosan, kívülről is látszódott a nagy duzzanat. Aztán magas, 39-40 fokos láz, fejfájás, torokfájás. Ez kb. 1-1,5 hétig tartott, vírusölőt és fájdalomcsillapítót szedtem (minthogy ezt vírus okozza). Utána fokozatosan javult, de még pár napig elég kába voltam, és a duzzanat is nehezen ment le.

Fontos, hogy amíg lázas az ember, nem szabad újra csókolózni.

Remélem, nem jön ki rajtatok, mert irtó pocsék egy betegség. :(

2009. jún. 23. 10:46
 2/5 A kérdező kommentje:

Ez esetben van még egy nyugodt hónapom, mivel még pár napja, mikor neki már fel volt dagadva a mandulája, voltam náluk.

Bocs, ha hülye a kérdés, de ilyenkor az orrmandula dagad meg? Akkor mi van, ha már kivették az orrmandulámat?

Illetve a másik kérdés még mindig fennáll: volt már olyan, hogy valakinél csak torokfájásban és szomjban (talán láz is volt?) nyilvánult meg a betegség?

2009. jún. 24. 00:00
 3/5 anonim ***** válasza:
100%
Nekem is volt 17 éves koromban. 10 nap kórház, 1 hónap hiányzás a suliból. Az a nyirokcsomó ami megdagad, nem mandula. Nekem májgyulladás is lett szővődménynek. Magas lázam nem nagyon volt, csak hőemelkedés, meg szédültem mint a barom meg nagyon gyenge voltam még hónapokig.
2009. jún. 24. 17:43
 4/5 anonim ***** válasza:

nekem volt. kb 5 éves koromba. hogy hogyan kaptam el az jó kérdés, nem csókolóztam akkor még senkivel....:D

amugy nekem az volt akkoriban, hogy évente kb 4-5x kaptam tüszös mandulagyulladás, ezis ugy indult, láz, torokfájás, ilyenek. elmentünk a gyerekorvoshoz, de nem ő rendelt, hanem helyettesítés volt.a helyettesítő orvos pedig hát....nem a legjobb orvos hírében van itt a városunkban. azt mondta hogy csak egyszerű megfázás, nyugodtam mehet oviba hétfőtöl, ez pénteken volt. hétfőn az ovibol 39-40 fokos lázzal vittek be az orvoshoz, akkor szerencsére már volt az én doktornőm. felfektetett az asztalra, tapogatta a hasamat, és iszonyatosan meg volt nagyobbodva a lépem, félő volt hogy meg is repedhet, ezért alig mozoghattam. az összes nyirokcsomóm is nagyon be volt duzzadva, a manduláim meg majdnem összeértek, levegőt alig kaptam. egyböl hivták a mentőket. ezután jött ugy 3-4 hét a korházban, infektológia osztályon, 5 évesen, TELJESEN egyedül, látogatni ugye nem igazán lehetett, 1 héten 1x anyumék odamehettek az ablak mögé, és igy láthattam őket. naponta lefolyattak jópár infúziót, gyógyszereket kaptam, naponta 2 vérvétel, vénáim bugyulladtak, de utána kiengedtek.otthon még kellett gyógyszert szedni ugy 2 hétig. de msotmár igy 18 évesen teljesen jol vagyok :D de egész életemben emlékezni fogok arra az 1 hónapra...

nem akartam rádilyeszteni, de nekem ez volt.

2009. júl. 22. 12:06
 5/5 bumbi02 ***** válasza:
én most estem át rajta 1 hónapja, 1 héten még csak fejem fájt és kiszáradt teljesen a szám, második héten előjött a láz, aztán az antibiotikum miatt amitt szednem kellett bőrkiütések, aztán tüszös mandulagyulladás a végére... nekem nem kelllett hálisten kórházba mennem, és "csak" 3 hetet hiányoztam...
2009. dec. 30. 22:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!