Biztos, hogy ki alakul a méhnyak rák?
elvégeztettem a HPV tesztet. és sajnos pozitiv lett. a tipusai: alacsonykockázatú (LR 6, 11) és magas kockázatú (HR 58, 56). Ha fél évente elmegyek nőgyógyászhoz, méhnyakrák szűrésre akkor nem lehet bajom??ugye?remélem nincs.
és ha netán kialakulna a rák, akkor hogyan tudnák kezelni?
és ha kezelnék, az nem kockáztatná a későbbi teherbeesési esélyét?
nem tudom hogy van-e hozzá köze, de remélem nincs.
"az első észrevehető elváltozásoktól még 6-10 év" --> Sajnos nem így van :(
Ha ennyire aggódsz (megértem), akkor kérdezz a szakorvostól, mi sajnos akármennyire is szeretnénk nem tudunk segíteni :(
Ha rendszeresen jársz nőgyógyászhoz nem lehet probléma....én is így gondoltam....
De sajnos nem mindegy, hogy milyen a nőgyógyász.Én egy sztk-s orvoshoz jártam minden évbe rákszűrésre illetve, ha bármi problémám volt.
Az gyik szűrésnél kiderült, hogy hpv gyanu áll fent, a hpv teszt sajnos pozitív lett mégpedig magas rizikófaktorú 39-es.
A dokim azt mondta, hogy ez egészséges immunrendszernél kb.2 év alatt magától elmúlik.
Én azért felkerestem egy magán nődokit, aki megállapította, hogy olyan elváltozás van a méhszájamon amit már rég észre kellett volna vennie a dokimnak és ezt sürgősen meg kellett műteni.
Most csütörtökön volt a műtétem....és reménykedve várom a szövettant.
És hangsúllyozom minden évben mentem rákszűrésre, mert azt hittem akkor nem lehet probléma!
Hát lett!!! Most itthon vagyok betegállományba és direkt ezzel a témával kapcsolatos fórumokat olvasgatom.
Úgy gondoltam most írok is! Nem játék!
Főleg neked, mert nálad ráadásul több a rizikófaktor! Remélem neked megbízható az orvosod, vigyázz magadra!
nagyon szépen köszönöm a válaszod, sokat segítettél, mondtál evvel!!!
én is sztk-s orvoshoz járok, de akkor azonnal váltok. megkérdezhetem hogy te hol laksz? mert és a 20. kerületi sztk-ba járok...
Én a helyedben nem aggódnék. Valaha a méhnyakrák (cervicalis carcinoma) a nők leggyakoribb rákja volt, de Papanicolon szűréssel a statisztikák jelentősen javultak.
A kezdeti elváltozás (CIN I enyhe dysplasia) az agresszív daganatos, invazív, áttétes elváltozást akár 20(!!!) évvel is megelőzheti! Ez a stádium (CIN I) pedig 100%-ban gyógyítható, HA ÉSZREVESZIK! Ezért KELL MENNI SZŰRÉSRE (jódozott vattával lekenik a Porciot a méh hüvelybe nyúló részét, ennyi.)! A SZŰRÉS 10 PERC, DE 30-40 ÉVET IS ADHAT NEKED. Egyébként CIN I 50-60%-ban visszafejlődik (!) és csak 1-5%-ban lesz belőle invazív agresszív daganat (ami már gyógyíthatatlan).
SZÓVAL TESSÉK SZŰRÉSRE JÁRNI! (különösen 30 év felett ajánlatos)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!